Γιώργος Μουρμούρης
▸ Σαρωτική επίθεση στο Ντονμπάς, «μακελάρης» του λαού του ο Ζελένσκι
Δύο ολόκληροι μήνες συμπληρώνονται στις 24 Απριλίου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και το ξέσπασμα ενός πολέμου που λίγοι προέβλεψαν και ακόμα λιγότεροι περίμεναν να διαρκέσει περισσότερο από μερικά 24ωρα. Και όμως, δύο μήνες μετά, από τα πλέον επίσημα χείλη, τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, εκφράζονται εκτιμήσεις ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του 2022.
Στο πεδίο των μαχών, οι επιχειρήσεις της Μόσχας εστιάζουν πλέον στην ανατολική Ουκρανία και το Ντονμπάς. Το πρωί της Πέμπτης, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν την κατάληψη της Μαριούπολης. Είχε προηγηθεί «σφυροκόπημα» του γιγαντιαίου εργοστασίου της Αζοφσταλ όπου έχουν καταφύγει και παραμένουν περικυκλωμένοι οι τελευταίοι Ουκρανοί ένοπλοι, συμπεριλαμβανομένων μελών του ναζιστικού τάγματος Αζόφ, αλλά και άμαχοι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ουκρανικής πλευράς.
Ήδη οι άμαχοι της Μαριούπολης έχουν πληρώσει βαρύ φόρο αίματος, μετατρεπόμενοι εδώ και οκτώ εβδομάδες σε «σάκο του μποξ» ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι εγκληματίες του «Αζόφ», και τις θηριωδίες των Ρώσων «απελευθερωτών». Είναι ενδεικτικό ότι ο δήμαρχος που εγκατέστησαν οι ρωσικές αρχές στην πόλη έκανε στις 7 Απριλίου λόγο για 5.000 νεκρούς, ενώ ανέφερε ότι το 60%-70% των κατοικιών έχει καταστραφεί πλήρως ή μερικώς. Τέτοια «απελευθέρωση»…
Στο μεταξύ, από το Κίεβο, που πλέον δεν αισθάνεται την «καυτή ανάσα» του ρωσικού στρατού, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι διατάσσει «μάχη μέχρις εσχάτων» — μιας και ο θάνατος βρίσκεται πια πολλά χιλιόμετρα μακριά. Με τον ίδιο να έχει μετατραπεί σε έναν πολεμοχαρή ροκ σταρ και την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ να του δίνει το θάρρος (ή θράσος) να επιτίθεται φραστικά μέχρι και στη Γερμανία, η υποχώρηση των Ρώσων από την περιοχή της ουκρανικής πρωτεύουσας του «λύνει τα χέρια» να υπηρετήσει δίχως αναστολές τον ρόλο που ο πρώην κωμικός της τηλεόρασης ανέλαβε να υποδυθεί: Να λειτουργεί ως μαριονέτα του ΝΑΤΟ, προσπαθώντας να εγκλωβίσει τη Ρωσία σε έναν μακρύ πόλεμο φθοράς, με «καύσιμη ύλη» τον ίδιο τον ουκρανικό λαό.
Έχοντας λάβει εξοπλισμό αξίας πολλών δισεκατομμυρίων από τη Δύση, ενισχύοντας τον στρατό με ακροδεξιούς «εθελοντές» που σπεύδουν στο Κίεβο από πολλές περιοχές του κόσμου, σημειώνοντας κάποιες θεαματικές επιτυχίες, όπως τη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Μασκβά (Μόσχα) στη Μαύρη Θάλασσα (κατά τη ρωσική εκδοχή το πλοίο βυθίστηκε μετά από έκρηξη πυρομαχικών λόγω πυρκαγιάς, εκδοχή ουδόλως κολακευτική για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας), και βεβαίως έχοντας επιβάλει ένα δρακόντειο καθεστώς έκτακτης ανάγκης στο εσωτερικό, το καθεστώς Ζελένσκι πλέον αποτολμά ακόμα και επιδρομές σε ρωσικό έδαφος, διακινδυνεύοντας (ή επιδιώκοντας) την εμπλοκή της Δύσης σε έναν γενικευμένο πόλεμο.
Η Μόσχα φαίνεται μέχρι στιγμής να ανταπεξέρχεται στο πρωτοφανές κύμα κυρώσεων μετά την εισβολή
στην Ουκρανία
Στο οικονομικό πεδίο, η Μόσχα φαίνεται μέχρι στιγμής να ανταπεξέρχεται στο πρωτοφανές κύμα κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αν και «λαβωμένη», η ρωσική οικονομία κατάφερε να σταθεί όρθια, κυρίως χάρη στις εξαγωγές υδρογονανθράκων, η εκτόξευση της τιμής των οποίων έφερε έσοδα
3,4 δισ. δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το «τρικ» με την πληρωμή του αερίου σε ρούβλια στήριξε το ρωσικό νόμισμα, διχάζοντας παράλληλα –για μια ακόμη φορά– την ΕΕ.
Διαμορφώνεται έτσι μια ισορροπία δυνάμεων και πιέσεων που δύο μόνο πράγματα εξασφαλίζει: Τη συνέχιση του πολέμου, και τον διαρκή κίνδυνο κλιμάκωσής του σε μια μεγάλη, διεθνή σύρραξη. Ίσως Αμερικανοί αξιωματούχοι που βλέπουν στην Ουκρανία μια νέα «Κορέα», να ξέρουν κάτι παραπάνω…