Μιλά ο Γ. Βασιλάκης από το Συντονιστικό Ρεθύμνου απέναντι στις βΑΠΕ
«Το “Συντονιστικό Ρεθύμνου απέναντι στις βΑΠΕ” ξεκίνησε να λειτουργεί πιο αυτόνομα μετά το 2013», λέει στο Πριν ο Γιάννης Βασιλάκης, Στο Ρέθυμνο έχουν δεσμευτεί για την τοποθέτηση βιομηχανικών ΑΠΕ μια σειρά από κορυφές στον Αγ. Βασίλειο, καθώς και πάνω από τον Πλακιά, το Ροδάκινο, το Σπήλι, τον Μυλοπόταμο, συνολικά για πάνω από 200 ανεμογεννήτριες.
Στο ερώτημα γιατί αντιδρούν στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών, ενώ την ίδια στιγμή η ενέργεια που χρησιμοποιεί η Κρήτη προέρχεται από ορυκτά καύσιμα, ο Γ. Βασιλάκης απαντάει πως «αυτό είναι μισή αλήθεια. Σε όλο τον κόσμο, κανένα σύστημα που χρησιμοποιεί βΑΠΕ δεν είναι αυτόνομο. Έχουν ανάγκη τις θερμικές μονάδες (φυσικό αέριο, πετρέλαιο), γιατί –ειδικά οι ανεμογεννήτριες– προκαλούν τεράστια αστάθεια στο σύστημα. Αυτό που γίνεται είναι να γίνονται τεράστιες, επιδοτούμενες επενδύσεις, σε έναν τομέα του οποίου η αποδοτικότητα είναι πολύ χαμηλότερη και από τις προσδοκίες των ίδιων των εταιρειών. Η πραγματική ενέργεια από τις βΑΠΕ δεν είναι παραπάνω από το 10% όσων λένε. Επίσης, από τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες δεν μπαίνει ποτέ το ερώτημα τι είδους ενέργεια θέλουμε και για ποιον; Ταιριάζουν στην Κρήτη τα φαραωνικά σχέδια για βΑΠΕ, τεράστια ξενοδοχεία, βαριές εγκαταστάσεις; Μόνο για να μπουν ανεμογεννήτριες θα πρέπει να διανοιχτούν χιλιόμετρα νέων δρόμων, να ξεμπαζωθούν βουνοκορυφές κ.λπ. Μπορούν όλα αυτά να αποτελούν λύση στην εποχή της κλιματικής κρίσης; Από την κυβέρνηση δεν υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον για το περιβάλλον, τους ενδιαφέρουν μόνο τα δωράκια στους επενδυτές, την ίδια ώρα που οι καταναλωτές πληρώνουμε πανάκριβα το ρεύμα!»
Στο Ρέθυμνο και σε όλη την Κρήτη έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό κίνημα που αντιτίθεται στην «πράσινη» ανάπτυξη που σχεδιάζει το κράτος και οι εταιρείες. «Κάτοικοι, τοπικές κοινωνίες, Δήμοι, επαγγελματίες είναι μια γροθιά απέναντι σε αυτά τα σχέδια γι αυτό και είναι πιο δύσκολο να νομιμοποιηθεί η βία που ασκείται από το κράτος. Έχει αναπτυχθεί ένα πολύμορφο κίνημα με δυναμικές κινητοποιήσεις, ενημερώσεις, νομικές κινήσεις που έχει βάλει φρένο σε πολλά από τα σχέδια τους», καταλήγει ο Γ. Βασιλάκης.