▸Τελικά όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, με την κυβέρνηση να ρίχνει λάδι. Την αντίδραση και επιφυλακή του φοιτητικού κινήματος προκάλεσε αρχικά η απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετήσει τουρνικέ (σημεία ελεγχόμενης εισόδου), σε τέσσερα κεντρικά πανεπιστήμια, αφού όπως τονίστηκε από σχήματα της ΕΑΑΚ και συλλόγους αυτός ο ελεγχόμενος τρόπος εισόδου συνδυάζεται με την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Το φοιτητικό κίνημα πέτυχε την αναβολή της εισόδου της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης και του υπουργείου, που θέλουν πανεπιστήμια αποστειρωμένα, χωρίς συλλογικές διεκδικήσεις και ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Όπως φαίνεται οι φόβοι των φοιτητών είναι βάσιμοι καθώς η κυβέρνηση την ώρα που καθημερινά καταγράφονται 50.000 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού, προωθεί χωρίς ίχνος ντροπής την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη» Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου και αφορά 400 άνδρες και γυναίκες που προσελήφθησαν στο πλαίσιο την δημιουργίας των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ). Τα σώματα αυτά, σύμφωνα με εξαγγελίες, θα διαθέτουν κλομπ και χειροπέδες, ενώ θα έχουν το δικαίωμα να καλούν αυτεπάγγελτα και τη συνδρομή λοιπών αστυνομικών μονάδων!
«Είναι απόλυτη προτεραιότητα για το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας» δήλωσε προκλητικά και με υποκριστί ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τόνισε ότι στις 17 Ιανουαρίου ξεκινάει η εκπαίδευση. Στόχος και αυτή τη φορά είναι να επιβάλλουν σιγή ιχθύος στα πανεπιστήμια, να μην κουνιέται κεφάλι για να προωθήσουν τις αντιδραστικές αλλαγές που επιθυμούν στην παιδεία.