Δημήτρης Τζιαντζής
▸ Το Μαξίμου «τινάζει την μπάνκα στον αέρα» για εξοπλισμούς, όχι για ανάσχεση της ακρίβειας
Στο 6,2% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, επίπεδο που αποτελεί το απόλυτο ιστορικό υψηλό με νόμισμα το ευρώ. Οδηγός για την τεράστια αυτή αύξηση είναι και αυτό το μήνα η ενέργεια, με το φυσικό αέριο να καταγράφει αύξηση 154,8%, το ηλεκτρικό ρεύμα… 56,7%, το πετρέλαιο 36%, με τα τρόφιμα να ακολουθούν από κοντά. Σοκ και δέος είναι η αντίδραση εκατομμυρίων νοικοκυριών που έρχονται αντιμέτωπα με υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος και της θέρμανσης, που μοιάζουν να έχουν βγει από κάποιο δυστοπικό εφιάλτη. Η κυβέρνηση αντί να πάρει δραστικά μέτρα για ανάσχεση της καταιγίδας ανατιμήσεων υπογράφει συμφωνίες για εξοπλισμούς-μαμούθ. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών με δηλώσεις του δεσμεύτηκε ότι αντί να δώσει χρήματα για ανακούφιση των πληττόμενων νοικοκυριών, η κυβέρνηση θα επιμείνει στη δέσμευσή της έναντι των αγορών για αποπληρωμή έως τα τέλη Μαρτίου των τελευταίων δόσεων των δανείων που οφείλει στο ΔΝΤ, δηλαδή δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα!
Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγυρίζει για την αποκλιμάκωση της πανδημίας μετά από δύο χρόνια και για την «αρχή νέου αναπτυξιακού κύκλου», τα σαφή μηνύματα που έρχονται δείχνουν απότομη αναστροφή των διαθέσεων των αγορών και τέλος του «φθηνού» δανεισμού! Με κακόγουστο αστείο μοιάζει και η πρόσφατη έκθεση του ΙΟΒΕ όπου διαπιστώνεται… «σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο και ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης»!
Επιστροφή στην… κανονικότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων και της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, ζητάει με άρθρο του στην Καθημερινή της περασμένης Κυριακής ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η αυστηροποίηση των νομισματικών συνθηκών, που ήδη συντελείται, να προκαλέσει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως όμως να ασκήσει πιέσεις στο κόστος δανεισμού και να επηρεάσει τη βιωσιμότητα του ήδη δυσθεώρητου χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού. Στο ίδιο μήκος κύματος τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έσπευσε με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters να μιλήσει με τη σειρά του για επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023.
Οι παρεμβάσεις Στουρνάρα και Σταϊκούρα έρχονται σε μια περίοδο που στην ΕΕ φαίνεται ότι ενισχύεται η γραμμή της διατήρησης των χαλαρότερων κανόνων για το δημόσιο χρέος και για το επόμενο έτος όταν υποτίθεται ότι θα επανέλθει σε ισχύ το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, μετά την εκπνοή της «ρήτρας διαφυγής» από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Σε αυτό επιμένουν ιδιαίτερα οι χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία που μαζί με την Ελλάδα «βγαίνουν σιγά-σιγά» από την πανδημία με το χρέος να έχει εκτιναχτεί εκ νέου! Η παρουσίαση των νέων κατευθυντήριων γραμμών της Κομισιόν για τη δημοσιονομική πολιτική, ώστε να μπορέσουν οι κυβερνήσεις να αρχίσουν να σχεδιάσουν τα προσχέδια δημοσιονομικών τους σχεδίων» αναμένεται στις αρχές Μαρτίου. Ακόμα και αν η «χαλάρωση» διατηρηθεί, η Κομισιόν θα επιμείνει, όπως έχει διαρρεύσει, σε ανώτατο όριο 3% στα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα, εκτός εάν οι χώρες αποδείξουν πως σχεδιάζουν να περιορίσουν δραστικά τις δημόσιες δαπάνες τους.
Νορκοθετημένος ο δρόμος για τις απανωτές κάλπες
Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση φαίνεται εγκλωβισμένη απέναντι στις δεσμεύσεις της αλλά και στον ιστό του πληθωρισμού, της κυβερνητικής φθοράς και του εκλογικού νόμου που φαίνεται ότι ναρκοθετούν τους σχεδιασμούς της για «εκλογικό αιφνιδιασμό» στο πρότυπο της Πορτογαλίας και για απανωτές αναμετρήσεις στις κάλπες αλά 1989-1990. Οι αντιφάσεις και τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής διαφάνηκαν ξεκάθαρα και από την πρωινή εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Σαββατιάτικο «σόου» του Γιώργου Αυτιά. Εκεί για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός συνδύασε μια μορφή λάιτ παροχολογίας με διαβεβαιώσεις για προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους.
«Δεν θα τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα» διαμηνύουν συνεργάτες του πρωθυπουργού και υπογραμμίζουν ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε «οριζόντιες μειώσεις φόρων» γιατί έτσι θα διακινδυνεύσει… «δημοσιονομικό εκτροχιασμό», θεωρώντας προφανώς πως από τα ποσά μαμούθ για Ραφάλ και φρεγάτες δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. «Τα λεφτά της πανδημίας τελείωσαν, δεν υπάρχουν άλλα συμπληρώνουν»! Οι όποιες «στοχευμένες κινήσεις» έχουν ξεκάθαρα προεκλογικό χρώμα και κυρίως απευθύνονται στην εκλογική βάση της ΝΔ, όπως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις των οποίων τα επιδόματα επικινδυνότητας απαλλάσσονται από κάθε φόρο. Όσο για την αύξηση στον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός έκοψε το βήχα σε όσους περίμεναν υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης για αυξήσεις διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης. Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε αυτολεξεί πως: «Αν ρωτήσετε και τους ίδιους τους εργαζόμενους, θα σας πουν ότι ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορεί ο κατώτατος μισθός να πάει στο 800 ευρώ!». Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος όμως… μπορούν και ο πρωθυπουργός δεν εξήγησε πως περιμένει να τους πληρώσουν οι εργαζόμενοι, με τα ημίμετρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης να αποδεικνύονται φτερό στον άνεμο.
Σωματεία δυναμικά στον αγώνα ενάντια στα δεσμά του νόμου Χατζηδάκη