▸Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατά της Ελλάδας
«Εγώ καταστράφηκα, δεν θα γυρίσουν πίσω αυτά που έχασα. Μας βγάλανε τα ρούχα, ήμασταν γυμνοί και βρεγμένοι. Αυτά είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα; Μετά μας πήγαν στο αστυνομικό τμήμα όπου μας πήραν καταθέσεις και μας βάλανε να υπογράψουμε ένα κείμενο που είχαν γράψει οι ίδιοι. Δεν είχαμε καταλάβει τι έλεγε. Αυτό είναι η ελευθερία έκφρασης;».
Με αυτά τα λόγια ο Ενσανουλάχ Σάφι που έχασε τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του στο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι το 2014, για το οποίο προσφάτως η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), περιέγραψε τα συναισθήματά του για την απόφαση του δικαστηρίου. Μιλώντας μέσω τηλεσύνδεσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Δευτέρας (11/7) στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ οργανώσεις και φορείς, ο Σάφι πρόσθεσε πως «αυτά που μας έκαναν είναι εκτός ανθρωπότητας», καλώντας τις αρχές να «μην αλλάζουν τις λέξεις, να βλέπουν τα πράγματα όπως είναι».
«Χαρήκαμε για την απόφαση (του ΕΔΔΑ) γιατί είναι για όλους μας. Αυτοί (το λιμενικό) μας κατηγορούσαν και δεν δέχονταν αυτό που έκαναν. Είναι καλό που όλοι έμαθαν ότι δεν φταίμε εμείς, αλλά αυτοί. Πρέπει να τιμωρηθούν, για να μην ξανακάνουν ποτέ κάτι τέτοιο», είπε από την πλευρά του ο Σαμπούρ Αζίσι, που στο ναυάγιο έχασε τη σύζυγό του και ένα παιδί.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων, η απόφαση του ΕΔΔΑ αποτελεί σταθμό καθώς «μιλά για τα αυτονόητα που δεν έγιναν» (Μαρία Παπαμηνά, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες). Οι επιζήσαντες του ναυαγίου, με νωπές τις μνήμες της τραγωδίας και της απώλειας συγγενικών τους προσώπων, υπέστησαν εξευτελισμούς και κακομεταχείριση ενώ «καταγγέλθηκαν ως ψεύτες» και αργότερα «το ναυτοδικείο έκλεισε την υπόθεση με το σκεπτικό ότι δεν γίνονται επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα».
Η καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας για το Φαρμακονήσι είναι μια «καταδίκη πολλών προαναγγελθέντων θανάτων», τόνισε από την πλευρά της η δικηγόρος Ελένη Σπαθανά.