▸Νέο σήμα κινδύνου εξέπεμψε η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), τονίζοντας ότι η τάση που παγιώνεται είναι καταστροφική. Τέτοια ώρα τέτοια λόγια, βεβαίως. Ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση έχουν κάνει τα περισσότερα κράτη να… αγαπήσουν ξανά τη «βρόμικη» ενέργεια και να φλερτάρουν με τα πυρηνικά. Η Ελλάδα μοιάζει έτοιμη να μπει στο παιχνίδι….
► Έτοιμη για νέα «ανάφλεξη» η Λιβύη
Την ώρα που η προσοχή είναι στραμμένη στην Ουκρανία, η πυρκαγιά του εμφυλίου είναι έτοιμη να αναζωπυρωθεί σε μια άλλη χώρα στην άμεση γειτονιά μας: Τη Λιβύη. Η έγκριση που έλαβε από το (λειψό) κοινοβούλιο η νέα κυβέρνηση, η οποία διεκδικεί την εξουσία από τη μεταβατική που είχε οριστεί πέρυσι από τον ΟΗΕ και τις «εγγυήτριες δυνάμεις» με σκοπό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021 –που τελικώς δεν έγιναν και αναβλήθηκαν επ’ αόριστον– φέρνει τα δύο γνωστά στρατόπεδα ξανά σε θέση μάχης. Μια μάχη που σίγουρα θα ξεσπάσει εάν η «νέα» επιχειρήσει να εγκατασταθεί στην Τρίπολη που ελέγχεται από την «παλιά». Η τελική απόφαση ανήκει βεβαίως στους μεγάλους προστάτες, Τουρκία και Ρωσία, Γαλλία και Αίγυπτο, των οποίων τα συμφέροντα εξακολουθούν να είναι ανταγωνιστικά.
► Σύμμαχοι της Ρωσίας που «απομονώνεται»
Ο μύθος της «απομονωμένης Ρωσίας» είναι από τα αγαπημένα αφηγήματα των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμμάχων τους. Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική, όπως και στην περίπτωση της δήθεν «απομονωμένης Τουρκίας». Παρά το γεγονός ότι η Δύση εμφανίζεται ενωμένη, η ψηφοφορία που διεξήχθη στην έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΗΕ την Τετάρτη έδειξε πως η Μόσχα διαθέτει ισχυρούς συμμάχους — ή, τουλάχιστον, ότι υπάρχουν «παίκτες» που επιλέγουν αυτή τη στιγμή να μην έρθουν σε ρήξη μαζί της. Για του λόγου το αληθές, από την ψηφοφορία για το καταδικαστικό ψήφισμα, εναντίον τάχθηκαν 5 και 35 απείχαν — ανάμεσά τους Κίνα, Ινδία και Πακιστάν, όπου κατοικούν πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Ακόμη και η Τουρκία και το Μεξικό που υπερψήφισαν, έχουν αρνηθεί να συμμετέχουν στις οικονομικές κυρώσεις — όπως και τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ.
►Σκληρή μάχη για τα… μάτια της Ινδίας
Η Ινδία, ειδικά, αποτελεί ένα κρίσιμο μέγεθος και οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να την τραβήξουν με το μέρος τους πάση θυσία. Όχι μόνο για να πάψει να στηρίζει τη Ρωσία προσφέροντάς της ανάσες απέναντι στις κυρώσεις, αλλά και διότι στη «μεγάλη εικόνα» μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιπαράθεση με την Κίνα — που αποτελεί, ουσιαστικά, τον μεγάλο και πιο επικίνδυνο ανταγωνιστή των ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής της αποκαλούμενης «Τετράδας» (Quad), στην οποία συμμετέχουν ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία και Ινδία, όπου οι ηγέτες των τριών πρώτων επιχείρησαν να πείσουν τον (ακραίο εθνικιστή) πρωθυπουργό της τελευταίας, Ναρέντρα Μόντι, ότι είναι προς το συμφέρον του να ταχθεί με το μέρος τους — «στη σωστή πλευρά της ιστορίας», όπως θα έλεγε και ο Μητσοτάκης.