Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Μια βολική αντιπαράθεση για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που συναινούν στα βασικά
«Τοξικότητα vs νομιμότητας». Αυτό είναι –για το επόμενο διάστημα– το πλαστό δίπολο που κυριαρχεί στην αντιπαράθεση Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαμορφωθεί μια πολιτική ατζέντα μακριά από τα πραγματικά προβλήματα. Πρόκειται για μια αντίθεση που αποτυπώνει τους τακτικούς στόχους και των δύο πλευρών, ενόψει της προεκλογικής περιόδου που ήδη έχει ξεκινήσει. Ιδιαίτερα βολικό, προκειμένου να περιχαρακώσει την πολιτική συζήτηση, ώστε να μην υπάρχει χώρος να συζητηθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, όπως αυτές οξύνονται στο φόντο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο μέτωπο της Ουκρανίας. Επίσης, θα συμβάλει στο να καλυφθεί η «σύμπτωση» απόψεων κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ στις διαχειριστικές λογικές και τη χάραξη πολιτικής με γνώμονα την ανάπτυξη και την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Από την πλευρά της ΝΔ, εδώ και μερικές εβδομάδες, αναπτύσσεται μια ρητορική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ,με κατηγορίες για «τοξικό λόγο». Το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να παρουσιάσει την αξιωματική αντιπολίτευση ως μία δύναμη «διχασμού», με συχνές αναφορές στη διακυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ξεχνώντας φυσικά ότι εκείνη η περίοδος έκλεισε με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίζουν το 3ο μνημόνιο. Δείγμα αυτής της λογικής έδωσε η ομιλία του Κ.Μητσοτάκη στη Βουλή την Τρίτη, που αναφέρθηκε σε ένα «κλίμα τοξικότητας, το οποίο δυστυχώς πια έχει διαβρώσει όλον τον πολιτικό διάλογο». Κάλεσε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίζει τα νομοθετήματα που καταθέτει η κυβέρνηση, αφού μπορεί να υπάρξει γι αυτά διακομματική συμφωνία. Ένας παράπλευρος στόχος αυτής της ρητορικής, είναι η συκοφάντηση των αγώνων των εργαζομένων, που επίσης παρουσιάζονται ως «όξυνση της πολιτικής ζωής», σε μία περίοδο με κρίσιμα διακυβεύματα.
Στον εκλογικό ορίζοντα, η ΝΔ προσπαθεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους και τις πολιτικές δυνάμεις που της έδωσαν την εκλογική νίκη το καλοκαίρι του 2019, διαμορφώνοντας εκ νέου ένα «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο. Μια κίνηση που φαίνεται να έχει αποτελέσματα και στο ΠΑΣΟΚ, αφού μια σειρά στελέχη του (Λοβέρδος, Γιαννακοπούλου) ενστερνίζονται αυτή τη λογική στον πολιτικό τους λόγο, ενώ πληθαίνουν οι προσπάθειες να ενσωματώσουν και άλλα στελέχη του χώρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ανταποκρίνεται στον ρόλο του έτερου πόλου αυτής της λογικής. Στην τελευταία του ομιλία στη βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας επανέφερε την ατάκα του Ηλία Ηλιού, «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» αλλά και στην «πολιτική ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την υπευθυνότητα».
Αυτά, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ξεκαθαρίσει πως καμία από τις προτάσεις της δεν πρόκειται να ξεφύγει από τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Την ίδια στιγμή, πάμπολλα νομοσχέδια, ιδίως όταν περιέχουν ευρωπαϊκές οδηγίες, υπερψηφίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου είναι σαφές ότι επιδιώκεται η διαμόρφωση ενός πολιτικού προφίλ που θα έλκει του «φιλήσυχους πολίτες του κέντρου», καθώς εκεί στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις πιθανότητες αύξησης του εκλογικού ποσοστού του. Έτσι ώστε να διαμορφώσει συνθήκες συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, εφόσον ευδοκιμήσει ο μεταξύ τους προγραμματικός διάλογος. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει στο προσκήνιο τις σκανδαλολογικές λογικές με σειρά (καθόλα υπαρκτών) ζητημάτων διαχείρισης της κυβέρνησης (Novartis, Λιγνάδης), προσπερνώντας όμως τις αιτίες που γεννούν αυτά τα φαινόμενα.