Γιώργος Μιχαηλίδης
Αθόρυβα –για τη διεθνή κοινότητα– τους τελευταίους 13 μήνες το κράτος του Ισραήλ έχει κατεδαφίσει πάνω από χίλιες παλαιστινιακές οικίες και άλλα κτίρια στη Δυτική Όχθη. Μάλιστα, Αμερικάνοι αναλυτές τονίζουν ότι ο ρυθμός των κατεδαφίσεων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από την ημέρα ανάληψης της προεδρίας από τον Τζο Μπάιντεν. Η άρνηση του τελευταίου να θέσει όρους για την παράδοση αμερικάνικης στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, αφήνοντας την κυβέρνησή του Μπένετ δίχως πίεση, παράγει τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Μόνο στις αρχές του 2022 έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 130 κατεδαφίσεις, απειλώντας το μαύρο ρεκόρ του 2016, όταν επί προεδρίας Ομπάμα είχαν γίνει πάνω από χίλιες κατεδαφίσεις σε ένα έτος. Έτσι, το σχέδιο του Ισραήλ να κατατεμαχίσει τη Δυτική Όχθη σε μικρούς περικυκλωμένους παλαιστινιακούς θύλακες συνεχίζει να εκτυλίσσεται. Ως πρόσχημα, τις περισσότερες φορές, οι ισραηλινές αρχές βρίσκουν την έλλειψη άδειας εργασιών, γεγονός βέβαια που κρύβει την αλήθεια των τεράστιων γραφειοκρατικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του χωριού Χαλέ αλ-Ντάμπα στη νότια πλευρά των λόφων της Χεβρώνας. Εκεί, από το 1999, το ισραηλινό κράτος επιχειρεί με διάφορα προσχήματα να διώξει τους κατοίκους, ενώ μία απ’ τις μεθόδους που χρησιμοποιεί είναι η άρνηση χορήγησης οικοδομικών αδειών. Όταν οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι του χωριού χτίζουν πρόχειρα καταλύματα με τούβλα και λαμαρίνες, ο ισραηλινός στρατός εμφανίζεται και τα κατεδαφίζει. Μία οικογένεια μπορεί να έχει δει τρεις και τέσσερις φορές το κατάλυμά της να γκρεμίζεται από τις μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού. Παράλληλα, στο συγκεκριμένο χωριό δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη δημόσιας υδροδότησης, ενώ στους διπλανούς ισραηλινούς οικισμούς η κατάσταση είναι η αντίστροφη.
Μάλιστα, ο ισραηλινός στρατός φροντίζει κατά τη διάρκεια των κατεδαφίσεων να διαλύει και τις αυτοσχέδιες γούρνες και τα ντεπόζιτα όπου οι κάτοικοι συλλέγουν βρόχινο νερό. Προκειμένου να κάνουν τον βίο των κατοίκων αβίωτο, οι ισραηλινές αρχές σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτρέπουν ούτε την ασφαλτόστρωση των δρόμων. Εκτός από τη Δυτική Όχθη, αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στη συνοικία Σεϊχ Τζάρα της Ιερουσαλήμ, όπου οι εξώσεις Παλαιστινίων και οι κατεδαφίσεις των σπιτιών τους συνεχίζονται. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι οικογένειες, προκειμένου να αποφύγουν την κατεδάφιση, ζώνουν τα σπίτια τους με δοχεία γκαζιού, απειλώντας να ανατιναχτούν. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές οι κατεδαφίσεις πραγματοποιούνται και οικογένειες τελικά μένουν στον δρόμο.