Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Να εμπεδωθούν τα πιο ακραία «ατλαντικά» δόγματα θέλει η κυβέρνηση
«Είμαστε η Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία». Φράσεις τέτοιου είδους ακούγονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχεδόν από την πρώτη μέρα έναρξης της εμπόλεμης φάσης της ουκρανικής κρίσης. Θα συνεχίσουν να ακούγονται και το επόμενο διάστημα. Η κυβέρνησή του έχει αποφασίσει όχι απλά να συνταχθεί με τους «πρόθυμους» της βορειοατλαντικής συμμαχίας, αλλά ως «ΝΑΤΟϊκότεροι του ΝΑΤΟ» να επιχειρήσουν την αλλαγή του πολιτικού χάρτη στην Ελλάδα για τα ζητήματα αυτά. Εκμεταλλευόμενη το ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ κάθε άλλο παρά αμφισβητούν το «βορειοατλαντικό» δεδομένο.
Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει να ανταποκριθεί στο αίτημα του ΝΑΤΟ για εμπλοκή και σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Με πρώτο βήμα την αποστολή στρατιωτικού υλικού που ήδη υλοποιήθηκε. Παράλληλα αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις ως μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία προ-
κειμένου να «εμπεδωθούν» τα πλέον ακραία ατλαντικά δόγματα. Αυτά που θέλουν την Δύση και το ΝΑΤΟ ως «δυνάμεις του φωτός ενάντια στις δυνάμεις του σκότους», που φυσικά μπορούν να… αλλάζουν ανάλογα την περίοδο. Είναι χαρακτηριστική η φράση από το βήμα της Βουλής την Τρίτη: «Στο δράμα της Ουκρανίας δοκιμάζονται σήμερα δυνάμεις του αυταρχισμού, της βίας, της ηγεμονίας, με αυτές της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας», είπε ο Κ. Μητσοτάκης. Επισημαίνοντας πως «για αυτό οι επιλογές του Πούτιν γίνονται σε όλο τον κόσμο πεδίο που αναμετρώνται η προοδευτική αντίληψη και δράση με ξεπερασμένες ιδεολογίες και ιδεοληψίες». Αυτές οι τελευταίες είναι φυσικά τα αντιμπεριαλιστικά και αντιπολεμικά κινήματα και η δυναμική τους.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι η έμμεση σύνδεση των εξελίξεων στην Ουκρανία με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με το κυβερνητικό δόγμα, η Ελλάδα έχει συμφέρον να εμπλακεί όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτή την υπόθεση, γιατί ο αναθεωρητισμός του Β. Πούτιν είναι ομοειδής με αυτόν του Τ. Ερντογάν που ζητά αλλαγή των συνόρων στο Αιγαίο και των σχετικών συνθηκών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είμαστε ένας λαός που 48 χρόνια μετά ζει ακόμα με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου. Δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα. Εδώ, συνεπώς, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις». Φυσικά, ο πρωθυπουργός «προσπέρασε» το γεγονός ότι η εισβολή στην Κύπρο από την Τουρκία έγινε με την ανοχή, αν όχι την υπόθαλψη, του ΝΑΤΟ κι ενώ Ελλάδα και Τουρκία ήταν μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Μάλιστα, αν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την περίοδο εκείνη εξαναγκάστηκε, κάτω από τη λαϊκή πίεση, να αποσύρει τη χώρα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ στην ίδια κοινοβουλευτική συζήτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να τον επικαλεστεί, ιδίως τη γνωστή ρήση του σύμφωνα με την οποία «ανήκομεν εις την Δύσιν».
Η κυβέρνηση θέλει, μέσω της ουκρανικής κρίσης, να πετύχει «με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια». Αξιοποιεί τις συνθήκες για να επιχειρηματολογήσει υπέρ της κούρσας των εξοπλισμών. Επισήμανε ότι οι πρόσφατες αγορές των γαλλικών φρεγατών και αεροσκαφών δικαιώνονται. Μάλιστα, το πήγε ακόμα παραπέρα, υποστηρίζοντας πως «η επένδυση στην Άμυνα αποτελεί τελικά επένδυση στην ασφάλεια και στην ευημερία».