Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Διαψεύδουν τις πρόωρες εκλογές, αλλά ανακοινώνουν υποψηφίους
Η κυβέρνηση διέψευσε για πολλοστή φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώνει πως «η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη ώρα, χρειάζεται αρραγή ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα», εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση δεν αναζητά ένα νέο αφήγημα, καθώς συνειδητοποιεί το χρονικό και ποιοτικό εύρος του κύματος ακρίβειας. Φαίνεται μάλιστα να το βρίσκει σε… τρομολαγνικού χαρακτήρα διλήμματα, προβάλλοντας τη συνέχιση της διακυβέρνησής της ως τη μόνη λύση σταθερότητας.
Οι δραματικοί τόνοι αναμένεται να είναι το χαρακτηριστικό του Μεγάρου Μαξίμου το επόμενο διάστημα. Η επικοινωνιακή τακτική του θα στηριχθεί στο να «φορτώσει» στην ουκρανική κρίση κάθε κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου που θα συνεχίσει να ακολουθεί. Ήδη αυτό κάνει με το ζήτημα της ακρίβειας. Το νέο κυβερνητικό αφήγημα υποστηρίζει πως «πήγαιναν όλα καλά» και το 2022 θα ήταν χρονιά οικονομικής ανάκαμψης, όμως όλα ανατράπηκαν μετά τη ρωσική εισβολή. Αυτά, παρά το γεγονός ότι οι ανατιμήσεις ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2021, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θεσμοθετούσε την πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων, άρα και των μισθών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βαπτίσει οποιαδήποτε αμφισβήτηση της πολιτικής και της εξουσίας της ως κίνδυνο για τη χώρα, που βρίσκεται στη δίνη μιας διεθνούς κρίσης. Επικαλούμενη φυσικά την αντιπαράθεση Δύσης-Ρωσίας, στην οποία η ίδια εμπλέκει την Ελλάδα όλο και περισσότερο, με συνεχείς πρωτοβουλίες που την αναδεικνύουν στους «πρόθυμους» του ατλαντικού δόγματος. Με αυτή τη λογική, θα επιχειρήσει να συσπειρώσει ξανά την πολιτική της βάση, που εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας δείχνει να την εγκαταλείπει. Παράλληλα, φροντίζει να «εξαφανίσει από τον χάρτη» το ζήτημα του Covid-19, όπου οι «σκληροί δείκτες» (διασωληνώσεις, θάνατοι) παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, καταδεικνύοντας τη συνειδητή υποβάθμιση της λαϊκής υγείας.
Πάντως το Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να μπορεί να βρει απαντήσεις απέναντι στο ζήτημα των ανατιμήσεων, που κατά κύριο λόγο πλήττουν –και θα πλήξουν ακόμη περισσότερο– τα λαϊκά στρώματα. Ενδεικτικές του αδιεξόδου είναι τόσο οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του Άδωνι Γεωργιάδη που καλεί να «κάνουμε τον σταυρό μας», όσο και οι εκκλήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ζήτημα της αγοράς και διάθεσης φυσικού αερίου, προκειμένου να ελεγχθούν οι τιμές. Εκκλήσεις που εισπράττουν αρνητικές απαντήσεις από την Κομισιόν, καλώντας κάθε χώρα να επιλύσει μόνη της τα προβλήματα.
Ταυτόχρονα η Νέα Δημοκρατία δρομολογεί τους προεκλογικούς σχεδιασμούς της. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη να είναι υποψήφιος στη Β’ Αθήνας, όπως και οι αποφάσεις για το σε ποιες περιφέρειες θα πολιτευτούν πρόσωπα του στενού Μητσοτακικού περιβάλλοντος
(π.χ. Γεραπετρίτης στον Πειραιά), είναι ενδεικτικά στοιχεία. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι φημολογίες περί εκτάκτου επιδόματος το Πάσχα, αύξηση του κατώτερου μισθού μετά τον Μάιο, καθώς και η ανακοίνωση Κ. Μητσοτάκη για νέο πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.