▸ Ως σημαντική επιτυχία για τους εργαζόμενους παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σε σχέση με τις τριετίες.
Ο ΣΕΒ είχε προσφύγει υποστηρίζοντας ότι η αύξηση που είχε γίνει το 2019 –11% στον κατώτατο μισθό– αφορά μόνο τον «καθαρό» μισθό και όχι τις πολυετίες (εγκύκλιος Αχτσιόγλου). Σήμερα για παράδειγμα είναι 663 ευρώ ο εισαγωγικός, η πρώτη τριετία πηγαίνει 729,3 ευρώ, η δεύτερη 795,6 ευρώ και η τρίτη 861,90 ευρώ.
Όμως, οι πολυετίες μετράνε έως το 2012. Από εκεί και πέρα παραμένουν «παγωμένες», με βάση το μνημόνιο, μέχρι η ανεργία να πέσει στο 10%! Άρα όταν μιλάμε για κάποιον που παίρνει 3 τριετίες, δηλαδή 861,9 ευρώ, είναι επειδή το 2012 είχε εννέα χρόνια. Ο ΣΕΒ επιδίωξε να «κοπούν» για όλους οι τριετίες και να αμείβονται μόνο με τον εισαγωγικό, δηλαδή 663 ευρώ σήμερα.
Η απόφαση του ΣτΕ ήρθε δύο χρόνια μετά(!) και απορρίπτει την προσφυγή του ΣΕΒ χωρίς όμως να την κρίνει επί της ουσίας. Το σκεπτικό της είναι ότι επειδή δεν παράγει δεσμευτικότητα η εγκύκλιος, για τον λόγο αυτό δεν είναι εκτελεστή, και δεν μπορούσε να τον προσβάλει ο ΣΕΒ. Το ερώτημα είναι ποιος –εκτός από το εργατικό κίνημα– μπορεί να «δεσμεύσει» τις επιχειρήσεις να πληρώνουν τριετίες.