Δημήτρης Σταμούλης
▸«Προσπαθούμε επί 2,5 χρόνια και είμαστε κοντά στο να τελειώσει αυτή η διαδικασία», δηλώνουν κυνικά από την κυβέρνηση
«Δεν θα βγούμε από τις δουλειές μας, δεν θα βγούμε από τα σπίτια μας, δεν θα μας ξεριζώσουν από τον τόπο μας, δεν θα επιτρέψουμε να κλείσει η εταιρεία», διαμηνύουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στην κυβέρνηση που με απίστευτη κυνικότητα αποφάσισε την απόλυση των 1.200 εργαζομένων αλλά και το ξεσπίτωμά τους από τον οικισμό της εταιρείας!
Μια ακόμα αποφασιστική απάντηση έδωσαν με την 24ωρη απεργία και μαζική κάθοδο στην Αθήνα την Πέμπτη, ενώ σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν τα σωματεία έξω από το υπουργείο Οικονομικών, διαμήνυσαν ότι «ήρθαμε εδώ γιατί θέλουμε τη δουλειά μας, θέλουμε τα σπίτια μας, θέλουμε να ζήσουμε στα χωριά μας, θέλουμε να μεγαλώσουμε με αξιοπρέπεια τα παιδιά μας. Και θα τα καταφέρουμε».
Η κυβέρνηση ωστόσο «τρέχει» με… χίλια τη διαδικασία ξεπουλήματος, με τον Χρ. Σταϊκούρα να ανακοινώνει ότι υπάρχουν τρία ενδιαφερόμενα «επενδυτικά σχήματα», και την κυβέρνηση να προσφέρει… δώρο την εταιρεία χωρίς εργαζόμενους και άλλες υποχρεώσεις.
Πρόκειται για το τελευταίο βήμα του εγκληματικού σχεδίου της ΝΔ με την τροπολογία που ψήφισε τον Οκτώβρη του 2020, αλλά και την τελευταία πράξη ενός διαχρονικού «έργου» απαξίωσης, εγκατάλειψης, συκοφάντησης και υπερχρέωσης μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ.
Για να γίνει «πειστικός» ο υπουργός Οικονομίας, έσπευσε να μας… θυμίσει και τον βρόμικο ρόλο των Βρυξελλών και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που έχει αποφασίσει κατ’ αποκοπήν πρόστιμο ύψους 5,5 εκατ. ευρώ και επιπλέον πρόστιμο ύψους 4,368 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο για όσο διάστημα συνεχίζεται η «παράβαση»! Με περισσό κυνισμό δε είπε ότι «προσπαθούμε επί 2,5 χρόνια να την αποκρατικοποιήσουμε (σ.σ. τη ΛΑΡΚΟ) και είμαστε κοντά στο να τελειώσει αυτή η διαδικασία».
Από κοντά και πολλά συστημικά ΜΜΕ άρχισαν να «πυροβολούν» την… «κρατικοδίαιτη» ΛΑΡΚΟ, με τους «παχυλούς μισθούς», που «έπρεπε να έχει κλείσει από τη δεκαετία του ’80» και άλλες παρόμοιες αθλιότητες. Καλό είναι όμως να φρεσκάρουν τη μνήμη τους όλοι αυτοί.
Να θυμίσουμε ότι ο ιδρυτής της, Μποδοσάκης-Αθανασιάδης, είχε αποκομίσει τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση εργατών και γης (μεταλλεία) τις δεκαετίες ’60 και ’70, αξιοποιώντας και τα περίφημα «θαλασσοδάνεια». Όταν τελικά αποφάσισε ότι δεν αποκομίζει όσα κέρδη ήθελε, το 1983, άφησε σύξυλους και με φέσια τράπεζες και ΔΕΗ. Έτσι η ΛΑΡΚΟ πέρασε στις τράπεζες, και το 1986 στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, με εκκαθάριση και απολύσεις εργαζομένων.
Κατά την τετραετία 2015-2018, η εταιρεία είχε σωρευτικές ζημιές 148 εκατ. ευρώ, χρέη προς τρίτους 500 εκατ. ευρώ ενώ εκκρεμεί η επιστροφή 135 εκατ. ευρώ της περιβόητης «κρατικής ενίσχυσης» που χαρακτηρίστηκε «παράνομη». Όλοι οι εκάστοτε κυβερνώντες, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ακόμα και ΣΥΡΙΖΑ, αποσιωπούν τα βαθύτερα αίτια απαξίωσης και διάλυσης της ΛΑΡΚΟ. Πρόκειται για τη μοναδική πανευρωπαϊκά βιομηχανία που παράγει σιδηρονικέλιο καλύπτοντας το 6% των αναγκών της Ευρώπης και το 3% παγκόσμια. Έχει εργοτάξια εξόρυξης μεταλλεύματος σε τέσσερις νομούς, ενώ η χώρα μας έχει στο υπέδαφός της το 90% των κοιτασμάτων νικελίου της Ευρώπης.
Από την άλλη, όλοι οι κυβερνώντες και διοικούντες άφησαν τη ΛΑΡΚΟ σε απόλυτη τεχνολογική απαξίωση επί δεκαετίες. Η εξαγγελθείσα μονάδα παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα δεν έγινε ποτέ. Μόνο πούλαγε την πρώτη ύλη σε κλάδους όπως κατασκευών, αυτοκινήτου, πολεμικής βιομηχανίας κ.α.
Χρέος προς τη ΔΕΗ επίσης δεν έχει μόνο η ΛΑΡΚΟ, αλλά και η Χαλυβουργική (31 εκατ. ευρώ) αλλά αυτό έχει θαφτεί από τα ΜΜΕ. Όσο για τους μισθούς, σε αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια έχουν δώσει ακόμα και το αίμα τους, μετρώντας συνολικά 80 νεκρούς σε ώρα εργασίας και εκατοντάδες από επαγγελματικές ασθένειες, το «ευχαριστώ» ήταν 25% περικοπές στους μισθούς, κατάργηση αποζημιώσεων, δώρων, επιδόματος αδείας και στο βάθος ανεργία.
Το μεγάλο «αγκάθι» είναι το πρόστιμο των 135 εκατ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, επειδή το κράτος ως κύριος μέτοχος πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, και μπήκε εγγυητής σε δάνεια που τα έχει αποπληρώσει η εταιρεία.
Πρόκειται για μέγιστη υποκρισία, τη στιγμή που τον Δεκέμβριο του 2019 η Κομισιόν ενέκρινε την κρατική χρηματοδότηση από 7 κράτη-μέλη της ύψους 3,2 δισ. ευρώ σε κοινοπραξία 17 επιχειρήσεων για να τη στηρίξει στην κούρσα του διεθνούς ανταγωνισμού με ΗΠΑ-Κίνα. Ενώ νωπό είναι το σκάνδαλο από Κομισιόν και κυβέρνηση ΝΔ των 120 εκατ. ευρώ που ενέκριναν ως… αποζημίωση στην Aegean για τις ζημίες που υπέστη λόγω της πανδημίας!