Ποδηλάτες τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του Βασίλη Λαδά (εκδόσεις ΚΨΜ). Αφετηρία του μυθιστορήματος είναι ένα θανατηφόρο τροχαίο, με θύμα μια φοιτήτρια ποδηλάτισσα και υπαίτιο έναν συνομήλικό της, ένα golden boy, γόνο μιας οικογένειας ενός βιομηχάνου, ιδιοκτήτη μιας ανθηρής υποδηματοποιίας. Έτσι ξετυλίγεται ένα δικαστικό δράμα, καθώς η οικογένεια του δράστη προσπαθεί να αθωώσει τον νεαρό, ώστε να μην καταβληθεί αποζημίωση, ενώ οι φίλοι της νεκρής κοπέλας και ένα δυναμικό κομμάτι της νεολαίας της πόλης αγωνίζονται για να αποδειχτεί η αλήθεια. Παράλληλα, απεικονίζεται η πορεία της τοπικής βιομηχανίας, του αυτοδημιούργητου πατριάρχη της υποδηματοποιίας και των δύο γενιών που τον διαδέχτηκαν, καθώς διαγράφεται και το τέλος της εποχής της εκβιομηχάνισης. Ξεχωριστή θέση κατέχει στο βιβλίο ο πατέρας της ποδηλάτισσας, που αν και εύκολα θα τον χαρακτήριζε κανείς τυπικό μικροαστό, αντιμετωπίζει με αξιοπρέπεια την προσωπική του τραγωδία.
Παρόμοια τροχαία ατυχήματα συμβαίνουν με ανησυχητική συχνότητα και, κατά κανόνα, συχνά οφείλονται σε οδηγούς ακριβών αυτοκινήτων, που δρουν λες και οι δρόμοι τούς ανήκουν. Τα θύματα δεν είναι μόνο ποδηλάτες αλλά και διανομείς και ανύποπτοι πεζοί, πολύ συχνά και παιδιά. Οι αλαζόνες οδηγοί δεν είναι «ιππότες της ασφάλτου» αλλά «δήμιοι της ασφάλτου» και σχεδόν ποτέ δεν οδηγούνται στη φυλακή.
Βαθιά πολιτικό και ρεαλιστικό, το βιβλίο του Βασίλη Λαδά, όπως και τα προηγούμενα μυθιστορήματά του (π.χ. το Μουσαφεράτ και τα Παιχνίδια κρίκετ), αποκαλύπτει, συγκινεί και προβληματίζει και δικαιολογημένα μπορεί να χαρακτηριστεί ένα από τα ωραιότερα κοινωνικά μυθιστορήματα των τελευταίων χρόνων.