Δημήτρης Σταμούλης
▸ Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αύξηση μόλις 6% στον κατώτατο μισθό, πολύ πιο κάτω από τον πληθωρισμό και το ύψος του προ… δεκαετίας
Σχεδόν ανύπαρκτα μοιάζουν τα κυβερνητικά μέτρα απέναντι στη λαίλαπα της ακρίβειας και των διαρκών ανατιμήσεων, που κατατρώγουν το πενιχρό εργατικό και λαϊκό εισόδημα, με την κυβέρνηση να επιλέγει να λειτουργεί ως … νταβατζής της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, όπως φάνηκε στην περίπτωση των κερδών της ΔΕΗ.
Η οργή και η ανασφάλεια των εργαζόμενων και του λαού εντείνονται καθώς οι μισθοί δεν φτάνουν να καλύψουν ούτε τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, το ενεργειακό σοκ συνεχίζεται ενώ ακόμα και το κόστος της διατροφής γίνεται δυσβάσταχτο. Πριν από λίγες ημέρες, καταγράφηκε νέο ιστορικό ρεκόρ στην εγχώρια χονδρική πώληση του ρεύματος, σημειώνοντας άλμα 28% έναντι του Φεβρουαρίου, και οι επόμενοι λογαριασμοί ρεύματος θα είναι ακόμα πιο φουσκωμένοι για τα νοικοκυριά! Την ίδια ώρα, κυβέρνηση και πάροχοι ενέργειας επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου.
Η ΔΕΗ μάλιστα παρουσίασε… ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ και «κοινωνικό πρόσωπο» αφού «επέστρεψε» στους καταναλωτές 800 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που δημοσίευσε για το 2021 η ΔΕΗ, παρά το ότι «κρύβεται» επιμελώς η ρήτρα που πλήρωσαν οι πελάτες της στους λογαριασμούς μετά το καλοκαίρι, τα συνολικά της έσοδα ανήλθαν στο δυσθεώρητο ποσό των 1,857 δισ. ευρώ! Η αύξηση του τζίρου της κατά 1,057 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2020 (22,7%), και η αύξηση των εσόδων της από πωλήσεις που αυξήθηκαν κατά 40%, μαρτυρούν το «πάρτι» που έγινε με την απογείωση των ρητρών το τελευταίο τρίμηνο του 2021, προτού καν προκύψει η ουκρανική κρίση.
Όμως η Ελλάδα κατέγραψε και άλλη μια παγκόσμια αρνητική πρωτιά, στην τιμή της βενζίνης. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, για ένα γέμισμα 60 λίτρων απαιτείται το 5,58% ενός μισθού (τιμή 7/3, 2,059 ευρώ/λίτρο), με μέσο ετήσιο μισθό τα 27.207 δολάρια! Στην πραγματικότητα, ένας μισθωτός των 700 ευρώ για να «φουλάρει» θα πρέπει να διαθέσει 120 ευρώ, δηλαδή το 17% του μισθού του! Κι ενώ ακόμα η τιμή της βενζίνης παραμένει σταθερά πάνω από 2 ευρώ, έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από την υπόσχεση της κυβέρνησης για «κουπόνι έκπτωσης», καθώς ακόμα… φτιάχνεται η πλατφόρμα, ενώ δεν πειράζουν τον ληστρικό ειδικό φόρο ή το ΦΠΑ 24% στα καύσιμα.
Αλλά και με το ΦΠΑ στα τρόφιμα, όπου διαρκώς βασικά είδη όπως άλευρα, δημητριακά, έλαια, κρέας και ψάρια ακριβαίνουν, η κυβέρνηση προτιμά να παίζει το παιχνίδι των… υποσχέσεων. Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με θράσος εξέφρασε τον… προβληματισμό του «εάν θα φτάσει η μείωση στους καταναλωτές ή θα χαθεί στους ενδιάμεσους», και ότι η κυβέρνηση προκρίνει τα «στοχευμένα μέτρα» κι όχι τα «οριζόντια», λες και εάν φθηνύνουν ψωμί και γάλα, θα πληγούν τα κρατικά έσοδα! Η ίδια υποκρισία και με την εκτίναξη των ενοικίων, καθώς το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν η θέσπιση πλαφόν 3% στις αυξήσεις επαγγελματικών μισθώσεων για το 2022 · για τα ενοίκια κατοικίας τίποτα.
Όσον αφορά στους μισθούς, η κυβέρνηση δείχνει το πιο σκληρό ταξικό της πρόσωπο, καθώς ο κατώτατος μισθός, δέκα χρόνια μετά την άγρια περικοπή του από τα 751 ευρώ (μεικτά) στα 586 ευρώ, εξακολουθεί να παραμένει καθηλωμένος πολύ κάτω από αυτό το επίπεδο. Η κυβέρνηση μετά την περιβόητη αύξηση-κουλούρι του 2% στις αρχές του έτους, προσανατολίζεται σε 6% επιπλέον που θα διαμορφώσει τον κατώτατο μισθό στα 703 ευρώ περίπου (μεικτά). «Η αύξηση θα ξεπερνά τον πληθωρισμό» δηλώνει το κυβερνητικό επιτελείο, ο οποίος τον Μάρτιο έφτασε το 8,9%. Ωστόσο ο Κ. Μητσοτάκης έχει επιλεκτική μνήμη, καθώς το 2018, είχε «υποσχεθεί» ότι «οι αυξήσεις στις κατώτατες αμοιβές θα κινούνται με διπλάσια ταχύτητα από το ΑΕΠ». Το ΑΕΠ το 2021 αυξήθηκε κατά 8,3%, αλλά η κυβέρνηση δεν δίνει +16%! Κι είναι γνωστό πως το 56% των μισθωτών αμείβονται με λιγότερα από 900 ευρώ (μεικτά) και το 63,6% με λιγότερα από 1.000 ευρώ μηνιαίως. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη της ΑΔΕΔΥ καταδεικνύει ότι ο μέσος μισθός στον δημόσιο τομέα έχει μειωθεί κατά 25,6% την περίοδο 2008-2020, χωρίς καμιά κυβέρνηση να έχει δώσει ουσιαστικές αυξήσεις όλα αυτά τα χρόνια.
Το 17% του μισθού των 700 ευρώ για ένα ντεπόζιτο βενζίνης!
Ο κόσμος λοιπόν απαιτεί μέτρα ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να προϊδεάσει πως ό,τι έδωσε έδωσε και τον Χρ. Σταϊκούρα να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «δίνει περισσότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για την αντιμετώπιση της κρίσης». Κι όμως για την τρίτη κατά σειρά πρόωρη εξόφληση των «κορακιών» του ΔΝΤ, δύο χρόνια νωρίτερα (!) βρέθηκαν 1,86 δισ. ευρώ. Κι αυτό με τη σειρά του, για «ευχαριστώ», συνέστησε «προσωρινά μέτρα» και μόνο για τις «ευάλωτες ομάδες», αντιτάχθηκε στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, για τους μισθούς στο δημόσιο έκανε λόγο για περιορισμό δαπανών και για τις συντάξεις απαίτησε «πάγωμα» και για φέτος. Όσο για τον κατώτατο μισθό, πρότεινε… συνετή αύξηση, χωρίς να θιγούν «τα κέρδη ανταγωνιστικότητας», δηλαδή του κεφαλαίου…
Ενώ και οι εξελίξεις γύρω από την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ, υποδηλώνουν ότι μπορεί και για φέτος, τα κράτη-μέλη να μην υποχρεωθούν σε συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά αυτό θα σταματήσει από το 2023, και όσον αφορά το χρέος της κάθε χώρας, θα ζητηθούν «σαφείς διασφαλίσεις και μεγαλύτερος ρόλος των Ανεξάρτητων Δημοσιονομικών Θεσμών», που θα ελέγχουν ότι οι χώρες συμμορφώνονται με το σκληρό δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ. Ουσιαστικά, τα μνημόνια της νέας εποχής και η «επιτήρηση» θα συνεχιστούν για πολλές δεκαετίες και για να ανασάνει ο κόσμος της δουλειάς θα πρέπει να σπάσει τον δημοσιονομικό «κορσέ» και την πολιτική συνολικά της ΕΕ, της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.