Θεοπίστη Καπέτα
▸Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας επιτίθενται για ακόμη μια φορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση η οποία δέχεται συστηματικά και μεθοδευμένα μεγάλες πιέσεις προκειμένου χιλιάδες νέοι και νέες να οδηγηθούν υποχρεωτικά στο «πολυπόθητο» ιδιωτικό πανεπιστήμιο.
Ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι, πάνω από 30.000 παιδιά έμειναν εκτός ΑΕΙ. Στο πλαίσιο αυτό, πολλά ιδρύματα δέχτηκαν πολύ λιγότερους φοιτητές δημιουργώντας σιγά σιγά όλες τις προϋποθέσεις που οδηγούν… σε συγχωνεύσεις.
Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), η διορισμένη –από το υπουργείο Παιδείας– Διοικούσα Επιτροπή εισηγήθηκε συγχωνεύσεις και μεταφορά τμημάτων του ιδρύματος από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες. Έτσι, πάνω από 6.000 φοιτητές που σπούδαζαν μέχρι σήμερα στη Σίνδο καθώς και 60 μέλη ΔΕΠ πρόκειται να μεταφερθούν στις Σέρρες μέσα σε μια νύχτα, αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός. Τα δύο τμήματα, τα οποία το υπουργείο Παιδείας θέλει να συγχωνευτούν, είναι το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης καθώς και το Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Μηχανικών Περιβάλλοντος.
«Η σχολή Μηχανικών δεν θα γίνει πιόνι των πολιτικών τους συμφερόντων. Είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι και έτοιμοι να αποτρέψουμε το κατάπτυστο αυτό σχέδιο!», δήλωσε στο Πριν ο Κωνσταντίνος Κ., φοιτητής στο Τμήμα Μηχανικών.
Πάνω από 6.000 φοιτητές μεταφέρονται από τη Σίνδο στις Σέρρες
Αντιμέτωποι με αυτή τη νέα πραγματικότητα, οι φοιτητές του ΔΙΠΑΕ προχώρησαν σε μια σειρά κινητοποιήσεων προκειμένου να αγωνιστούν ενάντια στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με πολλαπλούς σταθμούς κλιμάκωσης. Την Τρίτη 5 Απριλίου πραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Πάνω από 500 φοιτητές του ΔΙΠΑΕ συγκεντρώθηκαν και φώναξαν συνθήματα ενάντια στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των τμημάτων τους, απαιτώντας δημόσια, δωρεάν και αξιοπρεπή παιδεία για όλους.
Νέα κινητοποίηση έγινε και την Τετάρτη 6/4, ημέρα της 24ωρης πανεργατικής απεργίας, με τους φοιτητές να συμμετέχουν και στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Την Πέμπτη 7/4 ακολούθησε νέα αγωνιστική συγκέντρωση στην Καμάρα, όπου πολλοί σύλλογοι και φοιτητές του ΑΠΘ διοργάνωσαν την πρώτη πορεία πανελλαδικά ενάντια στον νέο νόμο Κεραμέως που προβλέπει, μεταξύ άλλων, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, μεταξύ αυτών και του ΔΙΠΑΕ.
Το Πριν ήρθε σε επικοινωνία με τους αγωνιζόμενους φοιτητές και τις αγωνιζόμενες φοιτήτριες του ΔΙΠΑΕ που πρωτοστατούν στη μάχη ενάντια στο νέο νομοσχέδιο και τις συγχωνεύσεις τμημάτων που, από τη μία μέρα στην άλλη, τους στέλνουν σε άλλη πόλη.
«Είμαστε ενωμένοι και θα αποτρέψουμε το κατάπτυστο σχέδιο!» λένε φοιτητές στο Πριν
«Την Πέμπτη 31/03/2022 πληροφορηθήκαμε ότι το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων μαζί με το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης θα μεταφερθούν στις Σέρρες, ενώ το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος θα καταργηθεί! Αμέσως, αναζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες. Όπως αποδείχτηκε τα όσα ακούσαμε ήταν αληθινά και βασίζονται στην εισήγηση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ προς το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τον νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη, χωρίς να λάβει υπόψιν του τις προτάσεις των Τμημάτων. Σύμφωνα με το πρακτικό που στάλθηκε στο υπουργείο, 7 από τα 14 μέλη της Διοικούσας ψήφισαν κατά της πρότασης του Προέδρου, όσον αφορά τα Τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και μόνο έξι από τα 14 μέλη ψήφισαν “Ναι” στην κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος», αναφέρουν στο συλλογικό κείμενο που απέστειλαν στο Πριν.
«Τα μέλη που ψήφισαν θετικά στην εισήγηση αυτή, είναι διορισμένα από το υπουργείο. Προφανώς ως φοιτητές δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής Μηχανικών σε συνεργασία με τους καθηγητές μας, τους Φοιτητικούς Συλλόγους άλλων σχολών, και τους γονείς, στέκεται απέναντι και καταδικάζει αυτή την εισήγηση, ακόμα και τη σκέψη για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις Τμημάτων. Είμαστε εδώ και μένουμε Σίνδο!», προσθέτουν.
Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ανάγκη από περικοπές, ελλείψεις, υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και συγχωνεύσεις αλλά από αύξηση της χρηματοδότησης και του προσωπικού, από καθολική κρατική στήριξη όπως και όλη η παιδεία, ώστε να είναι πραγματικά δημόσια, δωρεάν και ποιοτική. Για έναν τέτοιο αγώνα, με αυτά τα αιτήματα, μίλησε στο Πριν και ο Γιώργος Α., φοιτητής του ΔΙΠΑΕ. «Είμαστε αποφασισμένοι το σχέδιο “Αθηνά” να μείνει στα χαρτιά, όπως έγινε το 2013. Δεν μας καθησυχάζουν τα λόγια του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου», ξεκαθάρισε.