Το χρονικό της ταλαιπωρίας – Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Ήταν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της 24ης Ιανουαρίου όταν άρχισε να κυκλοφορεί η είδηση ότι στην Αττική Οδό επικρατεί κυκλοφοριακό χάος με χιλιάδες οχήματα να έχουν φρακάρει, την ώρα που η χιονόπτωση ολοένα και πύκνωνε. Κανένας όμως δεν φανταζόταν τις «τριτοκοσμικές» και αδιανόητες εικόνες που θα ακολουθούσαν. Ουρές χιλιομέτρων και τουλάχιστον 4.500 επιβάτες με 3.000 οχήματα βρέθηκαν εγκλωβισμένοι ακόμα και για 24 ώρες εντός της Αττικής Οδού, παντελώς μόνοι και αβοήθητοι από τον κρατικό μηχανισμό και από την παραχωρησιούχο εταιρεία.
Άνθρωποι που έπρεπε να επιβιώσουν μέσα στα οχήματά τους με θερμοκρασίες υπό του μηδενός, χωρίς νερό, φαγητό, καύσιμα. Χωρίς βασικά αγαθά και κυρίως χωρίς μια απάντηση στο πόσο θα έπρεπε να αναμείνουν αυτό το μαρτύριο που βίωναν. Καλούσαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να απευθύνουν εκκλήσεις για βοήθεια, για να ακουστεί η φωνή τους για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδό τους, χωρίς όμως να λαμβάνουν καμία απάντηση από τα επίσημα χείλη.
Την ώρα που εισέρχονταν στον αυτοκινητόδρομο και έχοντας πληρώσει το τσουχτερό αντίτιμο των διοδίων κανείς δεν τους ειδοποίησε ούτε για το κυκλοφοριακό κομφούζιο που είχε αρχίσει ήδη να δημιουργείται από βαρέα οχήματα που «δίπλωσαν» ούτε για την απαραίτητη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων καθώς η εταιρεία απ’ ότι φαίνεται δεν είχε φροντίσει να έχει τα απαραίτητα εκχιονιστικά μηχανήματα που χρειάζονταν.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα προέκυψαν στη σύνδεση της σήραγγας Βριλησσίων με την Περιφερειακή Υμηττού και στην περιοχή του Γέρακα στο ρεύμα προς Ελευσίνα. Στο ύψος του Γέρακα νταλίκες δίπλωσαν και έκλεισαν τον δρόμο και από τη δύο ρεύματα, μη επιτρέποντας στα εκχιονιστικά μηχανήματα να κινηθούν.
«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση από την Αττική Οδό για τα προβλήματα, πληρώσαμε κανονικά και μπήκαμε. Μας είπαν τελικά στις 17:50, γυρίστε πίσω από Κηφισίας γιατί οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και ξαναμπλοκάραμε. Βγήκαμε όλοι έξω από τα αυτοκίνητά μας και σπρώχναμε ένα φορτηγό για να απεγκλωβιστεί. Άμα δεν βοηθήσει ο ένας τον άλλον θα μείνουμε εδώ» σημείωσε οδηγός στην κάμερα του OPEN.
Άνθρωποι με ιατρικά προβλήματα, καρδιοπαθείς, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι και ανοσοκατασταλμένοι είχαν αφεθεί στην τύχη τους, έρμαια της αναλγησίας και της ανικανότητας του επιτελικού κράτους που μετατράπηκε σε επιτελικό χάος.
Συγκλονιστική είναι, επίσης, η ιστορία ενός καρδιοπαθούς που επέβαινε σε ταξί και εγκλωβίστηκε για δέκα ώρες εντός της Αττικής Οδού με αποτέλεσμα να «παγώσει» το «μπαλονάκι» που φέρει. Όταν έφτασε, μετά από ώρες, στο νοσοκομείο είχε μελανιάσει το πρόσωπό του.
Σοκαριστικές όμως ήταν και οι εικόνες με τους εγκλωβισμένους επιβάτες που έτρεχαν για να σωθούν ανάμεσα από τις γραμμές του προαστιακού προσπαθώντας να βρουν διαφυγή. Άλλοι πάλι επέλεξαν να περπατήσουν χιλιόμετρα μέσα στο κρύο για να φτάσουν σε κάποιον δρόμο που θα ήταν πιο εύκολα προσβάσιμος. Πέρα όμως από το κυκλοφοριακό έμφραγμα στην Αττική Οδό, τεράστια προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε άλλες κεντρικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου. Χάος επικράτησε στη Λ. Μεσογείων, στην Κατεχάκη, στην Μαραθώνος και στην Κηφισίας όπου κι εκεί οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα σπίτια τους.
Μετά από ατελείωτες ώρες εντός της Αττικής Οδού ανακοινώνεται ότι θα ξεκινήσει επιχείρηση από τον στρατό, την αστυνομία και την Πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό των επιβατών που τουρτούριζαν από το κρύο και αγανακτισμένοι κατήγγειλαν την αναλγησία του κράτους, Παρά το γεγονός ότι η Πολιτική Προστασία είχε ανακοινώσει ότι θα εξασφαλιστεί διαμονή σε όποιον δεν μπορεί να επιστρέψει σπίτι του, μία άλλη συγκλονιστική εικόνα κάνει το γύρο του διαδικτύου.
Άνθρωποι καταταλαιπωρημένοι να κοιμούνται στο πάτωμα ξενοδοχείου στην Κάντζα με βρεγμένες κάλτσες και παπούτσια.
«Είμαστε αποκλεισμένοι από τη 1η ώρα το μεσημέρι στον δρόμο. Το ξενοδοχείο στην Κάντζα άνοιξε στις 9 η ώρα το βράδυ. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από κανέναν. Υπάρχουν μεγάλοι άνθρωποι με μαγκούρες που προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από το χιόνι. Είμαστε 100 άτομα σε μια καφετέρια χωρίς μάσκες να περιμένουμε να μας δώσουν μια τυρόπιτα, επί πληρωμή φυσικά. Στο ξενοδοχείο είμαστε 50-60 άτομα, άνθρωποι κοιμούνται στο πάτωμα, με βρεγμένες κάλτσες και παπούτσια. Κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον απεγνωσμένοι. Είμαστε σαν πρόσφυγες στην ίδια μας τη χώρα. Δεν έχουμε βενζίνη, δεν έχουμε μπαταρία. Κάποιοι ζητήσαμε να κλείσουμε δωμάτιο στο ξενοδοχείο, αλλά μας λένε ότι δεν έχουν. Και την ίδια ώρα σε γνωστή ταξιδιωτική πλατφόρμα εμφανίζονται διαθέσιμα δωμάτια με 199 ευρώ», κατήγγειλαν εγκλωβισμένοι.
Από την άλλη, εμπόλεμη ζώνη θύμιζε και το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος καθώς περίπου 900 άτομα είχαν στοιβαχτεί στους διαδρόμους του κτιρίου καθώς δεν υπήρχε τρόπος να φύγουν. Συνολικά το αεροδρόμιο κλήθηκε να διαχειριστεί περίπου 2.000 άτομα. Άτομα άνω των 50 ετών, οικογένειες με μικρά παιδιά, ασθενείς κ.ά. φιλοξενήθηκαν σε γραφεία του αεροδρομίου όπου τους δόθηκαν μεταξύ άλλων και κουβέρτες, ενώ 170 ράντζα παραχωρήθηκαν σε οικογένειες και ευπαθείς ομάδες. Πύλες του αεροδρομίου μετατράπηκαν σε χώρους παραμονής των επιβατών ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που κοιμήθηκαν στο πάτωμα.
Όσον αφορά την ηλεκτροδότηση, υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 200.000 καταναλωτές έμειναν χωρίς ρεύμα στην Αττική, σε πάνω από 25 περιοχές, με πολλά νοικοκυριά να βυθίζονται στο σκοτάδι για τουλάχιστον 4 μέρες, μέσα στον παγετό και το ψύχος των ημερών. Μάλιστα την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν τα δημοσιεύματα και τηλεοπτικά ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατούσε με τις διακοπές ρεύματος καθώς η Εισαγγελία δέχθηκε δεκάδες τηλεφωνήματα πολιτών οι οποίοι κατήγγειλαν ότι έχουν συμπληρωθεί τρία 24ωρα και εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να μη μπορούν να αντιμετωπίσουν τις καιρικές συνθήκες.
Μέσα σε όλο αυτό το μπάχαλο κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς έχουν επιδοθεί σε ένα ατέρμονο πινγκ-πονγκ ευθυνών δίχως να αναλαμβάνει κανείς το φταίξιμο για όλη αυτή την ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες πολίτες. Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επιρρίπτει ευθύνες στην διαχειρίστρια εταιρεία της Αττικής Οδού, αφήνοντας αιχμές μάλιστα και για ανεπάρκειες στον τρόπο διαχείρισης και από την πλευρά της Περιφέρειας, δηλαδή του Γιώργου Πατούλη. Η Αττική Οδός ρίχνει το μπαλάκι στο υπουργείο ενώ ο Γ. Πατούλης μετά το άδειασμα που του έκαναν τα κυβερνητικά στελέχη, στρέφει τα βέλη του στους δήμους αλλά και στο επιτελείο του αρμόδιου υπουργείου.
I. K
Διαβάστε περισσότερα στο Πριν που κυκλοφορεί στα περίπτερα το Σαββατοκύριακο