Στράτος Στρατής
▸ Η μαζικότητα και τα δεκάδες σχήματα από όλη την Ελλάδα δίνουν τόνο ελπίδας και αισιοδοξίας.
Το διήμερο Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική του ΕΚΠΑ πανελλαδική συνάντηση σχημάτων και αγωνιστών της ΕΑΑΚ με στόχο να συζητήσουν την αναγκαία πολιτική κατεύθυνση που πρέπει να πάρει το φοιτητικό κίνημα, αλλά και το ποια αριστερά μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος. Όπως έκδηλα αναφέρθηκε από πολλά σχήματα στη διαδικασία, αυτός είναι ένας διάλογος που έχει κιόλας αργήσει να γίνει και κατέληξαν στη δέσμευση ότι θα ξεκινήσει μαζικά μέσα στον κόσμο του αγώνα.
Η κρίσιμη μαζικότητα και τα δεκάδες σχήματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας δίνουν τόνο ελπίδας και αισιοδοξίας για την επόμενη μέρα. Συσπειρώνεται ένα σημαντικό δυναμικό που σε αυτή τη φάση θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα και δίνει από την πλευρά του απαντήσεις.
Πώς μπορούμε να υπερβούμε τα όρια που εμφάνισε το φοιτητικό κίνημα την τελευταία περίοδο, ειδικά τώρα που μιλάμε ουσιαστικά μετά από μια χρονιά μαζικής κινητοποίησης φοιτητών; Πώς μπορούμε να υπερβούμε τον κατακερματισμό και την υποχώρηση της πολιτικής διαπάλης ανάμεσα στις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος, ώστε η ανατρεπτική κοινή δράση να ενισχύει την πάλη των φοιτητών και να κλιμακώνει την πάλη του φοιτητικού κινήματος;
Η διαδικασία κατέληξε σε ένα κάλεσμα αγώνα προς τους φοιτητικούς συλλόγους, προς κάθε φοιτητή και φοιτήτρια που αγωνίζεται με τη φιλοδοξία να εμπνεύσει και να δώσει κατεύθυνση στο φοιτητικό κίνημα. Τα βασικά μέτωπα πάλης τα οποία απασχολούν αυτή τη στιγμή τους φοιτητές που μετά από ενάμιση χρόνο γύρισαν στις σχολές τους. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, τουναντίον φρόντισε μόνο να περάσει νόμους και μέτρα που ουσιαστικά πλήττουν ευθέως τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας και το δικαίωμα στη μαζική πρόσβαση στη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση.
Τι είναι αυτό που έλλειψε και τα διάφορα ρυάκια αντίστασης απέναντι στην κυβέρνηση και την αστική πολιτική δε μετασχηματίστηκαν σε πολιτικό ρεύμα αμφισβήτησης και ανατροπής μέσα στις σχολές, ειδικά σε μια συνθήκη που το ρήγμα στη νεολαία βαθαίνει;
Η διαδικασία κατέληξε σε κάλεσμα αγώνα προς τους φοιτητικούς συλλόγους
Όπως αναφέρουν τα σχήματα «βασικό συστατικό για να κερδίσει το φοιτητικό κίνημα είναι να προσπαθεί να έχει πολιτική κατεύθυνση. Να ηττηθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική που εφαρμόζει, πολιτική που υπαγορεύεται από την ΕΕ και τις συνθήκες της, για να μη χρεωθεί ο λαός και η νεολαία άλλη μία κρίση, για να δοθούν λεφτά για την παιδεία και την υγεία και όχι για το χρέος, τους πολεμικούς εξοπλισμούς και την καταστολή, για να ζήσουμε αλλιώς. Λύση για αυτό δεν μπορούν να αποτελέσουν ξαναζεσταμένες συνταγές όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που όχι μόνο εφάρμοσε σαν κυβέρνηση την ίδια πολιτική, αλλά παίρνει όρκους πίστης στο χρέος, την ΕΕ και την αιματοβαμμένη ανάπτυξη που θα οδηγήσουν για ακόμη μια φορά στα ίδια αποτελέσματα».
«Η ΕΑΑΚ ως η πιο μαζική και πανελλαδική δύναμη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στα πανεπιστήμια μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ριζοσπαστικής, μετωπικής, αντικαπιταλιστικής αριστεράς στα πανεπιστήμια. Μιας συλλογικότητας μαχητικής, ριζοσπαστικής, δημοκρατικής. Σε αυτή την υπόθεση θα κριθούν και όλες οι άλλες μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος», διαπιστώνουν στην συνέχεια.
Μια νέα χρονιά λοιπόν ξεκινάει και οι διεργασίες συνεχίζουν να βαθαίνουν στην αντικαπιταλιστική αριστερά! Οι φοιτητές και η νεολαία συνολικά ζητούν απαντήσεις και προοπτική, ενώ το κεφάλαιο έχει να προσφέρει μόνο κρίση και ανασφάλεια. Μπροστά στις μεγάλες κοινωνικές αναμετρήσεις που ετοιμάζει αυτήν η ενδιαφέρουσα εποχή πρέπει να σταθούμε με την απέραντη αισιοδοξία της νίκης.
«Για να σπουδάζουμε και να δουλεύουμε αξιοπρεπώς με βάση τις ανάγκες μας και τις σύγχρονες δυνατότητες, για να ζούμε και όχι να επιβιώνουμε με μισθούς πείνας, για την ειρήνη και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και κοινωνικές παροχές, για εξάλειψη της ανεργίας και της φτώχειας. Για να ηττηθεί η πολιτική του κεφαλαίου και το σάπιο σύστημα τους!», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα φοιτητικά σχήματα στο κάλεσμά τους προς τους φοιτητικούς συλλόγους.