Μοίρασε υποσχέσεις, δεν δεσμεύεται για τίποτα
Τη μέρα που η κυβέρνηση πέρασε την επαίσχυντη τροπολογία που οδηγεί στην απόλυση των 1080 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ επέλεξε να δώσει συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Φυσικά καμία ερώτηση δεν αφορούσε τους εργαζόμενους που μένουν στο δρόμο.
H σημειολογία και το ντεκόρ των συνεντεύξεων πολιτικών μερικές φορές μας λένε περισσότερα από τις απαντήσεις τους. Ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε το γραφικό Καστελόριζο ως φόντο το 2010 για να αναγγείλει την έναρξη της «Οδύσσειας» του ελληνικού λαού, με την ένταξη της Ελλάδας σε καθεστώς μνημονίων. Την Ιθάκη διάλεξε ως σκηνικό ο Αλέξης Τσίπρας το 2018 για να αναγγείλει ότι «αφήσαμε πίσω μας τις συμπληγάδες».
Το μουσείο της Ακρόπολης χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ντεκόρ για τη χθεσινή συνέντευξη του στη δημόσια συχνότητα της ΕΡΤ, κάτι που συνιστά εκμετάλλευση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ούτε ιερό ούτε όσιο.
Άνευ προηγουμένου η εκμετάλλευση του μουσείου Ακρόπολης ως σκηνικό συνέντευξης του π/θ, μια μοναδική καπηλεία στα ελληνικά πολιτικά χρονικά. Η αίθουσα του Παρθενώνα ποτέ δεν είχε χρησιμοποιηθεί για τέτοιους σκοπούς. Τη ζήτησε, την πήρε, την έκανε ντεκόρ του.
— ypopto_mousi (@ypopto_mousi) June 14, 2022
Πάλι καλά που δεν έδωσε συνέντευξη από κάποια πολεμική φρεγάτα απέναντι από τα παράλια της Τουρκίας. Με την κυβέρνηση να έχει χάσει τον έλεγχο στο θέμα της ακρίβειας, και με την τιμή της βενζίνης να εκτινάσσεται, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να «περιορίσει τις ζημιές» υποσχόμενος νέες παρεμβάσεις την επόμενη βδομάδα και υπενθυμίζοντας ότι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα που θα δώσει πίσω μέρος των υπέρογκων αυξήσεων της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό που δεν λέει είναι ότι το τελικό ποσό επιστροφής θα είναι πολύ μικρότερο από τα 600 ευρώ που πολλά νοικοκυριά περιμένουν. Τα μόλις 280 εκατ. ευρώ που προϋπολογίζονται για 4,2 εκατ. συνδρομητές ρεύματος αντιστοιχούν σε… 66,66 ευρώ μέσο όρο για το εξάμηνο!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε ακόμα και τώρα να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης παρά το γεγονός ότι, όπως παραδέχτηκε, σ’ αυτόν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι η Ελλάδα πληρώνει πολύ ακριβότερα τη βενζίνη από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Ο Μητστοάκης απέκλεισε τη μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης «για τον απλούστατο λόγο ότι με αυτό τον τρόπο θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς»! Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ τόνισε ότι «ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από δω και στο εξής» δηλαδή με πενιχρά επιδόματα για λίγους.
Κάλεσμα για «εθνική συνεννόηση»
Στα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση που δεν ψήφισε την επέκταση της συμφωνίας παραχώρησης βάσεων στις ΗΠΑ και όλες τις αμυντικές-εξοπλιστικές συμφωνίες. Είπε ότι δεν υιοθετεί πολεμοκάπηλη ρητορική ωστόσο δικαιολόγησε πλήρως τις ενέργειες που χαρακτηρίζονται επιθετικές από την πλευρά της Τουρκίας.
«Δεν πρέπει να ηττηθεί η Ουκρανία»
Στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι το θέμα του τερματισμού του πολέμου «δεν είναι υπόθεση της Ελλάδας» αλλά μόνο να στέλνει φονικά όπλα. Ισχυρίστηκε δε ότι τα όπλα τα στέλνουμε από το «περίσσευμα μας» (το οποίο όμως ο ελληνικός λαός το έχει χρυσοπληρώσει) και πως για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία, αν δεν μπορεί να «ηττηθεί η Ρωσία» τουλάχιστον «δεν θα πρέπει να ηττηθεί η Ουκρανία (… )». Στη συνέχεια προσπαθώντας να δικαιολογήσει την αποστολή τανκς στην Ουκρανία μίλησε για την αντίστοιχη μεγαλύτερη δωρεά τανκς στην Αίγυπτο που δεν προκάλεσε αντίστοιχες αντιδράσεις. Φυσικά και δεν προκάλεσε ανάλογες αντιδράσεις καθώς η Αίγυπτος δεν βρισκοταν σε εμπόλεμη κατάσταση.
Διπλές εκλογές με… «πολυσυλλεκτική» κυβέρνηση ΝΔ
Με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές να φουντώνουν, ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε ξανά για εκλογές στο «τέλος της τετραετίας» αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό ένα παράθυρο λέγοντας πως «πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές».
«Αυτοδύναμη» αλλά όχι «μονοκομματική» κυβέρνηση φιλοδοξεί να σχηματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκη εφόσον κερδίσει τη «διπλή εκλογική αναμέτρηση» μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η συνεργασία με άλλα κόμματα ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί ακόμα και την ακροδεξιά «Ελληνική Λύση» αν χρειαστεί. Ταυτόχρονα έδειξε προτίμηση στο μοντέλο «κυβέρνησης ΝΔ» με πολλά εξωκομματικά στελέχη από τον «ευρύτερο κεντρώο αλλά και συντηρητικό χώρο». Σε αυτή την κατεύθυνση δεν είναι τυχαία η κίνηση να διορίσει τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλο σε ειδική επιτροπή της ΕΕ.
Δ.Τ