Αριστείδης Παπαδάκης, μέλος της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Η Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων γεννήθηκε το 2019 με μια παγκρήτια συνέλευση, όταν εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης οι στρατηγικές μελέτες για το πρόγραμμα εξορύξεων στις θάλασσες της Κρήτης. Ξεκινήσαμε δυναμικά με εκδηλώσεις, έντυπα και παρουσία στο διαδίκτυο. Πολύ γρήγορα φάνηκε ότι ο λόγος της Πρωτοβουλίας έχει μεγάλη απήχηση, αποδεικνύοντας ότι το κεντρικό αφήγημα περί οικονομικής ανάπτυξης από τις εξορύξεις δεν είναι δυνατόν να σταθεί με λογικά επιχειρήματα.
Η εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων σημαίνει την επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, σημαίνει περισσότερους πολέμους, περισσότερους εξοπλισμούς, σημαίνει οικολογική κατάρρευση των μοναδικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων της ελληνικής τάφρου και των ακτών της Κρήτης, σημαίνει την καταστροφή της οικονομίας του τουρισμού και της αλιείας.
Πέρυσι σχηματίστηκε μια αμυδρή ελπίδα, όταν μειώθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον των ενεργειακών κολοσσών κι άρχισαν οι πολυεθνικές να αποχωρούν από τα θαλάσσια «οικόπεδα». Δυστυχώς, ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση άλλαξαν τα δεδομένα, επέστρεψε η Exxon Mobil, μέσω του χρηματιστήριου, για να σώσει τα ΕΛΠΕ, κι άρχισαν αμέσως τα σενάρια για τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών.
Η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα συστημικά κόμματα μιλούν υποκριτικά για πράσινες πολιτικές και εργαλειοποιούν την κλιματική αλλαγή, βαφτίζουν πράσινα το ορυκτό αέριο και την εφιαλτική πυρηνική ενέργεια και μετατρέπουν τις ΑΠΕ σε όχημα για γρήγορο κέρδος των ενεργειακών κολοσσών, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και στις τοπικές κοινωνίες. Όμως ο πλανήτης έχει ξεπεράσει τα όρια του, αν δεν σταματήσουμε τη χρήση των ορυκτών καυσίμων κι αν δεν βάλουμε φρένο στην υπερκατανάλωση, το μέλλον είναι δυσοίωνο. Προτιμάμε να δουλέψουμε για να γίνει η Κρήτη υπόδειγμα βιώσιμης γεωργίας, τουρισμού, πολιτισμού και επιστημών, παρά να γίνει βορά των πετρελαϊκών κολοσσών.
Η Πρωτοβουλία σήμερα απλώνει πιο δυναμικά τη δράση της, έχει πλέον δικτυωθεί σε όλο το νησί και έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με όλα τα περιβαλλοντικά κινήματα και τις κοινωνικές οργανώσεις, με σκοπό «να αδειάσουμε το κοίτασμα της υποκρισίας». Ζητάμε να φύγουν οι πετρελαϊκές από τις θάλασσές μας και να σταματήσει άμεσα κάθε πρόγραμμα εξορύξεων.