Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Γιατί άλλαξε τακτική η αξιωματική αντιπολίτευση και τώρα ζητά κάλπες
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην αμφισβητεί τη λογική των ευρωμονόδρομων και της αγοράς, που υπαγορεύει την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, από τη νέα χρονιά όμως φαίνεται πως έχει αποφασίσει να αμφισβητεί την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτό δείχνει η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να θέσει θέμα πρόωρων εκλογών στη συζήτηση του προϋπολογισμού το Σάββατο. Έκτοτε, το σχετικό αίτημα βρίσκεται σε όλες τις αναφορές στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η υιοθέτηση αυτού του αιτήματος σχετίζεται με πολλούς παράγοντες. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η υιοθέτηση της λογικής «τώρα εκλογές», σχεδόν 2,5 χρόνια μετά την ήττα στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, θα την βοηθήσει στο επίπεδο της δικομματικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται δείχνουν διατήρηση της διαφοράς περίπου 10 μονάδων υπέρ του κυβερνητικού κόμματος. Δηλαδή στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι θα αναπτύξει μια δυναμική προσέλκυσης ψηφοφόρων, ενώ το αίτημα των εκλογών από μόνο του αμφισβητεί τα ευρήματα των δημοσκόπων. Όλα αυτά καθώς μένει ανοιχτό το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει εκλογικό αιφνιδιασμό στο τέλος της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού.
Ένας ακόμη λόγος που προβάλλεται το αίτημα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες σχετίζεται με το Κίνημα Αλλαγής. Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζουν ακόμη ποια θα είναι η δυναμική του ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή Ανδρουλάκη. Παρόλα αυτά φαίνεται πως επιδιώκουν να «στριμώξουν» τον «τύποις» εκπρόσωπο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα στην κλασική λογική του αντιδεξιού μετώπου. Ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, στην ίδια ομιλία με την οποία ζήτησε εκλογές, σημείωσε πως τα διλήμματα που ανακύπτουν είναι «με τις συνταγές του χθες ή με το κοινωνικό κράτος και τη στήριξη του δημόσιου χώρου;». Κι ακόμα «με την προοδευτική παράταξη που μπορεί να ανοίξει δρόμους κοινωνικής δικαιοσύνης ή με τη Δεξιά του πελατειακού κράτους, της διαπλοκής, των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων». Μια συνθηματολογία που προφανώς είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του ΚΙΝΑΛ. Στην ίδια κατεύθυνση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί και τη σχέση που έχει οικοδομήσει με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Άλλωστε την προηγούμενη Πέμπτη βρέθηκε για πολλοστή φορά προσκεκλημένος στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των ευρω-σοσιαλιστών.
Η τακτική της απαίτησης πρόωρων εκλογών μοιάζει βολική και για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του συνεδρίου του στα τέλη Φεβρουαρίου. Από την ηγεσία του κόμματος εκτιμάται ότι μία λογική έντασης της αντιπολιτευτικής τακτικής, παράλληλα με ένα μόνιμο εκλογικό «alert», δημιουργεί κλίμα «στράτευσης» στον σκοπό της εκλογικής νίκης, που δεν επιτρέπει ιδιαίτερες εσωκομματικές αμφισβητήσεις. Άλλωστε, η προγραμματική πρόταση της ηγεσίας του κόμματος τον περασμένο Ιούλιο όσο και η εισήγησή της για τον τρόπο διενέργειας του συνεδρίου (αριστίνδην αντιπρόσωποι κ.λπ.) έχουν ψηφιστεί σχεδόν με ομοφωνία.
Τέλος, στο κοινωνικό επίπεδο η αξιωματική αντιπολίτευση διαβλέπει έξαρση της λαϊκής αγανάκτησης, που θα κορυφωθεί το επόμενο διάστημα. Εκτιμά πως ο συνδυασμός της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης είναι ήδη εκτός ελέγχου από την κυβέρνηση. Έτσι, πιστεύει πως θέτοντας θέμα εκλογών θα καλύψει το «κενό» αντιπολίτευσης που καταγράφεται στις πολιτικές της προτάσεις.