Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸ Μειωμένες κρατικές δαπάνες, ακρίβεια και φόροι στα λαϊκά στρώματα
Ενας ακόμη σκληρά αντιλαϊκός προϋπολογισμός αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Σάββατο στη Βουλή, αποδεικνύοντας ότι, ακόμη και στη δίνη της πανδημίας Covid-19, όχι απλά διατηρούνται αλλά ενισχύονται οι ταξικές ανισότητες. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, λέγοντας πως θα υπάρξει σωρευτική ανάπτυξη 11,7%, καλύπτοντας την ύφεση από την αρχή της πανδημίας. Όμως, τα οικονομικά δεδομένα του προϋπολογισμού τεκμηριώνουν πως η ανάπτυξη αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο τα κέρδη των εταιρειών και του κεφαλαίου. Για τα λαϊκά στρώματα «μένει» η μείωση των κρατικών δαπανών, η συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης λόγω πληθωρισμού και το κόστος των αυξημένων εξοπλιστικών δαπανών. Πιο αναλυτικά, τα βασικά χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού του 2022 είναι τα εξής:
Φορολογία: Σύμφωνα με τον εισηγητή της ΝΔ Θοδωρή Ρουσόπουλο, «το 2022 τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού σε δημοσιονομική βάση, μετά την αφαίρεση επιστροφών φόρων, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 55.425.000.000 ευρώ». Το βασικό τμήμα των (φορολογικών) εσόδων θα προέρχεται, κατά πάγια πρακτική, από τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι διαμοιράζονται ανισομερώς, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Από τη φορολόγηση επιχειρήσεων προέρχεται μόνο το 5,4% των εισπράξεων.
Κρατικές δαπάνες: Τα κονδύλια για τις δαπάνες του κράτους σε κομβικούς τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία, η περιβαλλοντική προστασία, η πολιτική προστασία κ.λπ., ανέρχονται στα 65,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα είναι, δηλαδή, μειωμένες κατά 5,2 δισ. συγκριτικά με το 2021. Μειωμένα θα είναι επίσης και τα κονδύλια στήριξης για τις επιπτώσεις της πανδημίας, αφού προβλέπονται στα 3,3 δισ. έναντι 17 δισ. το 2021. Κραυγαλέα περίπτωση αυτή της χρηματοδότησης της υγείας. Καταγράφεται περικοπή κονδυλίων για τα νοσοκομεία της τάξης των 279 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά τα κονδύλια της υγείας είναι μειωμένα κατά 800 εκατομμύρια. Ενδεικτικά είναι και ορισμένα επιμέρους κονδύλια: π.χ. για τη δασοπροστασία δίνεται μόλις το 0,1 τοις χιλίοις του ΑΕΠ, την ίδια στιγμή που για να επιδοτηθούν οι εταιρείες που θα επενδύσουν στην «Πράσινη Ανάπτυξη» διατίθενται δισεκατομμύρια επιδοτήσεων.
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει με τις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2022, αλλά ωφελημένο θα βγει μόνο
το κεφάλαιο
Εξοπλιστικές δαπάνες: Είναι η μόνη κατηγορία που αυξάνεται πλουσιοπάροχα. Στον προϋπολογισμό του 2022 περιλαμβάνεται ένα σημαντικό μέρος από τις αγορές Rafale που συμφώνησε η κυβέρνηση με τη Γαλλία, όπως επίσης προστίθεται και το κόστος των αμυντικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ που έχουν υπογραφεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι προκύπτει αύξηση για το 2022, με αποτέλεσμα 7,5 δισ. ευρώ για εξολιστικά προγράμματα.
Εργασιακά: Η κυβέρνηση επαίρεται για… μείωση της ανεργίας το 2021, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη το 2022 θα φέρει επιπλέον μείωση. Δίχως φυσικά καμία αναφορά στο στοιχείο που αναφέρθηκε πολλές φορές στη συζήτηση του προϋπολογισμού, δηλαδή την αύξηση της μερικής απασχόλησης από το 12% στο 30%. Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει δύο αυξήσεις στον βασικό μισθό μέσα στο 2022. «Η Αυστρία, η Κύπρος, η Δανία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Σουηδία δεν έχουν κατώτατο μισθό. Και όχι μόνο αυτό. Η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Γερμανία και η Ολλανδία αυξάνουν τον κατώτατο μισθό από 1%-1,9%. Εμείς θα τον αυξήσουμε 2% την 1/1/2022 και θα έρθει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού». Φυσικά, τα νούμερα του ίδιου του προϋπολογισμού απαντούν στον υπουργό Οικονομικών: Οι προβλέψεις του μιλούν για αύξηση ΑΕΠ 4,5% το 2022, ενώ η αύξηση του κατώτερου μισθού θα είναι… 2%