Μέτωπο για την Ανατροπή
▸Η αιφνιδιαστική πρόταση να εφαρμοστεί από την πίσω πόρτα ο νόμος Χατζηδάκη και στο σωματείο της ΕΣΗΕΑ, σκόνταψε στις “ζωντανές” διαδικασίες του σωματείου
Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Νοέμβρη στον Πανελλήνιο η τακτική εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ. Παρόντες ελάχιστοι από τα χιλιάδες μέλη της ένωσης συντακτών. Η στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί ως και τις 4.00 το απόγευμα για μια ακόμη φορά δεν τηρήθηκε από πληθώρα Μέσων που έβγαζαν κανονικά πρόγραμμα. Με την έναρξη της συνέλευσης το προεδρείο, δηλαδή οι παρατάξεις των “Ενωμένων δημοσιογράφων” και της “Συσπείρωσης” πρότειναν τη διεξαγωγή και ηλεκτρονικών εκλογών, ανατρέποντας αιφνιδιαστικά και με πρόσχημα την πανδημική κρίση την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου το οποίο αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση εκλογές στις αρχές Δεκεμβρίου δια ζώσης. Το πρόσχημα όπως εκτέθηκε, ήταν ο φόβος μπροστά στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, η ανησυχία ότι στις αρχές Δεκεμβρίου θα υπάρχει κορύφωση. Λες και οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι εργάζονται σε συνθήκες μη Covid και στις επιχειρήσεις ΜΜΕ αλλά και το ρεπορτάζ δεν εκτίθενται με πολλαπλούς τρόπους…
Προτάθηκε αρχικά η μετάθεση των εκλογικών διαδικασιών για το τέλος Ιανουαρίου και η διενέργεια της εκλογής νέων μελών για το ΔΣ, αντιπροσώπων για την ΠΟΕΣΥ, μελών των δυο Πειθαρχικών συμβουλίων, μελών του Μορφωτικού Ιδρύματος, εκπροσώπων για το Μεικτό συμβούλιο, έγκριση ισολογισμού προϋπολογισμού, έγκριση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας με ηλεκτρονικές κάλπες. Για εκλογές σε 8 ψηφοφορίες, με εκατοντάδες υποψηφίους, πολλές παρατάξεις και περίπου 55 εκλογικούς καταλόγους. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που μιλούσε για τα τεχνικά προβλήματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αίφνης τα ξεπέρασε… Αγνόησε ακόμη και την εκτίμηση του Δικηγορικού Συλλόγου που αποφάσισε κι αυτός δια ζώσης εκλογές, δηλώνοντας πως με τις ηλεκτρονικές δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εκλογών…
Η αιφνιδιαστική πρόταση μες την οποία έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί από την πίσω πόρτα ο νόμος Χατζηδάκη και στο σωματείο της ΕΣΗΕΑ, το οποίο εξαιρείται από τις διατάξεις του, προκάλεσε αντιδράσεις στη γενική συνέλευση. Υπέρ της πρότασης τάχθηκε η παράταξη της “Νέα ΕΣΗΕΑ” που ζητούσε εξαρχής ηλεκτρονικές εκλογές για να …μην φοβηθούν οι ψηφοφόροι να έρθουν δια ζώσης στο σωματείο τους. Η πρακτική που ακολούθησε η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ η οποία κυνικά παραδέχεται πως έχει εξασφαλισμένη μια στέρεη βάση ψηφοφόρων, επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί και στην ΕΣΗΕΑ. Μόνο που σκόνταψε στις “ζωντανές” διαδικασίες του σωματείου. Όλες οι άλλες παρατάξεις αντέδρασαν δυναμικά. Κατά των ηλεκτρονικών διαδικασιών τάχθηκε η Δημοσιογραφική Συνεργασία του ΠΑΜΕ Τύπου, η ΚΕΔ, οι Μαχόμενοι δημοσιογράφοι και η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή”.
Η “Πρωτοβουλία για την Ανατροπή” έθεσε θέμα να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση για εκλογές τον Γενάρη μόνο με δια ζώσης διαδικασίες. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πρόταση του Προεδρείου( Ενωμένοι δημοσιογράφοι και Συσπείρωση) στην οποία συμφώνησε η Νέα ΕΣΗΕΑ, ψηφίστηκε από 49 μέλη και η πρόταση για δια ζώσης εκλογές ψηφίστηκε από 53 μέλη που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα. Προηγουμένως το προεδρείο έθεσε σε ψηφοφορία τη μετάθεση των εκλογών για Ιανουάριο και την εξουσιοδότηση στο νυν ΔΣ του οποίου η θητεία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την απόφαση παράτασης θητειών οργάνων, να ορίσει νέα ημερομηνία εάν υπάρξει εξαιρετικό, ανυπέρβλητο γεγονός (π.χ. lock down).