Γιώργος Μιχαηλίδης
Πριν μερικούς μήνες, η Ινδία συγκλονίστηκε από τεράστιες κινητοποιήσεις αγροτών, οι οποίοι κυριολεκτικά πολιόρκησαν το Νέο Δελχί, απαιτώντας να καταργηθούν οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μόντι που θα οδηγούσαν στην αρπαγή της γης τους από μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. Στη χώρα των 1,4 δισ. κατοίκων, περίπου 260 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στον αγροτικό τομέα. Η Ινδία παράγει ένα σημαντικότατο μέρος του ρυζιού, του σιταριού, του βαμβακιού και των ζαχαρότευτλων του κόσμου. Ταυτόχρονα, κατέχει ένα μαύρο ρεκόρ παγκοσμίως: Της χώρας με τις περισσότερες αυτοκτονίες αγροτών ανά έτος.
Πιο συγκεκριμένα, από το 1995 και έπειτα, περίπου τριακόσιες χιλιάδες Ινδοί αγρότες έχουν καταγραφεί ως αυτόχειρες. Κατά τα τελευταία έτη, ο αριθμός ανέρχεται σε τριάντα ανά ημέρα. Πρόκειται για καταχρεωμένους αγρότες, οι οποίοι επιχειρούν έτσι να «ξεφύγουν» από τα χρέη τους. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στην εμφάνιση καρκίνου στις αγροτικές κοινότητες της Ινδίας, γεγονός που κατά τους ειδικούς οφείλεται στην εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, στην προσπάθεια των αγροτών να αυξήσουν την παραγωγή για να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Την τραγική κατάσταση ολοκληρώνουν προβλήματα ξηρασίας που μαστίζουν διάφορες περιοχές.
Έτσι, ένας μεγάλος αριθμός αναγκάζεται να προβεί σε μεγάλο δανεισμό από τις τράπεζες και να γίνει όμηρός τους. Τα χρέη των Ινδών αγροτών αυξήθηκαν κατά 58% μεταξύ 2013 και 2019. Για να αντιληφθούμε την κατάσταση, μόνο στην επαρχία Παντζάμπ, οι αυτοκτονίες αγροτών έχουν αυξηθεί κατά δώδεκα φορές την τελευταία πενταετία. Δεν είναι λοιπόν να απορούμε που τον περασμένο Δεκέμβριο περισσότεροι από 250 εκατομμύρια αγρότες διαδήλωσαν σθεναρά, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και περικύκλωσαν πεισματικά την πρωτεύουσα της χώρας, δημιουργώντας τις –κατά πολλούς– μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Το σίγουρο είναι πως το αγροτικό και επισιτιστικό ζήτημα γίνεται ξανά κορυφαίο εν έτει 2022. Στη γειτονική Σρι Λάνκα, μεγάλες διαδηλώσεις εξαιτίας της ακρίβειας και της σπάνης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τα φάρμακα, κλόνισαν την κυβέρνηση, προκαλώντας την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου. Παρά τις προσπάθειες προέδρου και πρωθυπουργού να εμποδίσουν τις συγκεντρώσεις, επιβάλλοντας κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οι διαδηλωτές δεν έκαναν πίσω, με αποτέλεσμα πλέον να εξετάζεται τόσο η αντικατάσταση του πρωθυπουργού όσο και η προσφυγή στις κάλπες.
Το «ψωμί και ειρήνη» ξαναγίνεται το κεντρικό αίτημα του καιρού μας;…