Παθολόγος-Επιμελήτρια Β΄ στο ΤΕΠ του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»
«Δύο χρόνια πανδημίας παγιώθηκε από κυβερνητικής πλευράς το αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Καμία ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, κανένα άλλο ουσιαστικό μέτρο για την αποτροπή της μετάδοσης», τονίζει η Μαρία Καραμπέλη. Η Παθολόγος-Επιμελήτρια Β΄ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» μιλάει στο Πριν για την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, τις ευθύνες της κυβέρνησης, τις ανάγκες των εργαζομένων στα νοσοκομεία και των ασθενών
Συνέντευξη στην Αρχοντούλα Βαρβάκη
▶ Ξεκινώντας με μια εικόνα του νοσοκομείου στο οποίο εργάζεστε, μπορείτε να μας περιγράψετε την κατάσταση στις κλινικές όπου νοσηλεύονται ασθενείς με κορονοϊό;
H κατάσταση είναι ασφυκτική. Στην πλειοψηφία των νοσοκομείων, ένας γιατρός έχει υπό την ευθύνη του 30 με 40 ασθενείς covid
Τον τελευταίο ένα μήνα εργάζομαι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών για covid-19 ασθενείς του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς». Η προσέλευση είναι τεράστια, με 150-200 ασθενείς να περνάνε από το ΤΕΠ covid σε κάθε εφημερία και τουλάχιστον 50 να χρήζουν εισαγωγής. Στις κλινικές με covid περιστατικά η κατάσταση είναι ασφυκτική. Νοσηλεύονται περί τους 130 ασθενείς, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να παρέχουν την απαιτούμενη περίθαλψη. Ένας γιατρός έχει υπό την ευθύνη του 30 με 40 ασθενείς και αυτό ισχύει για την πλειοψηφία των νοσοκομείων της χώρας. Προφανώς σε όλο αυτό το σκηνικό οι παθολόγοι, λόγω ακραίας υποστελέχωσης του ΕΣΥ, δεν φτάνουν, με αποτέλεσμα να «επιστρατεύονται» και άλλες ειδικότητες να συνδράμουν στο έργο μας. Με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την ποιότητα της περίθαλψης των ασθενών. Σκεφτείτε έναν ορθοπεδικό να πρέπει να αντιμετωπίσει την αναπνευστική ανεπάρκεια.
▶ Αυτή η πίεση στο ΕΣΥ προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί; Βλέπετε σημαντική αύξηση εισαγωγών και διασωληνωμένων το επόμενο διάστημα;
Η πίεση στο ΕΣΥ δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει, τουλάχιστον αυτά τα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας. Απλά σε κάθε κορύφωση του πανδημικού κύματος η κατάσταση γίνεται οριακή για την ασφάλεια ασθενών και προσωπικού. Τώρα αντιμετωπίζουμε νούμερα νοσηλειών που προοιωνίζουν πολύ χειρότερες καταστάσεις από την άνοιξη του 2021, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ξέρουμε ότι ακολουθεί μια ραγδαία αύξηση όταν αυξάνονται οι νοσηλείες σε απλές κλίνες. Επιπλέον η νοσηρότητα από τις λοιπές παθήσεις έχει εκτιναχθεί και πάρα πολλοί άνθρωποι πρέπει να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία μας και να λάβουν τις απαιτούμενες θεραπείες, να χειρουργηθούν…
▶ Πώς απαντάει σε αυτό το υπουργείο Υγείας;
Το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση απαντούν με κυνισμό και αδιαφορία, με μια αέναη επίκληση της ατομικής ευθύνης των πολιτών για όλα. Λένε ψέματα πως ενίσχυσαν και ενισχύουν τα δημόσια νοσοκομεία με το προσωπικό που χρειάζονται. Ο προϋπολογισμός που ψήφισαν είναι μια τρανταχτή απόδειξη. Δύο χρόνια τώρα έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες προσλήψεις σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Όσες θέσεις προκηρύσσονται, αφορούν αριθμούς που δεν έφταναν για να καλυφθούν τα κενά προ πανδημίας, πόσο μάλλον με την παρούσα συνθήκη. Η μόνη λύση που βρίσκουν είναι να ανοίγουν, από τη μια μέρα στην άλλη, νέες κλίνες για κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία και να μετατρέπουν ολόκληρα νοσοκομεία σε νοσοκομεία μίας και αποκλειστικής νόσου, χωρίς να υπάρχουν οι απαιτούμενοι παθολόγοι και πνευμονολόγοι και με τις λοιπές παθήσεις να μην μπορούν να αντιμετωπιστούν. Τα ίδια κάνουν και με τα κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία μπαίνουν ακόμα και σε χειρουργικές αίθουσες. Γιατί για αυτούς αρκεί να υπάρχει κάπου ένα κρεβάτι και ένας αναπνευστήρας.
▶ Γιατί συζητάμε ακόμα για το αν οι ΜΕΘ είναι αναγκαίες;
Ένας διασωληνωμένος ασθενής απαιτεί εξειδικευμένη νοσηλεία. Πρέπει να είναι σε ένα κατάλληλο περιβάλλον μονάδας, να πληρούνται κανόνες αποστείρωσης, να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της κατάστασής του από εξειδικευμένο προσωπικό και συγκεκριμένη αναλογία γιατρών και νοσηλευτών ανά ασθενή. Δεν υφίσταται συζήτηση για το αν οι ΜΕΘ είναι αναγκαίες από την πλευρά των υγειονομικών. Τη συζήτηση αυτή, την ανοίγει η κυβέρνηση για να καλύψει τις φριχτές της ανεπάρκειες ως προς τη διάθεση κλινών εντατικής θεραπείας και εντατικολόγων στην Ελλάδα. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού πως δεν αλλάζει η θνητότητα των ασθενών είτε νοσηλεύονται εντός είτε εκτός ΜΕΘ είναι απαράδεκτες και αντιεπιστημονικές.
▶ Τι ισχύει για τους εργαζόμενους των νοσοκομείων όταν νοσούν με κορονοϊό;
Οι τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ αναφέρουν πως όποιος υγειονομικός νοσήσει, επιστρέφει στην εργασία του μετά από πέντε μέρες, ανεξαρτήτως τεστ. Πρόκειται για μια άκρως αντιεπιστημονική και αντεργατική οδηγία. Μπορεί δηλαδή να έχουμε θετικό rapid test, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε πιθανότητες να μεταδίδουμε και να μας υποχρεώνουν να δουλεύουμε κανονικά. Τα ίδια κάνουν και σε μια σειρά εργαζομένων άλλων κλάδων.
▶ Ποιες παραλείψεις των δύο αυτών χρόνων μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση;
Δύο χρόνια πανδημίας παγιώθηκε από κυβερνητικής πλευράς το αφήγημα της ατομικής ευθύνης. Καμία ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, κανένα άλλο ουσιαστικό μέτρο για την αποτροπή της μετάδοσης. Βλέπετε τι γίνεται στους χώρους δουλειάς όπου σχεδόν κανείς εργοδότης δεν τηρεί πρωτόκολλα ασφαλείας, τι συνωστισμός υπάρχει στα μέσα μεταφοράς, τι γίνεται στα σχολεία. Η όποια ιχνηλάτηση έχει παραδοθεί στον ιδιωτικό τομέα και γίνεται εις βάρος του λαού, αφού πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πραγματοποιήσει ένα μοριακό τεστ, καθώς οι υπάρχουσες δημόσιες δομές δεν επαρκούν για να καλύψουν την τεράστια ζήτηση που υπάρχει. Τα μεγάλα κεφάλια της ιδιωτικής υγείας παραμένουν στο απυρόβλητο, χωρίς να συμβάλλουν στη μάχη. Οι όποιες κλίνες διατέθηκαν και θα διατεθούν, βάση των κριτηρίων που έχουν θεσπίσει και πάντα με αδρή αποζημίωση, αφορούν ασθενείς που θα μπορούσαν στην ουσία να μην νοσηλεύονται. Πρόκειται για σκέτη κοροϊδία.
▶ Οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοί σας που βρίσκονται σε αναστολή θα μπορούσαν να βοηθήσουν;
Το εμβόλιο είπαμε από την πρώτη στιγμή πως είναι βασικό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα τιμωρητικά όμως μέτρα, πρόστιμα στον πληθυσμό και αναστολές εργασίας σε υγειο-
νομικούς, σε καμία περίπτωση δεν βοηθάνε σε μια εμβολιαστική εκστρατεία. Ίσα ίσα, ο όποιος ανορθολογισμός ως προς το εμβόλιο, δημιουργήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης και οι αναστολές υπηρετούν σχέδια επικείμενων απολύσεων.
▶ Οπότε, οι υγειονομικοί ποια μέτρα ζητούν να πάρει έστω και τώρα η κυβέρνηση;
Τα αιτήματά μας δεν σταματάμε να τα φωνάζουμε από την πρώτη μέρα της πανδημίας. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, να επιστρέψουν οι συνάδελφοι μας που είναι σε αναστολή, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας χωρίς αποζημίωση, να μπουν στο πρόγραμμα εφημέρευσης οι ιδιωτικές κλινικές και να διαθέσουν κλίνες απλές και εντατικής για νοσηλεία ασθενών με covid-19, να γίνεται ιχνηλάτηση όλων των περιστατικών με δωρεάν τεστ. Μόνο με ανυποχώρητο αγώνα, με όρους μαζικής λαϊκής οργάνωσης, θα καταφέρουμε να επιβιώσουμε από αυτή τη λαίλαπα.