▸To πολύνεκρο μακελειό στο Τέξας των ΗΠΑ με θύματα 19 παιδιά και δύο εκπαιδευτικούς έφερε ξανά με τον πιο δραματικό τρόπο στο προσκήνιο τη μάστιγα της οπλοκατοχής και των επιθέσεων με χρήση πυροβόλων όπλων μέσα σε σχολικά ιδρύματα. Η σφαγή διαπράχθηκε στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ, όπου πηγαίνουν παιδιά 5 έως 7 ετών που διαμένουν στην Ουβάλντε, σχεδόν το 90% με λατινοαμερικάνικη καταγωγή. Ο δράστης της σφαγής λεγόταν Σαλβαδόρ Ράμος, 18 ετών. Δολοφόνησε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς «με βάρβαρο και παράλογο τρόπο» μέσα στο σχολείο, στην πόλη Ουβάλντε. Έσπειρε τρόμο και θάνατο για πάνω από μια ώρα με ένα τυφέκιο AR-15 ανοίγοντας πυρ αδιακρίτως σε δύο διπλανές αίθουσες διδασκαλίας και στη συνέχεια έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά.
Ο δράστης είχε αγοράσει -νόμιμα- δύο επιθετικά τυφέκια και εκατοντάδες πυρομαχικά την περασμένη εβδομάδα για τα 18α γενέθλιά του. Διέπραξε τη σφαγή αφού πρώτα πυροβόλησε τη γιαγιά του στο πρόσωπο. Το Instagram και το Facebook του δράστη ήταν γεμάτο από φωτογραφίες του με όπλα. Μάλιστα είχε προβεί σε μια σειρά διαδοχικών μηνυμάτων μέσω των οποίων προειδοποιούσε για τις επικείμενες επιθέσεις του.
Επιπλέον είχε στείλει και προειδοποιήσεις σε ανύποπτους χρήστες ότι «κάτι ετοιμάζει»… Ωστόσο δεν υπήρχε κάποια αντίδραση των αρχών. Όλα αυτά θεωρούνται λίγο-πολύ φυσιολογικά στο Τέξας.
Όλα τα μέτρα ασφάλειας αποδείχτηκαν λίγα
Το συγκεκριμένο σχολείο είχε διπλασιάσει τις δαπάνες ασφάλειας τα τελευταία χρόνια. Είχε ένοπλο φρουρό, ομάδες καταπολέμησης απειλών, σύστημα αναφορών απειλών, λογισμικό ελέγχου μέσων κοινωνικής δικτύωσης περίφραξη και επιπλέον έθετε ως προϋπόθεση οι δάσκαλοι να κλειδώνουν τις αίθουσες στην ώρα διδασκαλία. Και όμως κανένα από αυτά τα μέτρα δεν λειτούργησε. Ο ένοπλος δράστης κατάφερε να μπει από την πίσω πόρτα ΦΦ τον ένοπλο φρουρό.
Ο κυβερνήτης του Τέξας , είχε πει το 2015 πως ντρέπεται που η πολιτεία του έρχεται δεύτερη σε πωλήσεις όπλων στην χώρα και είχε καλέσει τους πολίτες να αγοράσουν περισσότερα, για να πιάσουν την πρωτιά. Στην πολιτεία αυτή οποιοσδήποτε άνω των 18 μπορεί να φέρει όπλο χωρίς άδεια ή εκπαίδευση, με έναν τυπικό έλεγχο.
Το μακελειό του Τέξας έρχεται μόλις 9 μέρες μετά τη ρατσιστική σφαγή στο Μπάφαλο όπου 18χρονος Αμερικανός ο Πέιτον Τζέντρον ταξίδεψε πάνω από 300 χιλιόμετρα για να βρεθεί σε μια γειτονιά μαύρων στο Μπάφαλο, της Νέας Υόρκης, όπου δολοφόνησε δέκα ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους τρεις σε ένα παντοπωλείο.
‘Έγκλημα και υποκρισία
Η επίθεση έχει προκαλέσει τριβές και στην Ουάσιγκτον, καθώς οι Δημοκρατικοί βουλευτές εμφανίζονται εξοργισμένοι με την έλλειψη δράσης σχετικά με τη νομοθεσία για τον έλεγχο των όπλων, μια κατάσταση για την οποία ωστόσο έχουν και οι ίδιοι τεράστια ευθύνη.
Παρεμβαίνοντας με διάγγελμά του αμέσως μετά την επιστροφή του από την περιοδεία του στην Ασία, ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε να αναληφθεί «δράση» για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των επιθέσεων με τη χρήση όπλων, καλώντας τα μέλη του Κογκρέσου να αψηφήσουν το πανίσχυρο λόμπι της οπλοκατοχής.
«Πόσες ακόμα δεκάδες μικρά παιδιά, που είδαν τι συνέβη, θα υποχρεωθούν να δουν τους φίλους τους να πεθαίνουν, λες και βρίσκονται σε πεδίο μάχης», ενώ είναι στο σχολείο, «για τ’ όνομα του Θεού;» ρώτησε ρητορικά λες και ….ανακαλύπτει την Αμερική, λες και δεν είναι ο ίδιος αρχηγός του κράατους και δεν υπήρξε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί μια οχταετία χωρίς να κάνει τίποτα για αυτό.. «Είμαι αποκαρδιωμένος και κουρασμένος», πρόσθεσε. Οι ηγέτες των κομμάτων στο Κογκρέσο πάντως δεν δεσμεύτηκαν για νέες ψηφοφορίες, με τα μέτρα να αντιμετωπίζουν πιθανή αποτυχία.
Οπλοκατοχή: Ένα έγκλημα διαρκείας
Από το 1970 και έπειτα, στις ΗΠΑ έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 188 περιστατικά με πυροβολισμούς σε σχολεία, στο πλαίσιο των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά πάνω από 200 άτομα, όπως σημειώνουν σε άρθρο τους οι New York Times επικαλούμενοι τα στοιχεία της βάσης δεδομένων K-12 School Shooting Database.
Από την σφαγή στο λύκειο Κολουμπάιν τον Απρίλιο του 1999 και έπειτα, τουλάχιστον 185 άνθρωποι (μαθητές και εκπαιδευτικοί στη συντριπτική τους πλειονότητα) έχουν πέσει νεκροί και άλλοι 369 έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια ένοπλων επιθέσεων σε σχολεία, σημειώνει η Washington Post, ξεκινώντας να μετρά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.