Αποκάλυψη τώρα για τη διαχείριση της πανδημίας με τη δημοσιοποίηση μελέτης με στοιχεία-σοκ και με υπογραφές των επιδημιολόγων Θεόδωρου Λύτρα και Σωτήρη Τσιόδρα, η οποία τεκμηριώνει ότι το 38,5% των θανάτων των βαρέων πασχόντων από κορονοϊό θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν υπήρχε ουσιαστική θωράκιση του ΕΣΥ. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021 αποδεικνύει ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα, αφήνοντας απόλυτα εκτεθειμένο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο που υποστήριξαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη θνητότητα εκτός ΜΕΘ για να δικαιολογήσουν την απαράδεκτη εικόνα με 100-200 ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι καθημερινά εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Επιπλέον τα στοιχεία καταδεικνύουν μία κραυγαλέα ανισότητα μεταξύ Αττικής και Περιφέρειας, όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη. Η θνητότητα στη Θεσσαλονίκη ήταν 35% αυξημένη, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα εκτός Αττικής στο 40%.
Όπως τονίζει ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας, η κυβέρνηση είχε στα χέρια της από τον Μάιο μελέτη του ίδιου και του Σωτήρη Τσιόδρα, που ανέφερε ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα. Ο Θεόδωρος Λύτρας διευκρινίζει ότι παρ’ ότι αυτό αφορούσε λίγους, μόνο 5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, οπότε χρειάζεται τα ευρήματα να ερμηνευτούν με προσοχή. Με διαδοχικές αναρτήσεις του στο twitter σημειώνει ότι «ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο» κάτι που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε.
Η μελέτη δείχνει πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 700 και οι νεκροί χθες Τρίτη σημείωσαν νέο αρνητικό-ρεκόρ με 130 θανάτους από covid σε μια μέρα.
Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποιά περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις.
Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης κ ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα.
Μερικές σημαντικές επισημάνσεις:
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021
Ιατρική μελέτη «κόλαφος» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη / Δήλωση Τοσονίδου-Παπανικολάου