Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Η αστάθεια και ο φόβος της ακυβερνησίας παραλύουν το σύστημα
«Δεν με τρομάζει ο θάνατος, με τρομάζει η ακυβερνησία, γιατί συνοδεύεται από κοινωνικές αναταραχές», αυτό δήλωνε ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού Κώστας Μητσοτάκης στη στερνή του συνέντευξη. Ο φόβος του πατέρα φαίνεται να στοιχειώνει και τον λιγότερο χαρισματικό γιό του, που την περασμένη Πέμπτη συμπλήρωσε τρία χρόνια στο «τιμόνι» της χώρας. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η ΝΔ προσπαθεί να επιστρατεύσει τον «μπαμπούλα» της ακυβερνησίας και της αστάθειας, μαζί με την «τουρκική απειλή», ως επιχείρημα για να τρομοκρατήσει τους ψηφοφόρους και να τους πείσει να την ψηφίσουν! Το πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι τα εργατικά και μεσαία στρώματα έχουν πια αποκτήσει ανοσία σε όλα αυτά τα ανούσια –όσον αφορά τις πραγματικές ανάγκες– εκβιαστικά διλήμματα.
Αυτό που δεν κρύβεται είναι ότι το πολιτικό σύστημα βυθίζεται σε νέα κρίση. Το εκρηκτικό κοκτέιλ πολέμου, covid-19 και ακρίβειας ανατρέπει σχεδιασμούς και φαίνεται ότι μεταθέτει την ημερομηνία των δια-
δοχικών εκλογών, που είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν μια μεταβατική και παρατεταμένη απρόβλεπτη περίοδο υπηρεσιακών κυβερνήσεων και πολιτικής αστάθειας. Η κυβέρνηση παραμένει γαντζωμένη στην εξουσία, έχοντας αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι σε ΕΕ και εγχώριο κεφάλαιο. Σύμφωνα με τα λόγια του Κυριάκου Μητσοτάκη, προέχει η διατήρηση της «μεταρρυθμιστικής ορμής», δηλαδή της υλοποίησης αυτών των δεσμεύσεων. Στην πράξη, η κυβέρνηση καθυστερεί το αναπόφευκτο, παρά τις παραινέσεις κύκλων του κεφαλαίου να «ξεκαθαρίσει το τοπίο» όσο νωρίτερα γίνεται.
«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας για λόγους… θεσμικής στάσης και σταθερότητας» επανέλαβε ο Κ. Μητσοτάκης στην προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για την κοινωνική κρίση και στη συνέχεια στη συνέντευξή του στον Σκάι. Ωστόσο, συνέχισε να στέλνει αμφίσημα μηνύματα, με προεκλογικές εξαγγελίες και κλιμάκωση της κοκορομαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. στοιχεία που δείχνουν ότι το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η αξιωματική αντιπολίτευση φάνηκε αρχικά να αιφνιδιάζεται, με τον Αλέξη Τσίπρα αρχικά να λέει ότι δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια να κατηγορεί τον σημερινό πρωθυπουργό ότι ενώ μέχρι χθες τροφοδοτούσε ΜΜΕ με ημερομηνίες εκλογών, ξαφνικά θυμήθηκε τη σταθερότητα και πως οι κάλπες δεν είναι «εθνικά υπεύθυνες». Ο Α. Τσίπρας τόνισε πως «ο Κ. Μητσοτάκης αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι θέλει να αξιοποιήσει και τις ενδοαστικές αντιθέσεις.
Το σενάριο της αλλαγής του εκλογικού νόμου παραμένει στο τραπέζι, με το αναπαλαιωμένο ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται ως η «πολύφερνη νύφη» που θα παίξει τον ρόλο του μπαλαντέρ.
Ο Κ. Μητσοτάκης προετοιμάζει τα νοικοκυριά για έναν δύσκολο χειμώνα πείνας και κρύου, λέγοντας «παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας και αν έχει πολιτικό κόστος ας έχει». Όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι προετοιμάζεται για φθινόπωρο κοινωνικών συγκρούσεων, επενδύοντας στα αντιδραστικά αντανακλαστικά, με πρώτο πεδίο μάχης το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Ενδεικτική είναι η επιθετική και διχαστική ρητορική Μητσοτάκη ότι με την πανεπιστημιακή αστυνομία «θα επανέλθει η τάξη στα πανεπιστήμια και δεν θα γίνονται ορμητήρια μπαχαλάκηδων».