Ευρωπαϊκό χαστούκι για το Φαρμακονήσι
Οκτώ χρόνια μετά το ναυάγιο (δηλαδή μετά το έγκλημα) στο Φαρμακονήσι που στοίχισε τη ζωή 11 προσφύγων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα για παραλείψεις, αμέλεια και εξευτελιστική μεταχείριση των επιζώντων. Ταυτόχρονα, υποχρεώνει την Ελλάδα να καταβάλει συνολική αποζημίωση 330.000 ευρώ στους 16 προσφεύγοντες, δηλαδή 20.000 κατά μέσο όρο στον καθένα. Ακολουθεί απόσπασμα από ένα ποίημα με το οποίο ο Δημήτρης Γκιούλος σχολιάζει αυτό το ποσό με το οποίο κοστολογήθηκε η αξία της ζωής ενός πνιγμένου: «… νιώθω ακόμα πιο αναλώσιμος/ κι ας είμαι δυτικός/ κι ας έχω μάθει απ’ το σχολείο/ πως η ζωή μου/ είναι κομματάκι πιο ακριβή/ σίγουρα όμως/ όχι ανυπολόγιστη».
Έξω ο Κορκονέας, έξω ο μεσίτης, μέσα ο Μιχαηλίδης
Ελεύθερος ο Κορκονέας που δολοφόνησε τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, όπως ελεύθερος, 60 μόλις μέρες μετά την καταδίκη του, κυκλοφορεί και ο «μεσίτης» που προξένησε «θανατηφόρα σωματική βλάβη» στον Ζακ Κωστόπουλο. Οι περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα μία φορά το μήνα) δε θα τον εμποδίσουν να χαρεί το ελληνικό καλοκαίρι, αυτό που δεν θα ξαναδούν ούτε ο Αλέξανδρος ούτε ο Ζακ. Και την ίδια στιγμή οι αρχές εξαντλούν όλη τους την αυστηρότητα σε εκείνους που η κυβέρνηση θεωρεί πολιτικούς αντιπάλους της, που είτε λιώνουν σε απεργία πείνας (περίπτωση Γ. Μιχαηλίδη) είτε είναι βαριά ανάπηροι (περίπτωση Σ. Ξηρού).
Άνθρακες η κάρτα εργασίας;
Την… επανάσταση στην αγορά εργασίας λέει ότι έφερε ο Κ. Χατζηδάκης με την θέσπιση από 1η Ιουλίου της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες. Εκτός από τους θεατρινισμούς του υπουργού, υπάρχουν και καταγγελίες όπως του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθηνών για εργοδότες που δίνουν «οδηγίες» σε εργαζόμενους που πιάνουν δουλειά στις 5 πμ να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 πμ για να μην φανεί η μία ώρα νυχτερινής απασχόλησης. Ή για προϊστάμενους ταμείων, που ζητούν από τις ταμίες να «χτυπήσουν» την κάρτα τους στις 21:00, κι ας βρίσκονται ακόμα στο πόστο τους. Αλλά και η ΟΤΟΕ μίλησε για ασυνήθιστα υψηλό αριθμό «διευθυνόντων υπαλλήλων» οι οποίοι θεωρούνται «ελεύθεροι ωραρίου»!
«Κούρεμα» χρέους 97% στο κεφάλαιο
Την κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης που χαρίζει τα χρέη στις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά αφήνει τις λαϊκές κατοικίες απροστάτευτες αποκαλύπτει το σκανδαλώδες «κούρεμα» των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας «Καλλιμάνης», που σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και στο 97% ώστε να μπορέσει να εξαγοραστεί! Η κυβέρνηση με τη «βούλα» του δικαστηρίου διέγραψε δανειακές οφειλές, οφειλές προς το Δημόσιο, ακόμα και οφειλές προς ασφαλιστικούς οργανισμούς! Έτσι η εταιρεία «Γ. Καλλιμάνης» από την Πάτρα που πριν λίγα χρόνια πρωταγωνιστούσε στα κατεψυγμένα αλιεύματα με μερίδιο 25%, πέρασε οριστικά στα χέρια της τουρκικής Dardanel αντί πινακίου φακής. Τα αφεντικά της άφησαν την επιχείρηση να χρεοκοπήσει με τα χρέη να ανέρχονται στα τέλη Αυγούστου 2021 σε 88,35 εκατομμύρια ευρώ.
Μονιμοποιούν 3.266 παπάδες!
Την ώρα που η Ελλάδα καίγεται και τα νοσοκομεία «βουλιάζουν» και βγάζουν ράντζα η κυβέρνηση Μητσοτάκη σπεύδει να «τακτοποιήσει» ρουσφέτι προς τον Ιερώνυμο και την εκκλησία της Ελλάδας. Αντί για μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, εκπαιδευτικών και πυροσβεστών η κυβέρνηση με διάταξη-σφήνα στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ προσθέτει στο δημόσιο 2.311 μόνιμες οργανικές θέσεις ιερέων κι ακόμα 955 για την Εκκλησία της Κρήτης! Μέχρι τώρα αυτοί οι υπεράριθμες θέσεις βρίσκονταν στον αέρα καθώς δεν καλύπτονταν νομικά, ούτε μπορούσαν να αναπληρωθούν. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση επιστρατεύει τα ΜΑΤ απέναντι σε εργαζόμενους που διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους και παραδίδει υπηρεσίες «φιλέτα» του δημοσίου σε εργολαβικές εταιρείες.