Ειδικού Συνεργάτη*
▸ Μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα και όχι ουσίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Με κρεσέντο κατασταλτικών μέτρων, για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση επιλέγει να χτίσει την πολιτική της σχετικά με την καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας. Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός μήνα από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη και αφού εξαντλήθηκαν τα «κροκοδείλια δάκρυα», οι αρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν ένα πακέτο μέτρων που δεν αφήνει περιθώρια… αισιοδοξίας καθώς, εκτός από το γεγονός ότι κάποια από τα μέτρα υπάρχουν ήδη και παρουσιάστηκαν ως καινοτομίες, η λογική του αυταρχισμού και της καταστολής δεν έφερε αποτέλεσμα σε κανένα επίπεδο της κοινωνικής ζωής.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από 6 μήνες έως 5 έτη. Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, θα προβλέπεται ποινή από 2 έως 5 έτη. Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 6 μηνών. Απαγορεύεται, επίσης, η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, υποθέσεις οι οποίες θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση δε αναβολής της δίκης, καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων. Η εφαρμογή του ιδιώνυμου, που με περίσσια… χάρη ανακοινώθηκε από τα κυβερνητικά στελέχη, «δοκιμάστηκε» και στο παρελθόν — αλλά οι κοινωνικές αντιδράσεις απέτρεψαν την εφαρμογή του (σ.σ. για τις κουκούλες). Πλέον, επιστρέφει… δριμύτερο, ενώ αυξάνονται και οι ποινές λες και πρόκειται για μια διαφορετική κατηγορία πολιτών.
Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν προβλέπεται η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας όλων των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, δηλαδή των συνδέσμων, έως την 31η Ιουλίου 2022. Έπειτα, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, προβλέπεται η δημιουργία λέσχης φίλων, η οποία θα βρίσκεται υπό τη σκέπη της ομάδας και, για την ακρίβεια, του ερασιτεχνικού σωματείου. «Έδρα της Λέσχης, θα είναι υποχρεωτικά πλέον η έδρα του ερασιτεχνικού σωματείου, της ΠΑΕ ή της ΚΑΕ, απ’ όπου βεβαιώνεται η Λέσχη. Έτσι, ΠΑΕ, ΚΑΕ ή ερασιτεχνικό σωματείο θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και ελέγχου στο Μητρώο και στις δράσεις των μελών της Λέσχης. Παράλληλα, υπάρχει υποχρέωση της ΠΑΕ/ΚΑΕ/αθλητικού σωματείου να αναρτά στην ιστοσελίδα του τα στοιχεία της Λέσχης Φιλάθλων και των Παραρτημάτων της», αναφέρεται στην απόφαση.
Το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να βρει απέναντί του τόσο τις ΠΑΕ, που έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους και δεν έχουν καμία διάθεση να αναλάβουν έστω και στο ελάχιστο το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί όσο και τους οργανωμένους οπαδούς, οι οποίοι θα χάσουν κάθε ίχνος αυτονομίας εάν βρεθούν υπό τον έλεγχο των εκάστοτε προέδρων. «Μα δεν ελέγχονται ήδη από τους προέδρους;», θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς. Η απάντηση είναι πως αυτό συμβαίνει μεμονωμένα και σε περιορισμένο βαθμό, σε συγκεκριμένες θύρες και κυρίως όπου υπάρχουν μεγαλοεπιχειρηματίες πίσω από τις ομάδες. Εάν όμως θεσμοθετηθεί, θα μπορούμε κάλλιστα να μιλάμε για δημιουργία οπαδικών «στρατών» και με τη βούλα της κυβέρνησης.
Ας μην γελιόμαστε, άλλωστε: Εάν η ΠΑΕ ήθελαν να αποβάλλουν από την κερκίδα τα παραβατικά στοιχεία, θα το είχαν κάνει. Οι άνθρωποι των ΠΑΕ γνωρίζουν τους πάντες και τα πάντα. Αλλά όχι μόνο δεν το κάνουν, αντιθέτως, σε πολλές περιπτώσεις είναι οι δικηγόροι των ΠΑΕ που τρέχουν να βγάλουν από τα κρατητήρια οπαδούς που έχουν συλληφθεί.
Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι και σε αυτόν τον τομέα, η κυβέρνηση επιλέγει κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και όχι ουσίας όπως σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση το κάνει στη σκιά μιας δολοφονίας ενός 19χρονου παιδιού.
*Α. Ζ.