Ματίνα Παπαχριστούδη
Βασανίστηκε τελικά πολύ η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποδείξει στην Κομισιόν πως φροντίζει και ενδιαφέρεται για την ελευθερία των ΜΜΕ, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία. Της έπεσε βαρύ ότι μπήκε στο μικροσκόπιο ελέγχου των μηχανισμών της ΕΕ και πήρε πρωτοβουλία: Να υπογραφεί μεταξύ πέντε υπουργείων (Προεδρίας, Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Εργασίας, Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης) ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα περιλαμβάνει κανόνες για την «ασφάλεια» των δημοσιογράφων και την προστασία της ελευθερίας έκφρασης και της πολυφωνίας στα μέσα ενημέρωσης.
Το ίδιο διάστημα, δυνάμεις ασφαλείας και καταστολής, άθλιες ομάδες «τρολ» παραπληροφόρησης και προπαγάνδας ή οι ίδιοι οι αρμόδιοι υπουργοί: παρενοχλούσαν επιθετικά τους δημοσιογράφους στο ΑΠΘ για να μην καταγράψουν τη δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ μέσα στο πανεπιστημιακό χώρο εναντίον των φοιτητών. Επιδόθηκαν σε κρεσέντο σπίλωσης- συκοφάντησης των φοιτητών και του Γιάννη Ντουσάκη, που δέχθηκε τη χειροβομβίδα κρότου-λάμψης επάνω του. Παρεμπόδισαν με κάθε δυνατό τρόπο την πρόσβαση φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων στην πυρκαγιά στη Βάρη για να μην αποκαλυφθεί ο τρόπος με τον οποίο (δεν) λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός. Απαγορεύτηκε η είσοδος σε δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μια ημέρα μετά την πυρκαγιά για να μην τεθούν ανεπιθύμητες ερωτήσεις. Και φυσικά, δεν δόθηκε καμία επίσημη απάντηση για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, ιστοσελίδων, ακτιβιστών με το λογισμικό Predator, παρά το γεγονός πως αποκαλύφθηκε πως ο ίδιος ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού σχετίζεται έμμεσα με την εταιρεία που το κατέχει.
Κανείς από το Μαξίμου, που ελέγχει την ΕΡΤ, δεν πτοείται από τη διαγραφή των διορισμένων δικών του στελεχών από το δημοσιογραφικό τους σωματείο για «παραπλάνηση και εξαπάτηση του κοινού». Τα ίδια στελέχη της ΕΡΤ επιβραβεύονται με ανανέωση της θητείας τους για έναν ακόμη χρόνο στο τιμόνι της κυβερνητικής προπαγάνδας.
Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις, που αποτελούν μικρό μόνο τμήμα στη μεγάλη εικόνα του ασφυκτικού ελέγχου της μιντιακής σφαίρας, είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές. Κάτι που οφείλεται και στην ανοχή των συνδικαλιστικών οργάνων στο δημοσιογραφικό κλάδο.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Οι τεχνικοί της τηλεόρασης βρίσκονται σε διαδικασίες γενικών συνελεύσεων σε κάθε σταθμό με θέμα τη συλλογική σύμβαση εργασίας τους. Πρόκειται για διαδικασίες που προκαλούν δυσφορία και ενόχληση στις ιδιοκτησίες τους. Η ΕΤΙΤΑ κατήγγειλε, μάλιστα, πως η διοίκηση του Mega απέλυσε δυο τεχνικούς ακριβώς εξαιτίας της συμμετοχής τους στις συνελεύσεις και των αιτημάτων που πρόβαλλαν για εφαρμογή των όρων της σύμβασης.
Βρέθηκε ο αποδιοπομπαίος τράγος για τη διαγραφή των στελεχών της ΕΡΤ από το πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για «παραπλάνηση του κοινού» στις ανταποκρίσεις από το μέτωπο της Ουκρανίας: Ο ίδιος ο ανταποκριτής, ο οποίος παραιτήθηκε μετά τον σάλο. Κανείς άλλος δεν ανέλαβε την ευθύνη της παραποίη-
σης. Η δε διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης ανακοίνωσε πως προσελήφθη στη θέση του ανταποκριτή στην Ουκρανία ο Κώστας Ονισένκο, ο οποίος ζει στο Κίεβο.
Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του ΑΝΤ1 να «κλειδώσει» 32 αγώνες του Μουντιάλ στη συνδρομητική της πλατφόρμα ΑΝΤ+. Ο όμιλος Κυριακού, που έχει τα δικαιώματα της διοργάνωσης, επιχειρεί μέσω αυτών να αυξήσει τους συνδρομητές του, εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού με τα κανάλια συνεχούς ροής, όπως το Netflix, τη Disney+ και άλλες συνδρομητικές υπηρεσίες. Όρος, βέβαια, για το «κλείδωμα» των αγώνων θα είναι να εμφανίσει 100 χιλιάδες συνδρομητές.