Γεράσιμος Λιβιτσάνος
▸Η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στον β’ γύρο της Κυριακής για την εκλογή προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θεωρείται «κλειδωμένη». Ο 42χρονος πολιτικός απέδειξε και με την άνετη πρωτιά και τη διαφορά 9 μονάδων που είχε από τον δεύτερο Γιώργο Παπανδρέου ότι μπορεί να εκφράσει πιο πειστικά τα δύο βασικά αιτήματα των υποστηρικτών του ΠΑΣΟΚ για «ανανέωση» –τουλάχιστον σε επίπεδο προσώπων– και αυτόνομη πορεία με λογική ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ μέχρι τις επόμενες εκλογές. Όμως, η ανάδειξη του νέου προέδρου δεν φαίνεται ότι προεξοφλεί μια ήσυχη συνέχεια στο εσωτερικό του κόμματος του «πράσινου ήλιου».
Το πρώτο πεδίο, στο οποίο θα εκφραστεί η εσωκομματική σύγκρουση, θα είναι η κοινοβουλευτική ομάδα. Πρόκειται για το πιο εξόφθαλμο «αδύνατο σημείο» της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη, όπου «στόχευσαν» προεκλογικά τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Α. Λοβέρδος. Αναφέρθηκε, χαρακτηριστικά, πως το να είναι διαφορετικό πρόσωπο ο πρόεδρος του κόμματος και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας συνιστά δυαρχία. Ο Ν. Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι θα ορίσει ο ίδιος τον επικεφαλής, μετά από συνεννόηση με τους 22 βουλευτές του κόμματος. Πληροφορίες λένε ότι θα προτείνει τον νυν αντιπρόεδρο της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, που ήταν από τους υποστηρικτές του. Ένα πρόσωπο που στο παρελθόν έχει ασπαστεί τις θέσεις του Ανδρέα Λοβέρδου και για τον λόγο αυτό ευελπιστεί ότι θα έχει τη συγκατάθεσή του αλλά και βουλευτών που τον στήριξαν. Σιωπή έχουν τηρήσει σχετικά με το θέμα αυτό οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ, ο Κώστας Σκανδαλίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώτος είχε οριστεί επικεφαλής της ΚΟ από τη Φώφη Γεννηματά. Οι φήμες λένε ότι θα είναι το πρόσωπο που θα προτείνει ο Γιώργος Παπανδρέου, εάν δεν προκρίνει τη δική του υποψηφιότητα.
Ένα δεύτερο πεδίο, στο οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης θα πρέπει να δώσει «μάχη» για να επικρατήσει, είναι το λεγόμενο «συνδικαλιστικό» του ΠΑΣΟΚ, αφού τα στελέχη του χώρου τάχθηκαν υπέρ του Παπανδρέου. Εκτός από τα παραπάνω, ενδιαφέρον έχει ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργεί εφεξής το Κίνημα Αλλαγής. Ιδίως, αν αναλογιστεί κανείς ότι θεωρητικά πρόκειται για πολυκομματικό σχηματισμό, στον οποίο βρίσκεται τμήμα της Δημοκρατικής Αριστεράς και, φυσικά, το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΙΔΗΣΟ) του Γιώργου Παπανδρέου. Ο τελευταίος δεν φαίνεται να έχει διάθεση να ενσωματώσει τον σχηματισμό του και, κατά πάσα πιθανότητα, τα ζητήματα αυτά θα επιλυθούν στις συνεδριακές διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής — με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και αυτό της αποχώρησης.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να μην έχει τα χαρακτηριστικά του… «λαοπλάνου ηγέτη», όμως γνωρίζει πολύ καλά τους μηχανισμούς και μπορεί να παραχωρήσει τα κατάλληλα ανταλλάγματα, ώστε να γίνει αποδεκτή η προεδρία του. Παράλληλα, όπως έχει αποδείξει είτε ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είτε ως ευρωβουλευτής, έχει ταλέντο στη διαμόρφωση εσωκομματικών ισορροπιών. Τέλος, αστάθμητο παράγοντα αποτελούν πιθανοί χειρισμοί του Ν. Ανδρουλάκη σχετικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς ο ίδιος αναδείχθηκε επί προεδρίας Βενιζέλου. Τυχόν επιστροφή του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά, θα δώσει αφορμές για όξυνση της αντιπαράθεσης από την πλευρά Παπανδρέου.
Διαβλητές και αδιαφανείς οι διαδικασίες;
Το πανηγυρικό κλίμα στην Χαριλάου Τρικούπη χάλασε η επιστολή που απέστειλε την Πέμπτη ο Γιώργος Παπανδρέου προς την αρμόδια επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της διαδικασίας των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝΑΛ. Με την επιστολή του, ο Γ. Παπανδρέου ζητά να ερευνηθούν συγκεκριμένες καταγγελίες περί «αδιαφανών διαδικασιών» κατά την εκλογική αναμέτρηση του α’ γύρου, την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με την καταγγελία «κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο».
Τα ΜΜΕ προχώρησαν σε σκληρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού κατηγορώντας τον ότι…τορπιλίζει με αυτό τον τρόπο την ενότητα χωρίς να ασχολούνται με το αν και σε τι βαθμό η καταγγελία ευσταθεί.
‘Επειτα από πολύωρη συνεδρίαση, η Επιτροπή έβγαλε μια αμφιλεγόμενη απάντηση σύμφωνα με την οποία οι όποιες παρατυπίες -τις οποίες εξετάζει-
«δεν επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα»!