Συνθήκες γαλέρας στα «πλοία της γραμμής»
Ένας θάνατος οδηγού στο γκαράζ και ένας τραυματισμός ναυτεργάτη μέσα σε δύο 24ωρα, στο ίδιο επιβατηγό πλοίο, το «Διονύσιος Σολωμός», προκαλούν ερωτήματα για τις συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε πολλά πλοία, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Τα διαδοχικά ναυτικά ατυχήματα στην επιβατηγό ναυτιλία αναδεικνύουν τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας στην εκτέλεση διαφόρων εργασιών και σε συνδυασμό με τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας συνιστούν σοβαρούς παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των ναυτεργατών, όπως επισημαίνει και η ΠΕΝΕΝ. Όσον αφορά τους ελέγχους των αρμόδιων λιμενικών αρχών, αποδεικνύονται πενιχροί και οι ευθύνες εφοπλιστών-κυβέρνησης-ΥΕΝ για την εργασιακή εξουθένωση των ναυτεργατών είναι τεράστιες.
«Νέα» ΕΓΣΣΕ χωρίς εργατικά δικαιώματα
Για ένα έτος θα ισχύσει η «εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας» που υπέγραψε η ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς. Ωστόσο, δεν προσθέτει το παραμικρό δικαίωμα για τους εργαζόμενους. Οι «κορυφαίες κατακτήσεις που παραμένουν σε ισχύ», που λέει η ΓΣΕΕ, είναι κάποια επιδόματα και οι… άδειες. Απόλυτη η υποταγή στον μνημονιακό νόμο που δίνει μόνο στην εκάστοτε κυβέρνηση τη δυνατότητα να αυξάνει τον κατώτατο μισθό, επιχειρώντας να καταργήσει τις εργατικές διεκδικήσεις. Εντέλει, η νέα ΕΓΣΣΕ είναι μια συμφωνία ταξικής συνεργασίας και εργασιακής ειρήνης, που τηρεί απαρέγκλιτα ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός των Παναγόπουλων και Σία. Άλλωστε, σε κανέναν αγώνα για υπογραφή κλαδικών συμβάσεων δεν βάζουν πλάτη οι ταγοί του υποταγμένου συνδικαλισμού.
Ταφόπλακα στις διεκδικήσεις για αναδρομικά
Κυβέρνηση και δικαστική εξουσία έβαλαν «ταφόπλακα» στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για καταβολή αναδρομικών που αφορούσαν μνημονιακές περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, που είχαν γίνει το 2012. Η απόφαση του ΣτΕ «έκαψε» το δικαίωμα 2,1 εκατ. συνταξιούχων να διεκδικήσουν την καταβολή αναδρομικών γι αυτές τις περικοπές. Μεγάλοι «χαμένοι», οι περίπου 1,2 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι, που δεν έλαβαν ούτε ευρώ από τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις, που δόθηκαν το 2020. Πλέον, μόλις 350.000 συνταξιούχοι, που είχαν υποβάλει έγκαιρα σχετικές αγωγές, θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τα «κλεμμένα». Η απόφαση του ΣτΕ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πιλοτική δίκη που είχε διεξαχθεί το 2015 και είχε επικυρωθεί το 2020.
Eνας Κουρός δεν φέρνει την άνοιξη…
Εννοούμε τον Κουρός Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί, τον 19χρονο από το Ιράν που έσπασε σχεδόν όλα τα κοντέρ στις Πανελλαδικές. Κι όταν λέμε «άνοιξη», εννοούμε την άνοιξη της παιδείας, την πρόσβαση όλων των προσφυγόπουλων στη δημόσια εκπαίδευση. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: μόνο ένα 10% των παιδιών των καμπ της Λέσβου πηγαίνουν σχολείο. Η μεγάλη πλειονότητά τους όχι μόνο βρίσκεται εκτός σχολικής τάξης αλλά συχνά κινδυνεύει και με απέλαση, βίαιη επαναπροώθηση, ενώ υφίσταται κακουχίες και εξευτελισμούς. Η επιτυχία του Κουρός δεν οφείλεται στην εκπαιδευτική πολιτική του Κ. Μητσοτάκη αλλά κυρίως στην αξιοθαύμαστη προσωπική του προσπάθεια, καθώς και στη βοήθεια των καθηγητών και των συμμαθητών του και στο κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες μέσα κι έξω από τα καμπ.
Καταρρέει η υπεράσπιση Λιγνάδη
Την ενοχή του Δημήτρη Λιγνάδη για τους τρεις από τους τέσσερις καταγγελλόμενους βιασμούς ανηλίκων πρότεινε ο εισαγγελέας στην πολύκροτη δίκη. Η πρόταση συνιστά μια πρώτη ήττα για την αλαζονεία της χυδαίας και προσβλητικής υπερασπιστικής γραμμής του «θεατράνθρωπου» Δημήτρη Λιγνάδη και για τα ΜΜΕ που έλεγαν ότι «κατηγορείται για το τίποτα». Στο κενό πέφτει και η προσπάθεια να βαπτιστεί και αυτή η υπόθεση «σκευωρία» με πολιτικά κίνητρα, με δήθεν στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση και τη Λίνα Μενδώνη. Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα, ωστόσο αυτή η «ρωγμή» συνιστά μια αρχική δικαίωση για όσους βγήκαν μπροστά και στοχοποιήθηκαν από τον Α. Κούγια, τον Δ. Λιγνάδη και τους ισχυρούς προστάτες-υποστηρικτές του.