Δημήτρης Τζιαντζής
Στην επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας εξακολουθεί να ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση προωθώντας προπαγανδιστικά βίντεο με εξόφθαλμα ψέματα. Ταυτόχρονα, μεταθέτει τη συζήτηση από την ανάγκη αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στο πως θα γιορτάσουμε το καρναβάλι και το Πάσχα και πως θα ενισχυθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του ΕΣΥ! Μόνο θετικό στη συγκυρία είναι η σαφής μείωση των διασωληνωμένων, οι οποίοι ωστόσο εξακολουθούν να υπερβαίνουν τους 500 και να βρίσκονται σε περιπτώσεις εκτός ΜΕΘ. Ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να είναι κοντά στους 100 καθημερινά (97 την Πέμπτη 10/2) και οι εισαγωγές υπερβαίνουν τα εξιτήρια. Οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας έφτασαν του 24.507, ενώ ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 6,2%.
Η κυβέρνηση ωστόσο φαίνεται ότι βάζει τους εκλογικούς σχεδιασμούς πάνω από τη δημόσια υγεία και ήδη προωθεί το αντιδραστικό σχέδιο υποβάθμισης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ την ώρα που εργαζόμενοι και συνδικαλιστές καταγγέλλουν πρωτοφανείς ελλέιψεις στα νοσοκομεία εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των ιδρυμάτων.
. Αποκαλυπτική αυτών των προθέσεων ήταν η συζήτηση τη Δευτέρα σχετικά με την υποστελέχωση του νοσοκομείου Σαντορίνης. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παρουσίασε την επιθυμία της κυβέρνησης να αποτελέσει η Σαντορίνη… πιλότο για το πως μπορούν τα νοσοκομεία να λειτουργούν και με όρους ιδιωτικού δικαίου, με ΣΔΙΤ και γιατρούς με συμβάσεις εκτός «του σκληρού πυρήνα του ΕΣΥ» και… «πολύ ευέλικτες διαδικασίες». Η κυβέρνηση, ενώ αρχικά είχε υποσχεθεί μονιμοποίηση όλων των υγειονομικών που με αυταπάρνηση μπήκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον κορονοϊό, συνεχίζει το εμπαιγμό των Επικαιρικών με τροπολογία-κοροϊδία που ψηφίστηκε στη Βουλή από ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, στην κύρωση της Σύμβασης με το Ίδρυμα Νιάρχος για τη «μοριοδότηση», στην οποία μεταξύ άλλων δεν δίνεται καν αυξημένη μοριοδότηση για όλη την προϋπηρεσία.
Απεργία-σταθμός των μαχόμενων υγειονομικών στις 23 Φλεβάρη, ενάντια στη δραματική υποβάθμιση του ΕΣΥ
Οι μαχόμενοι υγειονομικοί κλιμακώνουν τον αγώνα τους. Την Τετάρτη 16 Φλεβάρη κατεβαίνουν σε συγκέντρωση ενάντια στην διαιώνιση της ομηρίας για τους συμβασιούχους, τις αναστολές εργασίας και τις απολύσεις, καθώς και την επαναφορά των εργολαβικών εταιρειών.
Η πανυγειονομική απεργία-σταθμός στις 23 Φλεβάρη παίρνει χαρακτήρα κεντρικής πολιτικής σύγκρουσης. Οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσυρθούν οι σχεδιασμοί για το «νέο ΕΣΥ», τα λουκέτα σε νοσοκομεία, τα ΣΔΙΤ, η διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Οι υγειονομικοί παλεύουν ενάντια στις απολύσεις, απαιτούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μονιμοποίηση των χιλιάδων επικουρικών – συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
▸ Ελλάδα και Βουλγαρία «πρωταθλήτριες» στους θανάτους στην Ευρώπη
Την ευρωπαϊκή πρωτιά στους θανάτους από Covid-19 τον Ιανουάριο διεκδικούν η Ελλάδα και η Βουλγαρία καθώς στις δύο αυτές χώρες σημειώθηκε ο υψηλότερος αριθμός θανάτων (πάνω από 2.300) ανάλογα με τον πληθυσμό. Αυτά αναφέρει η διεθνής ιστοσελίδα Euractiv επισημαίνοντας ότι τον ίδιο μήνα η Γερμανία, με δεκαπλάσιο πληθυσμό από Ελλάδα και Βουλγαρία, κατέγραψε μόλις 2.256 θανάτους. Η ανατριχιαστικά υψηλή θνητότητα δεν οφείλεται στη… γήρανση του πληθυσμού (όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γιάγκα) και στις «συννοσηρότητες» των νοσηλευομένων, αλλά στην υποστελέχωση του ΕΣΥ και στην απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι να επιλέξουμε αν θα γιορτάσουμε τις Απόκριες ή το Πάσχα αλλά να αναλογιστούμε πόσοι πολλοί θα είναι αυτοί που θα λείπουν και από τα αποκριάτικα και από τα πασχαλινά γλέντια.