Νέες καταγγελίες που αποδεικνύουν πόσο… «επαναστατικές» αλλαγές – κατά τα λεγόμενα του υπουργού Εργασίας Κ. Χατζηδάκη- έχει φέρει στους χώρους δουλειάς το νέο καθεστώς της ψηφιακής κάρτας εργασίας, έρχονται στο προσκήνιο από σωματεία των κλάδων όπου εφαρμόζεται το μέτρο.
Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει το σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτη στη Β. Ελλάδα, καθημερινά αναφέρονται από συναδέλφους τους περιστατικά όπως:
• Εργαζόμενοι που δουλεύουν πέραν του οκτάωρου, υποχρεώνονται να χτυπάνε την κάρτα τους στις οκτώ ώρες εργασίας και μετά να συνεχίζουν να εργάζονται
• Εργαζόμενοι καλούνται να εργαστούν στο ρεπό τους με την επισήμανση (από την εργοδοσία) «Δε θα χτυπήσεις κάρτα»
• Στο κατάστημα της αλυσίδας που αρμόδιο για τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, όχι μόνο υποχρεώνονται οι οδηγοί να προσέρχονται στη δουλειά από βράδυ-πρωί (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εργαζόμενους που είναι στο τιμόνι), αλλά τους ζητάνε να εργαστούν και πέραν του ωραρίου τους, αφού «χτυπήσουν» πρώτα την κάρτα τους. Το ίδιο δε έχει παρατηρηθεί και στους εργαζόμενους που ετοιμάζουν τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, καθώς υποχρεώνονται να «χτυπάνε» την κάρτα τους είτε έχουν τελειώσει την παραγγελία είτε όχι και να συνεχίζουν μετά.
Το σωματείο επισημαίνει ότι «ο υπουργός εργασίας που εδώ και 2,5 χρόνια που μετράμε νεκρούς συναδέλφους μας και εκατοντάδες κρούσματα από τα πρωτόκολλα-λάστιχο δεν πέρναγε ούτε έξω από σουπερμάρκετ, αποφάσισε πρόσφατα να επισκεφτεί κάποια καταστήματα σε ένα καλά στημένο σκηνικό για να μας πει ότι «τα 8ωρα δεν θα μπορούν να δηλώνονται ως 4ωρα, ότι υλοποιείται ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, εφαρμόζοντας μια κοινωνική πολιτική στην πράξη».
Και προσθέτει μεταξύ άλλων: «Τα λένε όλα αυτά, αυτοί που κατάργησαν το 8ωρο, νομοθέτησαν την 10ωρη εργασία, το διακεκομμένο ωράριο, τις απλήρωτες υπερωρίες, απογείωσαν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επέκτειναν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και σε άλλους κλάδους εκτός του εμπορίου, υποβάθμισαν και απαξίωσαν την επιθεώρηση εργασίας. Αυτοί που σε συνέχεια όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων τσάκισαν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις κάνοντας νόμο κάθε απαίτηση της εργοδοσίας».