Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Την αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης
«Νερό στον μύλο» της σεναριολογίας περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στην κρατική τηλεόραση. Ταυτόχρονα, έδωσε το στίγμα ότι η ΝΔ θα κατέβει στην εκλογική αναμέτρηση με μια «βεντάλια» στελεχών στα ψηφοδέλτιά της, από την ακροδεξιά έως το ακραίο κέντρο. Ο πρωθυπουργός στην εν λόγω συνέντευξη επανέλαβε το ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Απέφυγε όμως να ορίσει συγκεκριμένο χρόνο, όπως σε προηγούμενες συνεντεύξεις του, όπου προσδιόριζε τις κάλπες για την «άνοιξη του 2023». Αντιθέτως, λέγοντας πως «πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι για να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές», έδωσε την αίσθηση του «ζυγιάσματος» όλων των ενδεχομένων. Άλλωστε, η διεθνής κατάσταση μπορεί εύκολα να δώσει τις απαραίτητες δικαιολογίες στον πρωθυπουργό, ώστε να «ξεπεράσει» τις έως τώρα φραστικές δεσμεύσεις του.
Αυτό που σίγουρα έγινε εμφανές ήταν η αδυναμία χάραξης τακτικής από τη Νέα Δημοκρατία. Όπως φαίνεται, το Μέγαρο Μαξίμου άγεται και φέρεται από την εικόνα των δημοσκοπήσεων και αυτή θα καθορίσει τις τελικές αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν πιστεύει στη λεγόμενη «αναλογική» (το σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, με όριο εισόδου 3%), επισημαίνοντας πως «το μείζον ζητούμενο, σήμερα, για τη χώρα είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα». Από την άλλη, όμως, δεν υπήρξε κατηγορηματικός στο ότι θα προχωρήσει άμεσα σε δεύτερες απανωτές εκλογές. Τόνισε ότι «η πρόθεσή μου είναι να έχουμε τη δυνατότητα να σχηματίσουμε κυβέρνηση με αντίστοιχο τρόπο με το 2019». Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα συγκυβέρνησης με το κόμμα του Βελόπουλου, ανέφερε πως «δεν θα απαντήσω σε κανένα υποθετικό σενάριο για εκλογές, οι οποίες ακόμα απέχουν ένα χρόνο από τώρα». Επίσης, τόνισε πως «σε καμία περίπτωση η πρώτη εκλογή δεν είναι αδιάφορη για εμάς. Αντιμετωπίζουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη». Μια δήλωση που δείχνει και τον φόβο της ΝΔ για το ενδεχόμενο οι ψηφοφόροι της να πάνε με «χαλαρή ψήφο» την πρώτη Κυριακή.
Ο Κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει στη λογική του «ανοίγματος» τόσο προς το κέντρο και το ΠΑΣΟΚ, με κινήσεις όπως αυτή του διορισμού του Ευάγγελου Βενιζέλου στην «Επιτροπή Σοφών για το Συμβούλιο της Ευρώπης». Ταυτόχρονα, όμως, θα επιχειρήσει να απευθυνθεί και στο ακροδεξιό κοινό, το οποίο θεωρεί «δεξαμενή». Έτσι, λοιπόν, μίλησε για ψηφοφόρους που πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία και τοποθετούνται στο κέντρο αλλά και για ψηφοφόρους με έντονο το «πατριωτικό» στοιχείο. Μάλιστα, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να είναι αυτοδύναμη όχι όμως και μονοκομματική. Επισημαίνοντας ότι στο σχήμα θα χωρούν στελέχη από ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος, αρκεί να είναι «οι καλύτεροι».
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει ευρεία ανανέωση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, τονίζοντας ότι αυτά έχουν ανανεωθεί σε σημαντικό βαθμό στις εκλογές του 2019. Μήνυμα που απευθύνεται σε «σαμαρικούς» και «καραμανλικούς». Αμφότερες οι δύο ισχυρές τάσεις έχουν αρχίσει να κινούνται στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο Συνέδριο της ΝΔ και τη δημόσια παρέμβαση που πραγματο-
ποίησε ο Κώστας Καραμανλής στις αρχές Ιουνίου.