Δημήτρης Σταμούλης
▸ Πετυχημένες απεργίες σε πλοία και τουρισμό-επισιτισμό
Ανεβαίνει το αγωνιστικό και απεργιακό «θερμόμετρο» σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς, καθώς όλο και περισσότερα τμήματα εργαζομένων κατανοούν ότι η αναμονή για τα κυβερνητικά ψίχουλα δεν πρόκειται να αλλάξει τη ζωή τους. Τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις σε ναυτεργάτες και εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό, με αιχμή την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, με αυξήσεις στους μισθούς.
Λόγω της 48ωρης απεργίας των ναυτεργατών, Τετάρτη και Πέμπτη, δεν κινήθηκε κανένα πλοίο. Η επιτυχία της ήταν απόλυτη με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων. «Η αγωνιστική βούληση των ναυτεργατών συνιστά μια ευθεία απάντηση σε κυβέρνηση-ΥΕΝ-εφοπλιστές οι οποίοι από κοινού πορεύονται σε γραμμή αδιαλλαξίας, απορρίπτοντας όλα τα δίκαια αιτήματα που αναδεικνύονται και με την απεργία», τόνισε η ΠΕΝΕΝ. Οι ναυτεργάτες διεκδικούν υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, κατάργηση των αντεργατικών νόμων, αντιμετώπιση των εργασιακών προβλημάτων και των κοινωνικοασφαλιστικών διεκδικήσεων. Ωστόσο η εργοδοτική-κυβερνητική πλειοψηφία της ΠΝΟ αποφάσισε να μην κλιμακώσει την απεργία, «υπακούοντας» στη γραμμή υποταγής κυβέρνησης και εφοπλιστών, οι οποίοι είχαν ήδη διαμηνύσει ότι δεν δέχονταν καμιά αύξηση των μισθών για 2020-2021.
Δυναμικές ήταν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζόμενων σε επισιτισμό-τουρισμό την Τρίτη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, με τις οποίες απαίτησαν μέτρα στήριξης των χιλιάδων ανέργων, υπογραφή ΣΣΕ και μέτρα προστασίας των διανομέων. Ένα από τα πιο ελπιδοφόρα στιγμιότυπα ήταν η κοινή μοτοπορεία των εργαζομένων της eFood και της Wolt, μαζί Ελλήνων και μεταναστών διανομέων, που έσπασαν στην πράξη του αγώνα τις διασπαστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις. Ένα ακόμα γεγονός που δείχνει ότι κάτι κινείται στον «σκληρό» ιδιωτικό τομέα είναι η ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου στην eFood. Στη συνάντηση των απεργών με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας δεν υπήρξε καμιά απάντηση για τα ασφαλιστικά ζητήματα και θέματα σχετικά με τα μέσα προστασίας των διανομέων, αλλά ούτε και για το τεράστιο πρόβλημα περίπου 100.000 εργαζόμενων στον τουρισμό, που έμειναν χωρίς δουλειά λόγω της αναστολής των συμβάσεών τους και κινδυνεύουν να μην λάβουν επίδομα ανεργίας.
Νέες δυνατότητες για ενοποίηση και κλιμάκωση των αγώνων, για πολιτικό εργατικό κίνημα ανατροπής
Σε σημείο καμπής βρίσκονται οι αγωνιστικές αντιδράσεις στο χώρο της εκπαίδευσης μετά το σπάσιμο της απεργίας-αποχής από τα ΔΣ των ΟΛΜΕ-ΔΟΕ. Με πρωτοβουλία δυνάμεων των Παρεμβάσεων, έξι σωματεία προκήρυξαν απεργία-αποχή. Στους καθηγητές 31 ΕΛΜΕ πιέζουν για επαναπροκήρυξη της απεργίας, ενώ και στους δασκάλους υπάρχει μαζική απαίτηση από την ΔΟΕ για επαναπροκήρυξη της απεργίας . Είχαν προηγηθεί η 24ωρη απεργία των οικοδόμων, η νικηφόρα μάχη στην Cosco, η μαχητική συγκέντρωση συμβασιούχων πυροσβεστών, που χτυπήθηκε άγρια από την ΕΛΑΣ.
Σήμερα είναι υπερώριμη ανάγκη η ενοποίηση των αγώνων με συντονισμένες απεργιακές και αγωνιστικές κινήσεις όλων των κλάδων, σε ένα πολιτικό εργατικό κίνημα για την ανατροπή της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής και την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, με απειθαρχία στις απόπειρες εφαρμογής του και στήριξη σε κάθε σωματείο που έμπρακτα τον αμφισβητεί (όπως στην εκπαίδευση). Με κλιμάκωση της πάλης, με πανελλαδική πανεργατική απεργία μέσα στον Νοέμβριο, χωρίς αναμονή για το τι (δεν) θα πράξει ο αστικοποιημένος συνδικαλισμός ΓΣΕΕ και Σία…