Γιώργος Μουρμούρης
▸ Χωρίς ενημέρωση για τα μέτρα και αποκλεισμένοι από τα εμβόλια οι μετανάστες, λέει στο Πριν ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ
«Στα τρία» χωρίστηκε η Αθήνα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Χιλιάδες κάτοικοί της υποδέχτηκαν το 2022 σε σπίτια και μπαλκόνια, εν μέσω επέλασης της μετάλλαξης «Όμικρον». Ο «ελέω θεού» δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης, υποδέχτηκε το νέο έτος με ένα πριβέ show 17 λεπτών στον Λυκαβηττό, που κόστισε στους δημότες 217.000 ευρώ και περιελάμβανε τον Σάκη Ρουβά σε ρόλο βαλκάνιου Φρανκ Σινάτρα, βελούδινες κουρτίνες και πολυελαίους. Χιλιάδες άλλοι κάτοικοι της πρωτεύουσας πλημμύρισαν κεντρικούς δρόμους και πλατείες για να υποδεχτούν το νέο έτος. Ανάμεσά τους και πολλοί μετανάστες, που βρέθηκαν στο Σύνταγμα περιμένοντας την καθιερωμένη γιορτή του Δήμου, αφού κανείς δεν φρόντισε να τους ενημερώσει για τα νέα μέτρα.
Η εμφάνιση της «πίσω αυλής» της Αθήνας στο Σύνταγμα πυροδότησε τα επόμενα 24ωρα έναν καταιγισμό ρατσιστικών σχολίων, με την (υπαρκτή) μη τήρηση των μέτρων για τον κορονοϊό από τους μετανάστες, να αποτελεί μόνο το πρόσχημα. «Κατάληψη», «πρόκληση», «αντικατάσταση πληθυσμών» είναι τα πιο… «ελαφριά» από τα όσα γράφτηκαν στα social media, αφού άλλοι είδαν μέχρι και… «τουρκικές σημαίες» και «συνθήματα κατά των Ελλήνων» (sic). Ο πρώην βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, έκανε λόγο για «εισβολείς» που «έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους γηγενείς». Από κοντά και τα επίσημα ΜΜΕ, που επανέφεραν διαρκώς το θέμα στην επικαιρότητα, με προσεκτικά διατυπωμένα ρατσιστικά σχόλια και υπαινιγμούς.
«Μετανάστες στη γιορτή για την αλλαγή του χρόνου υπάρχουν τα τελευταία 20 χρόνια», λέει στο Πριν ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «Η Ενότητα». «Δεν υπήρχε ενημέρωση. Ο εργάτης όταν δουλεύει 12 και 16 ώρες χωρίς ρεπό, θεωρεί ότι όπως πηγαίναμε κάθε χρόνο (στο Σύνταγμα), έτσι θα πάμε και φέτος. Θα μπορούσαν να υπάρχουν αστυνομικοί εκεί εξαρχής, με σεβασμό να ενημερώσουν για τα μέτρα. Έπειτα, με τόσο κόσμο έξω, στο Μοναστηράκι, στην Ερμού, παντού, αν μαζεύτηκαν κάποιοι μετανάστες παραπάνω στο Σύνταγμα, έπρεπε να γίνει θέμα που να συζητιέται πέντε μέρες;».
Ο Τζαβέντ Ασλάμ υποστηρίζει ότι η υστερία για το Σύνταγμα αποτελεί βεβαίως εκδήλωση ρατσισμού, υποκρύπτει όμως και κάτι παραπάνω: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θέλει να κάνει πολλές, μαζικές απελάσεις, για τις οποίες έχουν γίνει συμφωνίες. Θέλουν να ετοιμάσουν το έδαφος για να μην υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις», λέει στο Πριν. Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας ξεκαθαρίζει ότι οι μετανάστες δεν ενημερώνονται από την κυβέρνηση, με μηνύματα στη γλώσσα τους, για τα μέτρα: «Εμείς ως πακιστανική κοινότητα ενημερώσαμε, μέσω της σελίδας μας. Δεν υπάρχουν μηνύματα στην πακιστανική γλώσσα. Θέλουμε να τηρούνται οι νόμοι, γιατί εδώ ζούμε, εδώ δουλεύουμε, εδώ τρώμε ψωμί. Έπρεπε να φοράνε μάσκες. Αλλά αυτό που κάνουν κυβέρνηση και κανάλια, είναι ένα παιχνίδι».
Στο μεταξύ, οι μετανάστες δεν μένουν μόνο χωρίς ενημέρωση για την πανδημία αλλά και αποκλεισμένοι από τον εμβολιασμό. «Όσοι άνθρωποι δεν έχουν χαρτιά, δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο», λέει ο Τζαβέντ Ασλάμ. «Υπήρξε μια διαδικασία, μέσω ΚΕΠ να πάρουν ΠΑΜΚΑ (Προσωρινό ΑΜΚΑ), αλλά εδώ και τέσσερις μήνες δεν έχει υπάρξει εξέλιξη. Όσοι δεν έχουν έγγραφα δεν μπορούν να εμβολιαστούν, αλλά και όσοι έχουν χαρτιά συναντούν διάφορα εμπόδια. Στις δουλειές ζητάνε εμβολιασμό, οπότε πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να το κάνουν μένουν αναγκαστικά σπίτι. Η κυβέρνηση τους άφησε σπίτι χωρίς δουλειά, χωρίς εμβόλιο».
Ρωτάμε τον Τζαβέντ Ασλάμ πού βγαίνουν οι μετανάστες, τουλάχιστον οι Πακιστανοί, όταν βρίσκουν λίγο χρόνο για διασκέδαση μετά την εξαντλητική δουλειά. Μας λέει: «Όταν (κυβέρνηση και δήμοι) δεν δίνουν χώρους (για γιορτές και εκδηλώσεις), οι άνθρωποι πηγαίνουν στις πλατείες. Πού να πάνε; Δουλεύουν 365 μέρες τον χρόνο. Λένε “παιδιά πάω Ομόνοια, ελάτε κι εσείς”». Ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας δεν παραλείπει να ευχαριστήσει «τον αλληλέγγυο κόσμο, τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που στέκονται αλληλέγγυοι στους μετανάστες — και είναι πάρα πολλοί».