Δημήτρης Σταμούλης
▸ Ελαστική εργασία σε όλο της το μεγαλείο, υπογραφή ατομικών συμβάσεων και μειωμένοι μισθοί για τους εργαζόμενους προβλέπονται στην Cosmote Technical Services, με τις υπογραφές της πλειοψηφίας των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, κόντρα στις σφοδρές εργατικές αντιδράσεις.
Μια πρώτη πικρή γεύση του τι σημαίνουν ελαστική εργασία και νόμος Χατζηδάκη καλούνται να πάρουν οι εργαζόμενοι της Cosmote Technical Services (CTS) –το τεχνικό τμήμα της Cosmote– μετά την πραξικοπηματική υπογραφή της νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης (ΕΣΣΕ) από την πλειοψηφία του σωματείου που αποτελεί συνέχεια της ιστορικής Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνικών ΟΤΕ.
ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και «ακομμάτιστοι» που πλέον έχουν συγχωνευτεί σε μια παράταξη (Ενιαία Δύναμη), παρά τις σφοδρές αντιδράσεις των εργαζόμενων από πολλά περιφερειακά τμήματα του πανελλαδικού σωματείου και πολλών μελών του ΔΣ, έφτασαν μέχρι τέλους το επαίσχυντο «έργο» που είχαν αναλάβει από τα αφεντικά της Deutsche Telekom. Γιατί όμως υπήρξαν τόσες αντιδράσεις στη νέα ΕΣΣΕ; Πώς μεθοδεύτηκε όλη αυτή η προσπάθεια επιβολή της στους εργαζόμενους; Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα;
Μιλώντας στο Πριν ο Δημήτρης Φαρακλιώτης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων CTS και της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εργαζομένων (ΑΣΕ-ΟΤΕ), σημείωσε αρχικά πως η πλειοψηφία άφησε εντέχνως να περάσει και η τελευταία εβδομάδα της μετενέργειας, ώστε να έρθει το σωματείο προ τετελεσμένων γεγονότων, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση με την εργοδοσία και χωρίς την παραμικρή κινητοποίηση.
«Την υπογραφή στο κείμενο της ΕΣΣΕ έβαλαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Μας έφεραν δύο σελίδες εντελώς αόριστες και τις ψήφισαν χωρίς κουβέντα με 18 υπέρ, 16 κατά και 1 λευκό».
Στη συνέχεια φάνηκε, βέβαια, τι σήμαινε αυτή η ΕΣΣΕ, αν και πολλά σημεία της παραμένουν «σκοτεινά» και θα φανούν αργότερα στις τσέπες των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον Δ. Φαρακλιώτη, προβλέπονται μεγάλες μειώσεις αποδοχών αλλά και υπογραφή ατομικών συμβάσεων. Η μείωση αφορά το προσωπικό πλήρους απασχόλησης της εταιρείας, το οποίο μεταφέρθηκε αυτοδίκαια στις 4/1/2021, λόγω διάσπασης με απόσχιση του κλάδου τεχνικών υπηρεσιών στον οποίο παρείχε τις υπηρεσίες του, από την ΟΤΕ ΑΕ και την Cosmote AE και το οποίο αμείβεται βάσει της ΕΣΣΕ που έληξε τον Οκτώβριο. Μάλιστα, το σωματείο έχει αναρτήσει και… επεξηγηματικά παραδείγματα που δείχνουν το ύψος των μειώσεων στις μεικτές αποδοχές (από 2,5% έως 3,5%) και ανάλογα με το ύψος του μισθού. Από τη μείωση γλιτώνουν μόνον όσοι λαμβάνουν μεικτά έως 1.300 ευρώ.
Τα 2/3 των τοπικών συνελεύσεων καταψήφισαν την εργοδοτική σύμβαση και επέβαλαν τη συνέλευση αντιπροσώπων
Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα κληθούν να καταρτίσουν ατομική σύμβαση εργασίας, με την οποία θα προσδιορίζεται επακριβώς το ποσό των (μειωμένων) μεικτών αποδοχών τους. «Σε περίπτωση άρνησης υπογραφής ατομικής σύμβασης εργασίας, θα εφαρμοστούν οι προκύπτουσες μειώσεις στο σύνολό τους», διαμήνυε η εργοδοσία, ενώ βασικό προσάρτημα της ατομικής σύμβασης αποτελεί ο Κανονισμός Εργασίας. Ένα παράδειγμα που μας έδωσε ο Δ. Φαρακλιώτης είναι αποκαλυπτικό: Εργαζόμενος με 32 χρόνια προϋπηρεσίας και καθαρά 1.900 ευρώ, εάν δεν υπέγραφε, θα λάμβανε τον επόμενο μήνα μισθό 900 ευρώ, λόγω των άγριων περικοπών που προβλέπονται. Καταργούνται δε ημιαργίες, εορταστικές άδειες, ακόμα και η αργία του Αγίου Πνεύματος, ενώ πετσοκόβεται και το επίδομα παιδικού σταθμού!
Στον Κανονισμό Εργασίας υπάρχει η πρόβλεψη για πλήρη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του νόμου Χατζηδάκη. «Η εταιρεία δικαιούται να καθορίζει τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες της, τηρώντας τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, […] να απασχολεί το προσωπικό της εφαρμόζοντας τις σχετικές διατάξεις περί ωραρίου εργασίας, […] ανάλογα με τις ανάγκες της, μπορεί να ορίζει για όλους ή για κατηγορίες εργαζομένων της οποιαδήποτε μορφή ελαστικού ωραρίου ή ωραρίου κατά βάρδιες ή διακεκομμένου ωραρίου και να μετατρέπει ή να καταργεί αυτό μέσα στο πλαίσιο και τις διαδικασίες της εκάστοτε ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας», αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 10 του Κανονισμού.
Απέναντι σε όλα αυτά, οι εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν. Η πρώτη προσπάθεια είχε γίνει με συγκέντρωση 300 υπογραφών από μέλη του σωματείου, με την ΑΣΕ να πρωτοστατεί, και με άλλες δυνάμεις (ΕΣΚ/ΠΑΜΕ, Ενωτική/ΣΥΡΙΖΑ κ.α.) για τοπικές συνελεύσεις, που όμως η πλειοψηφία πρακτικά εμπόδισε να γίνουν. Επόμενο βήμα ήταν το αίτημα από το 1/3 των μελών του ΔΣ για έκτακτη συνέλευση αντιπροσώπων, ενώ ήδη 15 από τις 22 τοπικές συνελεύσεις είχαν καταψηφίσει τη νέα ΕΣΣΕ.
Χωρίς νομιμοποίηση η νέα ΕΣΣΕ
Η συνέλευση αντιπροσώπων έγινε –με παρουσία… κλούβας ΜΑΤ– με την πλειοψηφία να ψηφίζει πως η υπογραφή της ΕΣΣΕ ήταν «νομότυπη», ενώ είχαν προηγηθεί παραιτήσεις συνέδρων (από Κρήτη, Λέσβο κ.α.) που είχαν δεσμευτεί στις τοπικές συνελεύσεις ότι θα καταψηφίσουν τη σύμβαση και οι οποίοι ωστόσο αντικαταστάθηκαν από «καλοθελητές» της πλειοψηφίας. Τελικά, δεν έγινε ποτέ ψηφοφορία για την ουσία της σύμβασης και η πλειοψηφία του σωματείου επέβαλε ως απόφαση κάτι που ποτέ δεν νομιμοποιήθηκε από τη συνέλευση αντιπροσώπων. Όλη αυτή η εξέλιξη όμως είχε και συνέπειες στο ίδιο το σωματείο.
Ο Δ. Φαρακλιώτης επισήμανε ότι ο κόσμος, που πέρσι είχε δώσει μεγάλο απεργιακό αγώνα διάρκειας 19 ημερών για αξιοπρεπή σύμβαση, είναι στα κάγκελα και πολλοί από τους συναδέλφους του ζητούν διαγραφή και αποχωρούν από το σωματείο. Η νέα πρόκληση για την ΑΣΕ-ΟΤΕ, τις ταξικές δυνάμεις και τον μαχόμενο συνδικαλισμό είναι πώς θα αναστραφεί το κλίμα της απογοήτευσης κόντρα στον εργοδοτικό συνδικαλισμό.