▸ Αποκαρδιωτική και ταυτόχρονα άκρως ανησυχητική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο δάσος του Υμηττού, δύο μήνες πριν την επίσημη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου).
Δεκάδες σπασμένα δέντρα και κλαδιά, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας «Ελπίδα», παραμένουν πεσμένα, αποκλείοντας τους δασικούς δρόμους και αποτελώντας παράλληλα επικίνδυνη εύφλεκτη ύλη.
Αυτήν την εικόνα αντίκρισαν κατά την επίσκεψή τους στο δάσος στην περιοχή του Κουταλά, το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, οι επικεφαλείς των παρατάξεων του δήμου Βύρωνα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την πραγματοποίηση των επειγουσών δασικών εργασιών προκειμένου να ληφθούν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα προληπτικά και προκατασταλτικά μέτρα για την αποφυγή νέων καταστροφικών πυρκαγιών το καλοκαίρι.
Αν τώρα «ποντάρετε» ότι εκείνη που πρέπει να ανεβάσει «στροφές» είναι η Δασική Υπηρεσία –χωρίς βέβαια τα απαραίτητα κονδύλια και το απαιτούμενο προσωπικό– μαζί με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και την απαραίτητη συνδρομή κεντρικού και τοπικού κράτους, δυστυχώς θα χάσετε.
Το «Σχέδιο Προστασίας Δασών» (Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης – Σχέδιο Προστασίας Δασών), συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ την προώθηση των σχετικών διαδικασιών με τη δυνατότητα απευθείας αναθέσεων αντί δημόσιων διαγωνισμών έχει αναλάβει το… ΤΑΙΠΕΔ! «Στόχος» του προγράμματος είναι «να υλοποιηθούν άμεσα δράσεις αντιπυρικής προστασίας σε περιοχές υψηλού κινδύνου», όπως η Πεντέλη, η Σαλαμίνα κι άλλες περιοχές του Πειραιά, τα όρη Παγώντας και Δίρφυς στη Χαλκίδα, το περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης, η Σάμος, η Σκόπελος, η Ικαρία κλπ.
Σίγουρα βαθιά χωμένη, σε κάποιο συρτάρι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα πρέπει να βρίσκεται καλά «κρυμμένη» η πρόταση που έχουν καταθέσει εδώ και δεκαετίες οι φορείς του δασικού κόσμου για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας με μόνιμο προσωπικό όλη τη χρονιά, που θα έχει την ευθύνη για όλες τις πλευρές της πυροπροστασίας, πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης.