Γιώργος Μουρμούρης | Κυριάκος Νασόπουλος
Απεργία 6ης Απρίλη
Δυναμικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων απεργών την Τετάρτη 6 Απριλίου, έφεραν ξανά στο προσκήνιο εργαζόμενους, νεολαία και λαϊκά στρώματα. Οι οποίοι, για πρώτη φορά μετά από καιρό, προέταξαν αποφασιστικά τα δικά τους συμφέροντα στήνοντας ανάχωμα στην παθητικότητα, τη μοιρολατρία και την αναμονή για επιδόματα-ψίχουλα από την κυβέρνηση εν μέσω σαρωτικού κύματος ακρίβειας.
Ενδεικτικά των αγωνιστικών διαθέσεων μεγάλου κομματιού των εργαζομένων ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους και κλάδους. Τα πλοία σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας παρέμειναν δεμένα, στην COSCO, τη ΛΑΡΚΟ αλλά και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη η συμμετοχή ήταν καθολική. Μεγάλη συμμέτοχη και σε διάφορες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα όπως στα Πράκτικερ (70% πανελλαδικά), στον Σκλαβενίτη και στις αποθήκες των Lidl στο Κορωπί. Δυναμική απεργιακή απάντηση έδωσαν και εκατοντάδες εργαζόμενοι στα λεωφορεία, αφού περίπου 800 οδηγοί και τεχνίτες απήργησαν ακινητοποιώντας πλήρως τα οχήματά τους, παρά τις αποφάσεις των πλειοψηφιών στα ΔΣ των αντίστοιχων σωματείων για στάσεις εργασίας. Κανονικά απήργησαν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, ηλεκτρονικών μηχανικών και τηλεπικοινωνιακών παρά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε παράνομη την απεργία κατόπιν προσφυγής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς καλύφθηκαν από σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.
Η μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, με τις συγκεντρώσεις σε Προπύλαια και Καμάρα να έχουν δυναμισμό, έστειλε προς την κυβέρνηση και το κεφάλαιο το μήνυμα ότι η εργατική τάξη είναι εδώ και διεκδικεί ρόλο και λόγο για τις εξελίξεις. Αλλά και προς τους ίδιους τους εργαζόμενους και τους νέους, ότι υπάρχει και άλλος δρόμος –συλλογικός και αγωνιστικός– από την προσπάθεια διαχείρισης με ατομικό τρόπο, των πιο καταστροφικών συνεπειών του καπιταλισμού της κρίσης και της παρακμής: της φτώχειας και του πολέμου.
Στην Αθήνα, ήδη από τις 11 το πρωί χιλιάδες απεργοί είχαν κατακλύσει τα Προπύλαια, σημείο προσυγκέντρωσης των πρωτοβάθμιων σωματείων και το Σύνταγμα, όπου καλούσε το ΠΑΜΕ. Χαμηλών τόνων ήταν η συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου λάμβανε χώρα η απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με την έντονη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το «παρών» του Νίκου Ανδρουλάκη εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ να υπενθυμίζουν τον ρόλο τους. Παρʹ όλα αυτά, κι εδώ υπήρχε αυξημένη συμμετοχή σε κάποιες ομοσπονδίες.
Σύντομα όλοι οι κεντρικοί δρόμοι είχαν πλημμυρίσει από χιλιάδες απεργούς που μετά βεβαιότητας ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 10.000 άτομα. Αυξήσεις στους μισθούς και κατάργηση-μείωση των φόρων ήταν η βασική διεκδίκηση των απεργών, για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι νέοι άλλη μία κρίση του συστήματος, η οποία αυτή τη φορά εκφράζεται κυρίως μέσω της εκρηκτικής αύξησης των τιμών ακόμα και σε βασικά είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης. Παράλληλα, οι απεργοί καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την ΝΑΤΟϊκή ανάμειξη, απαιτώντας την παύση οποιασδήποτε εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο.
Για πάνω από 3,5 ώρες, το κέντρο της Αθήνας δονούνταν από τα συνθήματα των σωματείων. Συνολικά στη μεγάλη διαδήλωση συμμετείχαν εργαζόμενοι από δεκάδες κλάδους. Στα Προπύλαια, ένα πολύχρωμο ποτάμι είχε διαμορφωθεί από νωρίς επί της Πανεπιστημίου, αποτελούμενο από δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, αγωνιστικές κινήσεις και συλλογικότητες, φοιτητικούς συλλόγους, κόμματα και οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Ανάμεσά τους, σύλλογοι εκπαιδευτικών όπως ο «Αριστοτέλης», σωματεία υγειονομικών όπως το Σωματείο Εργαζομένων του Ασκληπιείου Βούλας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου και Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ), το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα, ο ΣΕΦΚ, ο Σύλλογος Μεταφραστών-
Επιμελητών-Διορθωτών, το Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων, η Ελευθεριακή Συνδικαλιστική Ένωση, η Ροσινάντε, η Ταξική Κίνηση για την Εργατική Χειραφέτηση. Ακόμα, η Λάντζα, η ΒΙΟΜΕ, η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, το Radical IT, o Σύλλογος Φοιτητριών-Φοιτητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, η ΟΡΜΑ και πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι. Δυναμικό ήταν και το μπλοκ του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, στο τέλος της πορείας.
Η απεργιακή συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων κινήθηκε από την Πανεπιστημίου ως την Ομόνοια και από εκεί μέχρι το Σύνταγμα και τη Βουλή, για να επιστρέψει ξανά στα Προπύλαια. Όταν η πορεία έμπαινε στο Σύνταγμα μέσω Σταδίου, τα τελευταία μπλοκ βρίσκονταν ακόμα στο ύψος των Χαυτείων!
#Πόλεμος, #Ακρίβεια, Εργασιακός Μεσαίωνας. ✊Λαός και Νεολαία, με τον αγώνα μας έχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε! Μαζικές οι απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. ☮Ηχηρό αντιπολεμικό μήνυμα από τη νεολαία! #απεργία #απεργια_6Απριλη #antireport #Strike @narnews @PRINgr pic.twitter.com/Q7gQNjIPeU
— νΚΑ – νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (@neolaiaKA) April 6, 2022
Μεγάλη, μία από τις πιο μαζικές των τελευταίων ετών, ήταν και η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που απλώθηκε μπροστά στη Βουλή αφού πλαισιώθηκε με προσυγκεντρώσεις και πυκνά μπλοκ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, πολλή ώρα πριν τις συγκεντρώσεις, απεργιακές φρουρές είχαν στηθεί σε χώρους εργασίας όπως στα ΕΛΤΑ Courier Αργυρούπολης, όπου πρόσφατα η εργοδοσία προχώρησε σε κύμα απολύσεων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του Σωματείου. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η κίνηση των διαδηλωτών από τα πρωτοβάθμια σωματεία από τα Προπύλαια να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στα γραφεία του ΟΣΕ, καταγγέλλοντας την μεταφορά ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων από τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους σιδηροδρομικούς που αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους σε αυτές τις ενέργειες.
Μαζικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και στη Θεσσαλονίκη με χιλιάδες διαδηλωτές να διαδηλώνουν ενάντια στην ακρίβεια, τη φτώχεια, τα αντεργατικά μέτρα και τον πόλεμο. Η πορεία των πρωτοβάθμιων σωματείων (Γ’ και Ε’ ΕΛΜΕ, Συντονιστικό Αναπληρωτών, Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα, Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου, Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων), του Συλλόγου Φοιτητών Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων, εργατικών σχημάτων και συλλογικοτήτων καθώς και οργανώσεων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, ξεκίνησε από την Καμάρα και κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Παράλληλα, συλλογικότητες της πόλης διαδήλωσαν μέχρι το εγκαταλελειμμένο Νοσοκομείο Λοιμωδών όπου πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη με αίτημα το άνοιγμά του.
Η μαζική συμμετοχή, μήνυμα σε κυβέρνηση και κεφάλαιο ότι η εργατική τάξη είναι εδώ
Η συγκέντρωση που κάλεσαν το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ ήταν άμαζη και στηρίχθηκε από κάποιες οργανώσεις της Αριστεράς, ενώ το πιο μαζικό μπλοκ ήταν εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ. Τα σωματεία του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου, ενώ η μαζική πορεία που ακολούθησε κατέληξε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με αφορμή την παρουσία ΝΑΤΟϊκού πλοίου, το οποίο ξεφόρτωσε πολεμικό υλικό. Η αστυνομία δεν επέτρεψε την είσοδο των διαδηλωτών, ενώ επιτέθηκε κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Η άγρια επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός διαδηλωτή ο οποίος χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ πραγματοποιήθηκαν οκτώ συλλήψεις. Η δίκη των απεργών ορίστηκε για τον Ιούνιο και οι συλληφθέντες, κατόπιν μαζικών συγκεντρώσεων αλληλεγγύης, αφέθηκαν ελεύθεροι.
Στην Πάτρα, πλήθος σωματείων και μαζικών φορέων του κινήματος καθώς και αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες συμμετείχαν στην απεργιακή πορεία, η οποία είχε και εδώ έντονο αντιπολεμικό στίγμα. Συνολικά περίπου 2.000 άτομα βρέθηκαν στους δρόμους διεκδικώντας αξιοβίωτη ζωή, δωρεάν υγεία και παιδεία, ελευθερίες, «καλύτερους μισθούς, λιγότερη δουλειά». Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία και στα Γιάννενα. Η Ταξική Ενότητα Ιωάννινων συμμετείχε με μαζικό μπλοκ στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, ενώ μέλη της νΚΑ κρέμασαν γιγαντοπανό στο κάστρο της πόλης.
Στην Κέρκυρα, τη Λευκάδα και την Άρτα, μέλη του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχαν στις απεργιακές συγκεντρώσεις των αντίστοιχων Εργατικών Κέντρων, ενώ στην Ηγουμενίτσα μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας. Επίσης, στην Πρέβεζα ο Συντονισμός Εργαζομένων-Ανέργων Πρέβεζας πραγματοποίησε συγκέντρωση και ομιλία στον ΟΤΕ, ενώ ακολούθησε πορεία μέχρι τη πλατεία Δικαστηρίων, όπου πραγματοποιήθηκε συζήτηση για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και δράσεων του Συντονισμού. Μαχητική ήταν η πορεία και στο Ηράκλειο της Κρήτης, με το κοινό μπλοκ ΣΜΤ και ΣΕΕΕΗ να είναι μαζικό και δυναμικό. Αντίστοιχες απεργιακές κινητοποιήσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν σχεδόν σε όλες τις πόλεις της χώρας.
Απεργιακό μήνυμα αγώνα και στην Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες/βίντεο)
Μύρισε εργατική άνοιξη στις απεργιακές πορείες (φωτογραφίες και βίντεο)