Ιωάννα Καρδάρα
▸Τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς επιδίωξε η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ απαιτώντας την τιμωρία των συνδικαλιστών για την πρόσφατη στάση εργασίας την Τρίτη 10 Μαΐου σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ.
Την ίδια ημέρα που ήταν προγραμματισμένο να εκδικαστεί η προσφυγή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) κατά του νόμου Χατζηδάκη (νόμος 4808/2021) ενάντια στο «φακέλωμα» των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων και στον έλεγχο άσκησης των δικαιωμάτων και ελευθεριών που αποτελούν τον πυρήνα της συνταγματικά κατοχυρωμένης συνδικαλιστικής ελευθερίας, η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ζήτησε την εξάμηνη κράτηση συνδικαλιστών αλλά και την επιβολή προστίμου ύψους 1.500 ευρώ στον καθένα για τη συμμετοχή τους στη στάση εργασίας.
Με την συγκεκριμένη της κίνηση, η ΣΤΑΣΥ ουσιαστικά επέλεξε να στραφεί ολομέτωπα εναντίον των διοικήσεων οκτώ συνδικαλιστικών σωματείων του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του τραμ ζητώντας ουσιαστικά την παραδειγματική τιμωρία τους.
«Η ΣΤΑΣΥ, με την κατεύθυνση του υπουργείου Μεταφορών, έκανε πρόβα τζενεράλε στον νόμο Χατζηδάκη και βάζοντας σε εφαρμογή άρθρα του θέλησε να απειλήσει και να εκβιάσει τους εργαζόμενους με ποινή φυλάκισης έξι μηνών και δυσβάσταχτα χρηματικά ποσά για πρόστιμο (1.500 ευρώ). Προσπαθούν να αποτρέψουν το σύνολο των εργαζομένων από τις απεργίες. Είναι ένα γεγονός που επιδιώκει να τρομοκρατήσει τον κόσμο και καταργεί τις απεργίες στην πράξη. Πρέπει όλοι μαζί να σηκωθούμε σαν κίνημα», επισημαίνει στο Πριν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ) Σπύρος Ρεβύθης.
Όπως τονίζει, η διοίκηση απαντώντας στους εργαζόμενους ισχυρίστηκε ότι η διάταξη για αίτημα φυλάκισης των νόμιμων εκπροσώπων του σωματείου, υπήρχε και σε παλαιότερες αγωγές. Ωστόσο οι εργαζόμενοι έψαξαν παλιές αγωγές και δεν είδαν να προβλέπεται κάτι τέτοιο. Έπειτα ήρθαν σε επικοινωνία και σε αντιπαράθεση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου ο οποίος θέλοντας να δικαιολογηθεί τους είπε ότι ναι μεν συμπεριλήφθηκε αυτή η διάταξη αλλά δεν σκόπευαν να τους φυλακίσουν. «Όλα αυτά εμείς δεν θα τα δεχτούμε, μπήκε για να εκβιαστούμε, το θεωρούμε απειλή», αναφέρει ο Σπ. Ρεβύθης.
Παρά τις πιέσεις και τις εκβιαστικές προσφυγές οι εργαζόμενοι δεν ανακάλεσαν την στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει χαρακτηρίζοντας την ενέργεια της διοίκησης «απτή απόδειξη της αυταρχικής συμπεριφοράς» της καθώς επίσης και «ντροπή και μελανή κηλίδα στην ιστορία των σταθερών συγκοινωνιών».
Αντιθέτως, έδωσαν μαζικό «παρών» έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο πλαίσιο της στάσης εργασίας του ΕΚΑ για την εκδίκαση της προσφυγής του κατά του νόμου Χατζηδάκη. Οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς, κόντρα στην τρομοκρατία διοίκησης και κυβέρνησης, τόλμησαν να δηλώσουν την εναντίωσή τους στον νόμο-έκτρωμα του υπουργείο Εργασίας, μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, συνδικαλιστές από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την Ταξική Κίνηση για την Εργατική Χειραφέτηση και άλλες συλλογικότητες.
«Συνεχίζουμε τις διεκδικήσεις μας, το επόμενο διάστημα θα έχουμε δράσεις και κινητοποιήσεις, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για προσλήψεις εργαζομένους, για να αγοράσουν καινούρια τρένα που τα έχουν αφήσει και έχουν γίνει σαράβαλα. Θα είμαστε κι εμείς στον δρόμο», καταλήγει ο Σπύρος Ρεβύθης.