Μπάμπης Συριόπουλος
▸ «Ρήξη» αλλά με ιδιωτική ιδιοκτησία και ΕΕ, απεύθυνση στον ΣΥΡΙΖΑ
‘Εληξε το β’ μέρος του 1ου Διαβουλευτικού Συνέδριου του ΜέΡΑ25 με την εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και μια σειρά πολιτικών διλημμάτων να παραπέμπονται σε μελλοντικές ψηφοφορίες. Ο Γιάνης Βαρουφάκης στο κλείσιμο του Συνεδρίου παρουσίασε το ΜέΡΑ25 ως «φωνή της μετριοπάθειας, αλλά και ρήξης με την ολιγαρχία». Στην εναρκτήρια ομιλία του μίλησε για «χρεοδουλοπαροικία» και την ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση «Μητσοτάκης ΑΕ».
Το ΜέΡΑ25 αναδεικνύει την ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών, την κοινωνική ανισότητα, τους πολέμους και την προσφυγιά, την εργασιακή ανασφάλεια, την αλλοτρίωση του απομονωμένου ατόμου, τις οικογένειες των «ολιγαρχών», τo δημόσιο και ιδιωτικό χρέος κτλ., αποσυνδέοντάς τα όμως από τους νόμους κίνησης του κεφαλαίου, την άντληση υπεραξίας από την εργατική τάξη χωρίς όρια και τελικά με το σύγχρονο καπιταλισμό.
Για τον Γ. Βαρουφάκη μάλιστα ο τελευταίος «καταρρέει μεταλλασσόμενος σε κάτι ακόμα χειρότερο – σε μια τεχνοφεουδαρχία». Οπότε, αντί για μία συνολική ρήξη με τον κόσμο του κεφαλαίου προτείνει πέντε ρήξεις: Ρήξη «με την εξάρτηση της χώρας, μια έννοια που έφερε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, […] την οποία επανέφερε ο Ανδρέας Παπανδρέου». «Ρήξη με τον ολοκληρωτισμό» ως «βασικό εχθρό», «για να έρθει η τρίτη ρήξη, με την κεφαλαιοκρατία». «Ρήξη με τις εξορύξεις» και «ρήξη βεβαίως με την πατριαρχία». Το ΜέΡΑ25 με μοντέρνο (πάντα!) τρόπο ακολουθεί την παλιά ρεφορμιστική παράδοση των σταδίων και του κατακερματισμού. Πρώτα η ρήξη με την ξένη εξάρτηση (στα χνάρια του Α. Παπανδρέου), μετά η δημοκρατία και μετά η ρήξη με την «κεφαλαιοκρατία».
Αυτή η σταδιοποίηση εκφράζεται και στην άμεση πολιτική πρόταση, με άμεσο ζήτημα να φύγει η κυβέρνηση «Μητσοτάκης ΑΕ» στις επόμενες εκλογές και απεύθυνση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κυβερνητική συνεργασία. Παρά την οξεία κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για το 2015 τίθεται θέμα κυβερνητικής συνεργασίας μαζί του (το ΚΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπαίνουν προφανώς προσχηματικά) στη βάση των «7+1 Τομών» που κι αυτές βέβαια είναι υπό διαπραγμάτευση· κατάργηση του Χρηματιστήριου Ενέργειας άμεσα και «μεσοπρόθεσμα» επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ, μείωση ΦΠΑ και ΑΤΑ, μείωση φορολογικών συντελεστών για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και αύξηση στο 30% για μεγάλες, ίδρυση δημόσιου φορέα κόκκινων δανείων («Οδυσσέας»), Υγεία-Παιδεία-Ενημέρωση ούτε ιδιωτικές ούτε «κρατικές-κομματικές» αλλά ελεγχόμενες από «Συμβούλια Κληρωτών και Εκλεγμένων Πολιτών» (με ποια ιδιοκτησία άραγε;), ΑΑΔΕ-ΕΛΣΤΑΤ-Υπερταμείο-ΤΧΣ θα διοικούνται από τη νέα «Κοινωνική Επιτροπή Επιλογής Ανώτατου Προσωπικού». Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να είναι ιδιωτικές αλλά το δανεισμό θα αναλάβει η «Αναπτυξιακή Αγροτική Τράπεζα», ενώ τα δημοσιονομικά θα αναλάβει το Σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών «Δήμητρα» που ίσως εκδώσει και νόμισμα. Για έξοδο από ΕΕ ούτε κουβέντα («ας φύγει η Γερμανία!»), ενώ το διώξιμο των βάσεων και η έξοδος από το ΝΑΤΟ συνδέονται με τη στήριξη σε ένα «Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων».
Το κοινωνικό ζήτημα και οι στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης αντιμετωπίζονται σαν τεχνικά ζητήματα, για κάθε σύγκρουση ταξικών συμφερόντων ένας νέος κρατικός θεσμός, για κάθε ζήτημα εξουσίας ένα νέο αρκτικόλεξο, πάντα με αστική ιδιοκτησία. Όσο για την άμεση πρόταση διεξόδου, η λύση του ΜέΡΑ25 είναι η κυβερνητική συνεργασία για να φύγει η δεξιά. Παλιός κυβερνητισμός με τεχνοφουτουριστικό περιτύλιγμα.