Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Παρεμβάσεις του κεφαλαίου για να βρεθεί κατάλληλο σχήμα διαχείρισης
Το κλίμα πρόωρων εκλογών που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες στο πολιτικό σκηνικό, η κυρίαρχη αφήγηση το αποδίδει στις τακτικές κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να ανανεωθεί η θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. αυτή είναι, όμως, μία μόνο πλευρά των εξελίξεων και μάλλον όχι η πιο σημαντική. Το κυρίαρχο στοιχείο είναι πως στο πολιτικό σκηνικό αποτυπώνεται το άγχος του εγχώριου κεφαλαίου αλλά και διεθνών παραγόντων να αποκτήσουν το «εργαλείο» που χρειάζονται: Δηλαδή μια κυβέρνηση που να προωθεί τις «μεταρρυθμίσεις» που επιθυμούν. Κρατώντας ταυτόχρονα «υπό έλεγχο» τις λαϊκές αντιδράσεις που δημιουργούν οι συνθήκες οικονομικής κρίσης, με κύρια έκφραση την ακρίβεια. Ένα «καθήκον» στον οποίο δεν φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί η σημερινή κυβέρνηση.
Ενδεικτική για τα παραπάνω είναι η ευθεία παρέμβαση συγκεκριμένων επιχειρηματικών
ομίλων μέσω των εφημερίδων και των ΜΜΕ που διαθέτουν. Εδώ και αρκετές εβδομάδες τα media του ομίλου Μαρινάκη «προμοτάρουν» το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Χαρακτηριστικό δείγμα ήταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Το Βήμα την Κυριακή 13 Ιουνίου: «Πρόωρες κάλπες τον Οκτώβριο».
Μάλιστα, στο κύριο άρθρο του επισήμαινε πως «το σοβαρότερο ερώτημα που τίθεται, είναι κατά πόσο, στις παρούσες δύσκολες συνθήκες, η χώρα μας μπορεί να αντέξει μια μακρόσυρτη, διάρκειας δώδεκα μηνών, εντόνως πολωτική προεκλογική μάχη».
Δηλαδή, το βασικό επιχείρημα που φαίνεται να έχει η κυβέρνηση, εφόσον αποφασίσει τελικά να κάνει εκλογές. Παράλληλα, στην εφημερίδα σημειωνόταν η ανάγκη για «πολιτική σταθερότητα», με την επισήμανση πως «ο κ. Μητσοτάκης, δεδομένης και της λεγόμενης αναλογικής θα έχει πολλούς λόγους να επιτύχει την κατά το δυνατόν ταχύτερη εξασφάλισή της». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται τις τελευταίες ημέρες και τα ηλεκτρονικά μέσα του ομίλου. Αξίζει να θυμίσουμε πως ο όμιλος Μαρινάκη από τις ίδιες οδούς πίεζε για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κίνηση στην οποία τελικά δεν προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναλογιζόμενη το πόσο θα εκτιθόταν, αφού θα έπρεπε να αντικαταστήσει δικό της νόμο.
Ανάλογη παρέμβαση για πρόωρες κάλπες υπήρξε και από τον Όμιλο Αλαφούζου με την κυριακάτικη Καθημερινή να σημειώνει στο κύριο άρθρο της (19/6) πως «ο πρωθυπουργός και μερικοί υπουργοί επιμένουν στην ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων, άλλοι όμως ασχολούνται με την επανεκλογή τους και μόνο». Το άρθρο ζητά να «ξεκαθαρίσει η επόμενη μέρα», αφού «αυτή η περίοδος δεν μπορεί να κρατήσει πολύ».
Στον αντίποδα, άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, φαίνεται να είναι πιο επιφυλακτικά για πρόωρες εκλογές. Τα media που ελέγχουν καταγράφουν τα σενάρια δίχως παρεμβατικές διαθέσεις. Μάλιστα, η στάση του συγκεκριμένου ομίλου θεωρείται καθοριστική, ιδίως λόγω της έντονης επιρροής που φέρεται να έχει στη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλύτης των μετεκλογικών εξελίξεων.
Τα παραπάνω αξίζει να συνδυαστούν με την πρόσφατη διαρροή που έγινε από τον
ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με αυτήν, στις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας στην Ετήσια Συνέλευση του ΣΕΒ, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις πολιτικές εξελίξεις και τη δυνατότητα ύπαρξης σταθερής κυβέρνησης. Προεξοφλώντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει σημαντικές δυσκολίες να διαχειριστεί την κατάσταση. Μάλιστα, αξίωσαν τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με τη συμμετοχή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μία εξέλιξη που –για την ώρα τουλάχιστον– αποκλείουν και οι δύο βασικοί πόλοι του συστήματος.