Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Αποδέχεται το πλαίσιο που θωρακίζει τα υπερκέρδη των καρτέλ
Λύσεις με βάση της αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα δόγματά της για την «ελεύθερη αγορά» συνεχίζει να προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Παρά το γεγονός πως ο ίδιο το φαινόμενο απορρέει από αυτήν ακριβώς τη λειτουργία των αγορών, την οποία θωρακίζουν οι πολιτικές των Βρυξελλών. Με αυτή την αδιέξοδη θέση βρέθηκε άλλωστε αντιμέτωπη η αξιωματική αντιπολίτευση, όταν στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να φορολογήσει τα «υπερβάλλοντα κέρδη» των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για… άρνηση να υιοθετήσει την «εργαλειοθήκη της Κομισιόν» ενάντια στην ακρίβεια. Σημειώνοντας, μάλιστα, πως πολλές από τις προτάσεις που σήμερα προκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα κράτη-μέλη της, τις έχει καταθέσει εδώ και μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι ενδεικτικό πως οι θέσεις για μειώσεις των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης που έχει ως κεντρικό αίτημα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλήρως ενταγμένες στη λογική της δημοσιονομικής σταθερότητας. Θυμίζουμε ότι η πρόταση, που έχει κατατεθεί από τον Αλέξη Τσίπρα ήδη από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, προβλέπει μείωση των φόρων «στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ» και αυτό όχι μόνιμα αλλά μόνο για όσο διάστημα κυριαρχεί η οικονομική κρίση.
Το ίδιο πνεύμα διαπνέει και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή ακρίβεια. Δεν θέτει ζήτημα αντιμετώπισης του ρεύματος και των ενεργειακών παροχών ως κοινωνικών αγαθών, τασσόμενος υπέρ του καθεστώτος πλήρους εμπορευματοποίησης. Δηλαδή υπέρ της αρχής περί ελεύθερου ανταγωνισμού που επιβάλλει η ΕΕ. Αντίστοιχα, μιλά για κρατικοποίηση της ΔΕΗ αλλά για αξιοποίηση των μετοχών του δημοσίου, προκειμένου η επιχείρηση να «παρέμβει στην ενεργειακή αγορά».
Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποδέχεται τα κέρδη των καρτέλ της ενέργειας, ζητώντας πολιτικές πλαφόν, με υπόδειγμα αυτές που εφαρμόζει ο Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξή του στην εφημερίδα Το Βήμα πως «συνιστά πρόκληση να παραδέχεται [η κυβέρνηση] ότι κάποιοι αισχροκερδούν αλλά την ίδια στιγμή να αρνείται να θέσει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, όπως έχουμε προτείνει όχι μόνο εμείς εδώ και μήνες, αλλά πλέον και η ίδια η Κομισιόν». Παράλληλα, επισημαίνει πως η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ είναι το ότι «εμείς έχουμε μία διαφορετική αντίληψη για τον ρόλο της αγοράς και τον ρόλο της κρατικής παρέμβασης σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, που δεν είναι εύκολο να αυτορυθμιστεί η αγορά». Σημειώνοντας πως «ο ρόλος της Πολιτείας και του Κράτους είναι να παρέμβει για να διαμορφώσει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και ταυτόχρονα συνθήκες ομαλοποίησης αυτών των έκτακτων καταστάσεων».
Αυτά, την ίδια στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης σε καθεστώς έκτακτων συνθηκών παραμένει ένα ερωτηματικό. Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο συνεργασίας με ένα τμήμα της ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η προσωπική μου άποψη είναι ότι στο μέλλον με ένα κομμάτι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Στην Ελλάδα, για να αλλάξουν πράγματα, χρειάζεται να υπάρξουν πολιτικές που αναγκαστικά πρέπει να έχουν μια διακομματική συναίνεση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και κομμάτια του δημοκρατικού κέντρου, της δημοκρατικής κεντροδεξιάς».