▸ Την προκήρυξη απεργίας στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πρότεινε η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΑΤΕ-ΕΚΑ).
Σε σχετική ανακοίνωση της ΑΤΕ τονίζεται ότι «στη φετινή 8η Μάρτη, θεωρούμε πως η απάντηση του εργατικού κινήματος, πρέπει να είναι πολύ πιο αναβαθμισμένη. Καλούμε τη διοίκηση του ΕΚΑ και τα σωματεία-μέλη του ΕΚΑ, να λάβουν απόφαση για 24ωρη απεργία και διαδήλωση».
Σε ανάλογη πρωτοβουλία του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), απέστειλε αίτημα στο ΔΣ του ΕΚΑ για προκήρυξη απεργίας τη συγκεκριμένη ημέρα. Στη σχετική απόφαση του σωματείου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
«Στην Ελλάδα, η περσινή 8η Μάρτη μας βρήκε εν μέσω ενός συγκλονιστικού κινήματος #metoo, με εκατοντάδες γυναίκες να καταγγέλλουν περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, μετά τον δρόμο που άνοιξε η καταγγελία της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου. Ενώ οι καταγγελίες συνεχίζονται, το 2021 ζήσαμε τουλάχιστον 17 γυναικοκτονίες, την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας. Από πέρσι μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί ένας βιασμός εργαζόμενης καθαρίστριας στα Πετράλωνα εν ώρα εργασίας, ένα κύκλωμα καταναγκαστικής πορνείας από αστυνομικούς, η απόπειρα συγκάλυψης του βιασμού μιας νεαρής γυναίκας στη Θεσσαλονίκη και πολλά ακόμα. Η κυβέρνηση, από την άλλη, ψήφισε ένα μισογύνικο οικογενειακό δίκαιο, προσπάθησε να διοργανώσει συνέδριο ενάντια στις εκτρώσεις και παραλίγο να εισάγει στα σχολεία αντιδραστικά μαθήματα».
Το ΣΜΤ τονίζει πως στόχος πρέπει να είναι η 8η Μάρτη 2022 να αποτελέσει έναν απεργιακό σταθμό στην πάλη του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα ενάντια στη γυναικεία εκμετάλλευση και στις έμφυλες διακρίσεις.
«Επιδιώκουμε, πλάι στα αιτήματα του εργατικού κινήματος, να αναδείξουμε τα αιτήματα των γυναικών για ισότητα και απελευθέρωση, ενάντια στην έμφυλη βία και την παρενόχληση στην εργασία ή οπουδήποτε αλλού, για ίση αμοιβή και σταθερή εργασία», καταλήγει το σωματείο.