Γιώργος Μιχαηλίδης
Με τα μάτια της ευρωπαϊκής Αριστεράς να είναι βασικά στραμμένα στη Χιλή του Μπόριτς, αξίζει να δώσουμε λίγη προσοχή και στο γειτονικό Περού. Εκεί όπου ο αριστερών διακηρύξεων πρόεδρος Καστίγιο, έχοντας διανύσει ήδη ένα εξάμηνο στην εξουσία, δείχνει να μην επιβεβαιώνει την αρχική αισιοδοξία των υποστηρικτών του. Κάνοντας εξαρχής λόγο για την ανάγκη εθνικής ανασυγκρότησης με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, κυρίως στον εξορυκτικό τομέα, όπου το Περού διαθέτει μεγάλα αποθέματα χαλκού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, η κυβέρνηση Καστίγιο έχει δεχτεί και καταστείλει με βία τις πρώτες αντιδράσεις γηγενών κατοίκων που διαμαρτύρονται ενάντια στα διάφορα επενδυτικά σχέδια. Στον τομέα της υγείας, επίσης, όπου το Περού κατέχει μία θλιβερή παγκόσμια πρωτιά, με τα περισσότερα θύματα ανά κάτοικο στην υφήλιο, δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες τομές, με αποτέλεσμα η κατάσταση να συνεχίζει να είναι τραγική.
Εκεί όμως που ο Καστίγιο έχει απογοητεύσει πλήρως όσους τον είδαν ως μια ριζοσπαστική λύση, είναι η ενδοτικότητα προς τη δεξιά πλειοψηφία του Κογκρέσου. Κατά τον πρώτο μήνα της διακυβέρνησής του ανάγκασε τον υπουργό Εξωτερικών του να παραιτηθεί λόγω μιας υποτιθέμενης προσβολής προς το περουβιανό ναυτικό. Ακολούθησε η εξώθηση του πρωθυπουργού σε παραίτηση εξαιτίας μιας παλαιάς σύνδεσής του με το Φωτεινό Μονοπάτι, ενώ αποβλήθηκε από την κυβέρνηση και ο υπουργός Άμυνας, μετά από πιέσεις ότι παραβιάζει τη συνταγματικότητα όσον αφορά τις ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες ο Καστίγιο δεν δίστασε να καλέσει να περιπολούν τους δρόμους των πόλεων υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της εγκληματικότητας. Ακολούθησε και δεύτερη αλλαγή πρωθυπουργού, που δίχασε το κόμμα του Καστίγιο Peru Libre. Στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής περίπου οι μισοί βουλευτές του ψήφισαν κατά της κυβέρνησης, όμως πλειοψηφικά τη στήριξαν.
Ταυτόχρονα ο Καστίγιο έχει προσφέρει υψηλά αξιώματα σε φιλελεύθερους οικονομολόγους, συνδεδεμένους με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και την Παγκόσμια Τράπεζα, που ελέγχουν τη διοίκηση των μεγαλύτερων τραπεζικών ιδρυμάτων. Το πλέον πρόσφατο επεισόδιο ήταν η εξώθηση σε παραίτηση και τρίτου πρωθυπουργού, μόλις τέσσερις μέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων, λόγω κατηγοριών που δέχτηκε από τη δεξιά αντιπολίτευση για ενδοοικογενειακή βία. Στη θέση του τοποθετήθηκε ο Άνιμπαλ Τόρες, ο οποίος κατά την παρθενική του ομιλία ξεκαθάρισε ότι η πολιτική του θα βασίζεται στην ελεύθερη αγορά και επιχειρηματικότητα, αλλά με κρατική συμμετοχή, ώστε να ελέγχονται τα μονοπώλια και τα ολιγοπώλια. Η έμφαση μάλλον θα πρέπει να δοθεί στο πρώτο σκέλος…