Γιώργος Μιχαηλίδης
«Στο Τέξας δεν μπορείς να κάνεις έκτρωση. Πρέπει να γεννήσεις το μωρό, να το μεγαλώσεις και να το στείλεις σχολείο για να στο σκοτώσει κάποιος οπλοφόρος σε ένα σκηνικό μαζικής δολοφονίας. Αυτό είναι το θέλημα του Θεού». Έτσι συνόψισε την κατάσταση ένας χρήστης του twitter, μετά την ομαδική δολοφονία 21 ανθρώπων (19 παιδιών και δύο ενηλίκων) σε δημοτικό σχολείο της πολιτείας αυτή την εβδομάδα. Επρόκειτο για το υπ’ αριθμόν 212 περιστατικό επίθεσης με όπλο από την αρχή της χρονιάς. Δράστης ήταν ένας 18χρονος, ο οποίος σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά.
Το συμβάν στο Τέξας έρχεται να προστεθεί σε άλλες δύο ομαδικές ένοπλες επιθέσεις με πολυάριθμα θύματα — τη ρατσιστική δολοφονία δέκα μαύρων σε σούπερ μάρκετ στο Μπάφαλο, πάλι από έναν 18χρονο, και την επίθεση σε εκκλησία Ταϊβανέζων στην Καλιφόρνια, που είχε ως αποτέλεσμα έναν νεκρό και πέντε τραυματίες. Το πρόβλημα στις ΗΠΑ είναι βαθύ, καθώς παρά τις τεράστιες απώλειες που καταγράφονται ετησίως εξαιτίας της διαδεδομένης οπλοχρησίας, το κράτος επιλέγει να αφήνει το λουτρό αίματος να συνεχίζεται παρά να δυσαρεστήσει τη βιομηχανία όπλων και το λόμπι της οπλοκατοχής.
Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του προβλήματος, στις ΗΠΑ οι ιδιοκτήτες όπλων είναι 2,5 φορές περισσότεροι από το δεύτερο κράτος στην παγκόσμια κατάταξη, την Υεμένη. Επιπλέον, περίπου το 80% των φόνων διαπράττονται με όπλο, σε σύγκριση με το 4% στο Ηνωμένο Βασίλειο ή το 37% στον Καναδά. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι από τους 45.222 θανάτους από όπλο που καταγράφηκαν το 2020, πάνω από τους μισούς (24.292) αφορούσαν αυτοκτονίες. Μάλιστα, οι δολοφονίες με τη χρήση όπλου την τελευταία χρονιά για την οποία υπάρχει πλήρης καταγραφή, το 2020, είχαν σημειώσει αύξηση 14% σε σχέση με την προηγούμενη, 25% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία και 43% σε σχέση με δέκα χρόνια πριν.
Και όμως, οι ενώσεις υπέρ του δικαιώματος στην οπλοχρησία ξόδεψαν περισσότερα χρήματα κάνοντας lobbying στους πολιτικούς από τις ενώσεις που αγωνίζονται για την κατάργηση ή τον περιορισμό της οπλοκατοχής. «Πότε, για όνομα του Θεού, θα υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στο λόμπι των όπλων;», αναρωτήθηκε ο Μπάιντεν με περίσσια υποκρισία, καθώς καμία πραγματική διάθεση για σύγκρουση με τη συγκεκριμένη βιομηχανία δεν υπάρχει. Άλλωστε, εδώ και δεκαετίες αλλά και έναν χρόνο μετά τη δολοφονία του Τζωρτζ Φλόιντ, δεν είναι το αμερικανικό κράτος αυτό που διαχρονικά διδάσκει την περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή σε όλο τον πλανήτη;