Χειρότερη χώρα για τα παιδιά
Η πανδημία πλήττει τους πιο ευάλωτους και ανάμεσά τους τα παιδιά. Μια πρόσφατη έρευνα της UNICEF και του Συνηγόρου του Πολίτη περιγράφει τις ανισότητες και τις στερήσεις που βιώνουν τα παιδιά στην Ελλάδα: υποχρηματοδότηση της παιδείας, φτώχεια, ελλιπής πρόσβαση σε προνοιακές δομές, αύξηση περιστατικών οικογενειακής βίας, επιβάρυνση της ψυχολογίας των παιδιών. Μάλιστα, η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως «η χειρότερη χώρα στην ΕΕ για να είναι κανείς παιδί». Τα στοιχεία και τα νούμερα που έχουν έως τώρα δημοσιοποιηθεί αποδεικνύουν τη βάναυση καταπίεση των δικαιωμάτων των παιδιών, ενώ το τσουνάμι της ακρίβειας καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο δραματική και δύσκολα αναστρέψιμη.
Τήνος: Ποινικοποίηση των αγώνων για το περιβάλλον
Στη βίαιη καταστολή με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι αγώνες των κατοίκων της Τήνου ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί τους, έρχεται να προστεθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου Σύρου που ποινικοποιεί όχι μόνο τις πρόσφατες αλλά και τις μελλοντικές ανάλογες κινητοποιήσεις. Πέρα από την επιβολή χρηματικού προστίμου 4.860 ευρώ σε 71 συμμετέχοντες, η απόφαση προβλέπει βαριά πρόστιμα και προσωπική κράτηση για μελλοντικές παραβιάσεις! Με άλλα λόγια, τα «πράσινα μονοπώλια», η αστυνομία και τώρα η δικαιοσύνη δείχνουν τα δόντια τους σε όσους επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να προστατέψουν το φυσικό περιβάλλον όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Ανταλλαγή «ενισχυμένης εποπτείας» με πλεονάσματα;
Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι μας «έβγαλε από τα μνημόνια» έτσι και η ΝΔ λίγο πριν τις εκλογές θέλει να εμφανίσει ότι μας έβγαλε από το καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας». Ωστόσο το τίμημα για αυτή την κυρίως τυπική «έξοδο» της χώρας, όπως θέλει να την παρουσιάσει η κυβέρνηση δείχνει να είναι πολύ βαρύ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξη του αναφέρθηκε σε δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% το 2023 παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της χαλάρωσης του «Συμφώνου Σταθερότητας». Επιπλέον το ΔΝΤ, που συνεχίζει να έχει ρόλο ζήτησε να ανακληθεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για να «προστατευθεί» η δημοσιονομική πειθαρχία.
Αθώος ο «Ινδιάνος», ένοχος ο Σερίφης
Χρειάστηκε να περάσει εφτά μήνες άδικα στη φυλακή ο 30χρονος λεγόμενος «Ινδιάνος» για να εισηγηθεί ο εισαγγελέας την απαλλαγή του για όλες τις κακουργηματικές κατηγορίες και την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων που του έχουν επιβληθεί καθώς όπως τονίζεται «δεν υπάρχουν καθόλου ενδείξεις για παραπομπή του σε δίκη». «Θυμίζω ότι παρέμεινε στη φυλακή για επτά μήνες, όντας αθώος και θύμα ενός ψυχικά ασταθούς ψευδομάρτυρα, που παραπλάνησε εγκληματικά την Δικαιοσύνη», λέει ο δικηγόρος του. Δεν ήταν ο «Ινδιάνος» αυτός που έριξε τον αστυνομικό της ΔΙΑΣ από τη μηχανή, ωστόσο η κυβέρνηση δεν δίστασε να φυλακίσει έναν αθώο για να επιβεβαιώσει το αφήγημά της για τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης.
Έτοιμος για προοδευτική κυβέρνηση ο Βαρουφάκης
«Πάντα είμαστε έτοιμοι για μια προοδευτική κυβέρνηση» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας με άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Ο αρχηγός του ΜέΡΑ25 βέβαια έβαλε στόχο αυτής της συνεργασίας την «ανατροπή της ολιγαρχίας» εντός ευρώ πάντα, κάτι που όπως σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία να το κάνει με το δημοψήφισμα αλλά η ηγεσία του αποφάσισε διαφορετικά. Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι «θα πρέπει να υπάρξει ένα κοινό πρόγραμμα, να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, όχι απλά να γίνουμε υπουργοί». Μένει να φανεί σε ποια βάση και τι βαθμό «δημιουργικής ασάφειας» θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια προσέγγιση.