Κυριάκος Νασόπουλος
▸ Πράσινο φως για το πρώτο μεταπτυχιακό με δίδακτρα, αντιδράσεις φοιτητών και σύλλογων ΔΕΠ, μεταπτυχιακών και διδακτόρων
Το Πάντειο Πανεπιστήμιο και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ήταν μέχρι πρόσφατα τα δύο ακαδημαϊκά ιδρύματα που προσέφεραν ακόμη όλα τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών (ΠΜΣ) εντελώς δωρεάν. Το Πάντειο όμως, από ότι φαίνεται, ζήλεψε την «δόξα» των υπολοίπων ΑΕΙ προχωρώντας στην ίδρυση του πρώτου μεταπτυχιακού προγράμματος με δίδακτρα.
Στις 29 Δεκεμβρίου η σύγκλητος του πανεπιστημίου, μέσα στις γιορτές και με συγκαλυμμένο το θέμα στην ημερησία διάταξη, ενέκρινε ομόφωνα το διατμηματικό, ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό πρόγραμμα με αντικείμενο τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, το οποίο συνδιοργανώνεται από τα τμήματα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών (ΔΕΠΣ) και Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού (ΕΜΠΟ).
Το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό θα έχει δίδακτρα 2.500 ευρώ και θα πάρει συνολικά 20 φοιτητές. Μάλιστα στην απόφαση δεν γίνεται λόγος για δίδακτρα αλλά για… «ανταποδοτικό τέλος» φοίτησης ώστε οι μεταπτυχιακοί φοιτητές να έχουν «πρόσβαση σε συγκεκριμένα δικαιώματα και υπηρεσίες, όπως η γραμματειακή υποστήριξη, η πρόσκληση ξένων διδασκόντων για να πραγματοποιούν διαλέξεις, αλλά και η πραγματοποίηση επισκέψεων των φοιτητών/τριών στο εξωτερικό!».
Η εν λόγω απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενη της Συγκλήτου που δεν επιτρέπει τη καταβολή διδάκτρων ή/και οποιασδήποτε μορφής τελών φοίτησης για συμμετοχή σε προγράμματα σπουδών. Οι ευθύνες της κεντροαριστερής πρυτανικής αρχής Κουλούρη είναι τεράστιες καθώς προεκλογικά είχε δεσμευτεί ότι είναι αντίθετη στα μεταπτυχιακά με δίδακτρα. Τώρα, φαίνεται ότι ξέχασε την… υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του Παντείου Πανεπιστημίου και παρά τις έντονες αντιδράσεις δίνει το πράσινο» φως στην θεσμοθέτηση του πρώτου μεταπτυχιακού με δίδακτρα. Ως φύλλο συκής χρησιμοποιεί διάφορες γελοίες δικαιολογίες, όπως ο σεβασμός των αποφάσεων των τμημάτων και το νομικό πλαίσιο.
Σε αυτό το σημείο υπάρχει μια «αλήθεια». Το νομικό πλαίσιο που προωθεί την εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο μέσα από την επιβολή διδάκτρων σε προγράμματα σπουδών (ΠΜΣ, ξενόγλωσσα προπτυχιακά, ΚΕΔΙΒΙΜ) σαφώς και υπάρχει (νόμος Διαμαντοπούλου, Γαβρόγλου κα). Το θέμα είναι αν κάποιος το υπηρετεί…
Εν προκειμένω, οι συνεργασίες ελληνικών πανεπιστήμιών με ξένα (και σε μεγάλο ποσοστό με αμερικάνικα) μέσω μεταπτυχιακών προγραμμάτων αποτελούν όχημα για την περαιτέρω υιοθέτηση καθαρά επιχειρηματικών και διευθυντικών πρότυπων λειτουργίας και επιβολής διδάκτρων. Τα ξένα «μεγάλα» ονόματα πωλούν το «όνομα» τους και τα εγχώρια ΑΕΙ μετατρέπονται σε τοπικούς βοηθούς τους στην μπίζνα.
Την Παρασκευή 4/2 οι σύλλογοι ΔΕΠ, μεταπτυχιακών φοιτητών και διδακτόρων και των φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρία στην πρυτανεία απαιτώντας να επανέλθει το θέμα στη Σύγκλητο και να απορριφθεί. Οι σύλλογοι δηλώνουν αποφασισμένοι και σχεδιάζουν τις επόμενες κινητοποιήσεις τους. Παράλληλα, έχουν ζητήσει τα σχετικά πρακτικά και τις αποφάσεις των δύο τμημάτων, αλλά μέχρι στιγμής η πρυτανεία κωλυσιεργεί και δεν δείχνει και τόσο… πρόθυμη να τα δώσει.
«Ως εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην ίδρυση μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών με δίδακτρα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο», τονίζει το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
«Αυτό που έχουν ανάγκη τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, τη μονιμοποίηση προσωπικού, το άνοιγμα νέων ερευνητικών και διδακτικών θέσεων, η κατάργηση της αμισθί και ελαστικής εργασίας», προσθέτει στηρίζοντας στις κινητοποιήσεις.