Γιώργος Μιχαηλίδης
Το γερμανικό κράτος ντύνεται στα χακί, επιτιθέμενο πρώτα απ’ όλα στον λαό του! Αυτή θα μπορούσε να είναι μια σύνοψη των όσων εξήγγειλε ο καγκελάριος Σολτς. Έχοντας διασφαλισμένη τη συναίνεση των κομμάτων του τρικομματικού συνασπισμού (ειδικά οι Πράσινοι αποδεικνύονται σε αυτή τη φάση το πιο φιλοπόλεμο κόμμα του κοινοβουλίου), η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε την Παρασκευή στην υπερψήφιση επιχορήγησης του στρατιωτικού προϋπολογισμού της χώρας με επιπλέον 100 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα επανεξοπλισμού του γερμανικού κράτους μετά την ήττα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο, όταν ολοκληρωθεί, πρόκειται να καταστήσει τη Γερμανία ένα από τα πιο ισχυρά κράτη της Ευρώπης και σε στρατιωτικό επίπεδο.
Έτσι, κλείνει ένα ιστορικό παράδοξο που ήθελε την οικονομικά ισχυρότερη χώρα της ευρωπαϊκής ηπείρου να υπολείπεται στρατιωτικής ισχύος σημαντικών γειτόνων της και διεθνών ανταγωνιστών της. Τα πανηγύρια των Σοσιαλδημοκρατών και προσωπικά του Σολτς για τη νέα αυτή εποχή μόνο ανησυχία μπορούν να προκαλέσουν στον λαό της Γερμανίας αλλά και σε όλους τους λαούς της Ευρώπης —τουλάχιστον. Η γενική τάση προς τη στρατιωτικοποίηση της διεθνούς ζωής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εσωτερικό των κρατών, σφραγίζεται από την ψήφο του γερμανικού κοινοβουλίου υπέρ της ραγδαίας αύξησης των στρατιωτικών δαπανών.
Ποιό, όμως, θα είναι το πρώτο θύμα αυτής της πολιτικής στροφής της άρχουσας τάξης της χώρας; Μα φυσικά, ο γερμανικός λαός! Η δέσμευση της κυβέρνησης Σολτς να πιάσει τη νατοϊκή-αμερικανική απαίτηση για 2% επί του ΑΕΠ προμηνύει μία αύξηση των τακτικών στρατιωτικών δαπανών κατά 20 δισ. ευρώ τουλάχιστον, ενώ οι διακηρυγμένοι στόχοι για ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επιβολή ασφυκτικότερου ελέγχου στην ενημέρωση, μαζί με την εξάπλωση του δικτύου παρακολουθήσεων «ύποπτων» πολιτών. Αν συνυπολογιστούν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για τους στόχους της επόμενης περιόδου, αντιλαμβανόμαστε ότι η εργατική τάξη της Γερμανίας θα στερηθεί πόρους για τις κοινωνικές ανάγκες, βλέποντας το πραγματικό της εισόδημα να μειώνεται.
Και αν η εξαγγελία για το «πακέτο» των 100 δισ. δικαιολογείται από την πολιτική ελίτ της χώρας υπό το πρόσχημα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, η αλήθεια είναι ότι αυτό προετοιμάζονταν τουλάχιστον από το 2013. Τότε που πενήντα πολιτικοί, δημοσιογράφοι και στρατιωτικοί ειδικοί είχαν καταθέσει πρόταση, ώστε να αναλάβει η Γερμανία ηγετικό ρόλο στο νέο διεθνές τοπίο. «Είχαν πρόγραμμα», όπως λέγεται…